Novosti
PROJEKT

"Kidalica lažnih vijesti"
Objavljeno 26. studenog, 2020.
Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula u srijedu je pokrenuo nagradni natječaj za srednjoškolce i studente "Kidalica lažnih vijesti", kojim želi među mladima podići svijest o negativnom utjecaju dezinformacija i uputiti ih kako da prepoznaju lažne vijesti.


Nagradni natječaj za srednjoškolce i studente održava se u sklopu projekta edukacije o lažnim vijestima koji je zastupnik organizirao uz podršku svoje političke grupacije, Progresivnog saveza socijalista i demokrata. Picula je projekt predstavio na svojem portalu www.toninopicula.com, na svojem Youtube kanalu i Facebooku, gdje je objavio prvu epizodu iz ciklusa od tri predavanja o lažnim vijestima. Uz svako predavanje bit će objavljen jedan nagradni zadatak, a natjecatelji rješenje trebaju poslati na e-adresu ured@toninopicula.com. Glavna nagrada, koju će dobiti pet natjecatelja, četverodnevni je posjet Bruxellesu kada to dopusti epidemiološko stanje. "Sve srednjoškolke i srednjoškolce, studentice i studente pozivam da tijekom ovog i sljedeća tri tjedna pogledaju sva predavanja, uključe se u nagradni natječaj, iskidaju lažne vijesti i osvoje atraktivne nagrade. No pozivam ih i da se aktivno uključe u politiku i promijene svoje životne sredine nabolje", poručuje Picula, priopćeno je iz ureda zastupnika.

"Čak osamdeset posto građana Hrvatske smatra da su lažne vijesti prijetnja demokraciji i u pravu su. Otvorena demokratska društva, kakvo želimo izgraditi i ojačati u Hrvatskoj, ovise o pristupu građana različitim vjerodostojnim informacijama kako bi mogli informirano sudjelovati u javnim raspravama i izraziti svoju volju kroz slobodne i poštene političke procese. Lažne vijesti delegitimiraju javne institucije, glas stručnjaka te digitalne i tradicionalne medije, otežavajući društvene rasprave temeljene na činjenicama", objašnjava Picula. Ideja o "Kidalici" dijelom je inspirirana i Piculinim članstvom u Posebnom odboru Europskog parlamenta za borbu protiv vanjskog upletanja u demokratske procese u Europskoj uniji. H
Najčitanije iz rubrike