Regija
ZADRUGA OKUPILA 20-AK LOKALNIH PROIZVOĐAČA

“Vrhunsko vukovarsko” u salonu pod svodovima 2021.
Objavljeno 29. listopada, 2020.
U izradi je katalog proizvoda, a cilj je i emotivno povezivanje kupca s proizvodima
VUKOVAR - Pod svodovima u baroknoj jezgri Vukovara u 80-ak kvadrata uređuje se multimedijski prodajno-prezentacijski salon u kojem će svoje mjesto naći - najbolje iz Vukovara. Riječ je o proizvodima više od 20 lokalnih proizvođača, a na čijim će se etiketama uskoro naći i oznaka kvalitete "Vrhunsko vukovarsko".Ako epidemija koronavirusa ne poremeti planove, taj će prostor, gdje će se na jednom mjestu moći degustirati i kupiti najbolje vukovarske, autohtone i za grad prepoznatljive proizvode, vrata otvoriti početkom sljedeće, 2021. godine. Najavio je to Vedran Barić, predsjednik Zadruge "Vrhunsko vukovarsko", koja od osnutka, u rujnu 2018., okuplja proizvođače mahom iz Vukovara, ali i okolice, s namjerom da se kvalitetni vukovarski proizvodi brendiraju i plasiraju na lokalnom i tržištu cijele Hrvatske, ali i izvan nje. Istodobno je to i promocija Vukovara, pa Barić kaže kako zadruga djeluje i kao svojevrsna "produžena ruka" vukovarske Turističke zajednice. U tom je smislu i budući prostor u Ulici dr. Franje Tuđmana 18, zamišljen i kao još jedna "turistička točka", gdje će se posjetitelji moći upoznati s destinacijom kroz domaće proizvode s certifikatom kvalitete, suvenire, brošure... U planu je i terasa, u smislu food & vine gardena.

- Zadruga je bila inicijativa Grada Vukovara na kojoj se radilo dvije, tri godine i prije osnivanja, a zamisao ide u smjeru bržeg oživljavanja vukovarskog gospodarstva. Okupljamo proizvođače radeći na zajedničkom plasmanu i strateškom marketingu, a u konačnici i distribuciji i prodaji. Malim se proizvođača pritom vraća vjera u poduzetnički uspjeh, a neke će nove cijela ideja zadruge možda osnažiti da se odvaže svoju ideju uobličiti u proizvod - kazuje Barić. Bira se, dodat će, ono najbolje iz Vukovara, a izrazito je važan segment i emotivno povezivanje kupca s proizvodima. Inače, među sadašnjim zadrugarima su mali, pa i neki veliki proizvođači, obrtnici, OPG-ovi, čiji će se proizvodi na samo jednom mjestu uskoro moći vidjeti u katalogu proizvoda koji je u izradi. Kreirana je i web-stranica www.vrhunskovukovarsko.hr, a za promociju "okusa Vukovara" koriste se i Facebook i Instagram.

Kroz zadrugu na stvaranju prepoznatljivosti kvalitete i izvornosti proizvoda sudjeluju vinari, craft pivari, medari, mesari, razne domaće radinosti, braniteljske zadruge, pa i umjetničke udruge. Stoga je i izbor vukovarskih proizvoda doista raznovrstan - med i šarolikost mednih proizvoda sa saćem, orašastim plodovima, propolisom, medenjaci prema starinskoj recepturi, vina, rakije i likeri, suhomesnati proizvodi od kulena, slanine i čvaraka, pa do raznih kobasica, sirevi, poput kozjih ili onih s vrganjima, bučinim sjemenkama, koprom i češnjakom, razni pekmezi i džemovi, sokovi i čajevi... Ponuda suvenira uključuje golubicu i vodotoranj, pregače i torbe s motivima Vukovara, zlatoveze, nakit s Vučedola....

Inače, prva trgovina izvornih vukovarskih proizvoda, otvorena u ljeto 2019. u Dubrovniku, privremeno je, unatoč dobrom prijmu kod kupaca, morala biti zatvorena zbog bolesti COVID-19.

Sanja Butigan
Kvalitetno, izvorno
Dio je plana zadruge u Vukovaru i kreiranje “savršenog spoja kvalitete i tradicije”, a upravitelj Barić istaknut će i povezivanje proizvođača iz Vukovara s lokalnom zajednicom i ostatkom Hrvatske kako bi kvalitetom pronašli put do stola potrošača. Cilj je i razvoj novih proizvoda, kao i stvaranje vizualnog identiteta proizvoda s nakanom dobivanja oznake kvalitete i izvornosti “Vrhunsko vukovarsko”, pri čemu je bitan segment i poticanje stvaralaštva i kreativnosti, kao i izvornosti, a na koncu i očuvanje tradicije. Prema riječima Vedrana Barića, u tijeku je i apliciranje na EU sredstva koja bi bila usmjerena na uređenje prostora “Vrhunsko vukovarsko” u Vukovaru, na promociju kvalitete, kao i infrastrukturu za ulazak proizvoda zadruge na police lokalnih trgovina.
Možda ste propustili...

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike