Osijek
POTPISAN UGOVOR SA ZAJEDNICOM PONUDITELJA

Župan Anušić: Krećemo u
istraživanje geotermalnih
izvora koji imaju veliki potencijal
Objavljeno 25. rujna, 2020.

Župan Ivan Anušić potpisao je u petak Ugovor o izradi projektne dokumentacije geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije s predstavnicima zajednice ponuditelja koju čine Geoda Consulting d.o.o., Energetski institut Hrvoje Požar i Crodux derivat dva d.o.o.
Kako je istaknuo župan Anušić, izradom projektne dokumentacije geotermalnog potencijala OBŽ stvorit će se osnova za provedbu daljnjih istraživanja i ulaganja u korištenje geotermalne energije, a glavni rezultat projekta bit će odabir najperspektivnijih lokacija za eksploataciju geotermalnih voda, čime bi se stvorili preduvjeti za privlačenje novih investicija, odnosno jačanje gospodarstva na području županije.

- U ovo smo krenuli zbog velikih potencijala geotermalnih izvora na području naše županije koji su potpuno neiskorišteni. Ti su potencijali iskoristivi u poljoprivredi, proizvodnji čiste, zelene energije, ali i turizmu. Nakon provedene studije imati ćemo potpuno jasne i relevantne podatke gdje i na koji način možemo nastaviti s projektima te vrlo brzo imati plan i strategiju kako upotrijebiti geotermalne izvore - kazao je župan Anušić.
Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 3.201.000 kuna, od čega su 2.720.850 kuna bespovratna sredstva Europske unije, a 480.150 kuna sredstva OBŽ. Najpovoljniju ponudu za izradu studijsko-tehničke dokumentacije dala je navedena zajednica ponuditelja i ona iznosi 1.875.000 kuna.
- Hrvatska obiluje geotermalnom energijom čija se eksploatacija aktivirala s Geotermalnom elektranom Velika Ciglena, i mi koji smo u toj branši nadamo se da će se eksploatirati sve više i više jer geotermalna energija ne ovisi o atmosferskim utjecajima, a ima najmanju zauzetost površine u odnosu na energiju koju daje. Osječko-baranjska županija obiluje geotermalnom energijom, i sva polja koja u njoj postoje imaju izuzetno visoke temperature. Blizu Osijeka to je Ernestinovo, a sigurni smo da ćemo i pješčenjake u Bizovcu uspjeti proširiti i tako aktivirati agrogeotermijski potencijal, kao i mogućnost proizvodnje električne energije. Projekt ćemo izraditi u tri faze, prva će trajati tri mjeseca, gdje će se procijeniti potencijal cijele županije, izdvojiti mikro lokacije, nakon čega će se svaka od njih detaljno obraditi na način da će biti podloga za buduće investitore ili lokalnu zajednicu. Riječ je o minimalno pet lokacija, a detalje ćemo znati za tri mjeseca - kazala je Željka Sladović iz tvrtke Geoda Consulting d.o.o. I. Alilović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike