Regija
SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA BELOG MANASTIRA

Izmjenama Urbanističkog
plana obuhvatit će i vojarnu
Objavljeno 29. listopada, 2020.
BELI MANASTIR - Zbog izmjene zakonske regulative određenih prostornih usmjerenja te izrade 3. Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada, koje su u proceduri, potrebno je bilo pristupiti 2. Izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja Belog Manastira, za što je ‘‘blagoslov‘‘ jučer dalo belomanastirsko Gradsko vijeće.- Po meni je ovo jedna od najvažnijih točaka sjednice Gradskog vijeća, prije svega zato što je to temelj budućeg razvoja grada, ali i njegova izgleda odnosno funkcionalnosti određenih segmenata - istaknuo je Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, naglašavajući kako se izmjene Urbanističkog plana naslanjaju ponajprije na vojarnu, točnije njezinu prenamjenu. Naglašava kako bi željeli da njezina namjena bude mješovita, za različite oblike investicija. Najkapitalnija među njima svakako bi moglo biti (željeno) preuređenje dijela vojarne u prostor za osobe treće životne dobi.

- Riječ je o svojevrsnom otvorenom domu za starije. Zamisao je da to bude jedno moderno naselje u kojem bi starijim osobama bila omogućena rehabilitacija i smještaj. Ne bi, dakle, to trebao biti klasičan smještaj kakav je uobičajen u domovima za starije osobe, nego prostor podignut na više razine koji bi zadovoljavao sve njihove potrebe - objasnio je Rob. Dodaje kako bi cijela priča trebala biti komercijalna, što podrazumijeva da njime upravlja javna ustanova, eventualno javno-privatno partnerstvo ili neki drugi model. Najvažnije je, naglasio je, da se taj prostor stavi u funkciju, to više što je sve više upita starijih.

Za dio vojarne što već koriste neke institucije, poput GD Crvenog križa i DVD-a Beli Manastir (skladišta odnosno prostor za parkiranje vozila) Grad je već dobio suglasnost Ministarstva prostornog uređenja i državne imovine o mogućnosti legalizacije postojećih korisnika za korištenje spomenutog prostora. Podsjetimo, otkako je završen Domovinski rat, a Baranja mirno reintegrirana, postavlja se pitanje vojarne, svojevremeno jedno od većih centara za obuku pasa bivše JNA i stacionara njezinih graničnih postrojbi. Kompleks koji se prostire na više od 68.000 četvornih metara, u sklopu kojeg je 20-ak objekata, posljednjih je 20-ak godina korišten samo nekoliko puta.

Na Vijeću je, između ostalog, riječi bilo još o kadrovskim stanovima, odnosno promjeni pravilnika za zbrinjavanje potrebnih kadrova u suradnji sa središnjim državnim uredom, potom lokaciji za odlaganje viška materijala iz iskopa tijekom građevinskih radova i kompostiranju velike količine lišća koje završava u kantama za otpad, što je problem pri zbrinjavanju otpada. Odlučeno je da ponovno bude raspisan natječaj za poljoprivredno zemljište, a riječ je o parceli pokraj gradskog bazena, veličine 26 hektara.

Prihvaćen je i prijedlog za nositelje gradskih priznanja, uz suzdržanost SDP-ovih vijećnika, nezadovoljnih što Povelju neće dobiti Ivan Doboš.

Ivica Getto
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike