Sport
EHF EUROPSKA LIGA

Katastrofa NEXE-a u Moskvi, vratar Car spriječio još veću sramotu
Objavljeno 24. studenog, 2020.

Rukometaši NEXE-a u Moskvi su odigrali jednu od najlošijih utakmica otkad uopće nastupaju u europskim natjecanjima, a uvjereni smo kako smo vidjeli najgore izdanje našičke momčadi u Europi otkad ih s klupe vodi Hrvoje Horvat.


U 4. kolu C skupine Europske lige NEXE je u Moskvi poražen od CSKA 29:18. Drugi je to poraz hrvatskog viceprvaka u skupini Europske lige, nakon što su tjedan dana ranije minimalno poraženi od francuskog Montpelliera u Našicama. Unatoč porazu, „gromove“ je vrlo dobro izdanje protiv uglednog francuskog kluba napunilo samopouzdanje i s takvim su gardom otputovali u Moskvu. No, doživjeli su bolno prizemljenje. Način kako je CSKA srušilo NEXE izgledao nam je kao kada bi se iznad Rusije pojavili neprijateljski nastrojeni leteći objekti pa Putin potom „digne“ svoje raspoložive snage. Otprilike bi to tako izgledalo kao što je izgledalo u utorak navečer u sportskom centru moskovskog Dinama.

Car jedina svjetla točka

Sada je već potpuno jasno kako NEXE ima ozbiljnih problema u napadu. Dekoncentracija, preveliki respekt nekih igrača prema suparniku ili što je vrlo vjerojatno i nedostatak utakmica i pravih treninga, jer ove sezone NEXE igra samo susrete u Europi, a brojni su prekidi rada zbog pojave koronavirusa, sigurno su razlozi lošeg napadačkog učinka. Protiv Montpelliera napad je „pokrila“ odlična obrana. U Moskvi ni ona nije bila na najvišoj razini, a jedina svjetla točka bio je vratar Moreno Car. Kakav je bio odnos snaga u prvih 30 minuta dovoljno govori kako je CSKA do odmora imao velikih sedam pogodaka razlike, a da je Car u tom periodu imao ubilježeno čak 10 obrana, skidavši pri tome i čiste zicere. Da nije bilo njegovih obrana vjerojatno bi gosti „upisali“ ne samo uvjerljiv poraz nego bi se dogodilo i javno sramoćenje. Krenuo je inače NEXE u susret standardnom 5-1 obranom, ali kako je u Našicama ostao Jelinić, ovaj put ulogu prednjega zaigrao je Aleksandar Bakić. Mladi crnogorski reprezentativac bio je jedan od onih koji je bio previše impresioniran suparnikom i dodijeljenom mu ulogom. U napadu je propustio realizirati čak tri šuta s lijeva krila, potpuno ga je razoružao vratar CSKA Victor Kireev. Kako bi stvar bila gora NEXE u prvom poluvremenu nije pogodio ni jedan šut s krila. Ni desnokrilni Ivan Vida nije u puno boljoj formi. Sve je šutove s krila skinuo vratar Kireev, koji je u prvom poluvremenu imao čak 11 obrana uz gotovo 60 posto uspješnosti. Nije Kireev bio jedini problem Našičana. Tijekom prvog poluvemena ozlijedio se Halil Jaganjac. Pao je nezgodno na leđa i više se nije vraćao u igru. Gosti iz Našica propustili su u prvom poluvremenu realizirati i dva sedmerca. Prvo je Kević pogodio od zemlje vratnicu, potom je Barišić-Jamanu šut „oči u oči“ obranio Kireev, da bi najmlađi „grom“ Fran Mileta pogodio iz trećeg pokušaja s crte sedam metara. Bio je to prvi pogodak NEXE-a nakon 11 minuta bez pogotka. Od 8:6 kada je su 17. minuti strijelac bio Pešić, domaći su nanizali čak pet pogodaka. Tada je iz sedmerca pogodio Mileta, da bi potom Pešić sa crte udahnuo gostima kisik. No, samo zakratko. Prvo je Vinogradov iskoristio proigravanje Atmana. Hrvoje Horvat u završnici je odlučio zaigrati sa sedmim igračem. Akciju NEXE-a loše je završio Barišić-Jaman, koji je pucao ravno u vratara Kireeva, a Zhukov sa svojih šest metara pogodio prazna vrata za veliko vodstvo CSKA od 15:8. U posljednjih šest sekundi, a nakon time-outa NEXE-a, Kević je samo šutom poboljšao statistiku Kireevu.

Popravni s Magdeburgom?


I u drugom poluvremenu nastavili su Našičani sa sedam igrača u napadu. Rizik se nije isplatio, već su Fokin, Vinogradov i Jaanimaa lakim pogotcima donijeli CSKA-u vodstvo od deset razlike već u uvodu drugog poluvremena (18:8). Konačno je Pešić u 36. minuti postigao prvi pogodak za NEXE u drugom poluvremenu. Horvat je posljednji time-out iskoristio već u 40. minuti. Vjerojatno mu je već tada bilo jasno kako je ova utakmica izgubljena pa je od svojih igrača tražio angažman i barem što skuplju prodaju kože. No, nije se dogodio nikakav pomak u igri NEXE-a. Štoviše, pucala je na sve strane i u obrani, koja je bila barem neosporavana u igri NEXE-a, pa je CSKA lako postizao pogotke sa svih pozicija. Digao je ruke od susreta čak i trener Horvat. Na klupu je posjeo i Morena Cara, koji ipak nije Superman. No, sumnjamo da bi i bilo koji od super heroja na bilo koji način pomogao u utorak potpuno smušenim našičkim rukometašima, koji se moraju što prije pribrati. Jer već za tjedan dana u Našicama gostuje njemački Magdeburg.


Krešimir Lacković
CSKA  29 (15)

NEXE  18 (8)

MOSKVA – Palača sportova Dynamo. Suci: Igor Covalciuc i Alexei Covalciuc (Moldavija).

CSKA: Kireev (15+1), Kuznetsov, Avtonomov, Atman 2, Jaanimaa 3, Zhukov 4(1), Astrashapkin 2, Vinogradov 5, Ryabov 5, Vorobev, Nikolaenkov 4, Leukhin, Fokin 4 i Chernetsov.

NEXE: Radovanović (2+0), Car (12+0), Barišić-Jaman, Mrđenović, Kević 4, Tomić 1, Pešić 3, Vida, Jaganjac 2, Bakić 1, Mileta 4(3), Pribetić 1 i Rodin 2.

SEDMERCI: CSKA 1(1), NEXE 5(3); ISKLJUČENJA: CSKA 10 minuta (Zhukov 2, Atman2 Vorobev 2+2+2), NEXE 10 minuta (Vida 2, Jaganjac 2, Mrđenović 2+2, Bakić 2). Crveni karton: Vorobev (CSKA).

Najčitanije iz rubrike