Regija
U SKLOPU DANA ŽIDOVSKE KULTURE U BELIŠĆU

Predavanje o Izraelu kao državi inovacija
Objavljeno 12. rujna, 2020.

BELIŠĆE

Tradicionalna kulturno-turistička manifestacija koja promiče kulturu, turizam, poljoprivredu i gospodarstvo - Belišćanska zlatna jesen, u sklopu koje se ove godine obilježavaju Dani židovske kulture, započela je svečanom sjednicom Gradskog vijeća grada Belišća, a nastavljena izložbom fotografija „Papa Franjo u Izraelu“ koju je svečano otvorio veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor kojemu je ovo drugi posjet Belišću. Na izložbi su predstavljene fotografije nastale 2014. godine kada je papa Franjo hodočastio u Svetu Zemlju povodom 50. obljetnice povijesnog susreta pape Pavla VI. i carigradskog patrijarha Atenagore u Jeruzalemu. Izložba fotografija „Papa Franjo u Izraelu“, koju su zajednički organizirali Veleposlanstvo Države Izrael, Đakovačko – osječka nadbiskupija i Grad Belišće, može se u Kazališnoj kavani Belišće pogledati do 25. rujna. 

- Danas je poseban dan jer slavimo Dane židovske kulture u vašem gradu i izuzetno sam zahvalan gradonačelniku na inicijativi. Važno je sjetiti se naših predaka i onoga što se u svijetu događalo između 1939. i 1945. ili u Hrvatskoj između 1941. i 1945. godine, no važno je sjetiti se i svih onih koji nisu stradali u holokaustu. Ovo je velika i važna gesta Grada Belišća i ja je itekako podupirem, rekao je veleposlanik te dodao kako mu se Belišće iznimno sviđa jer ga svojom ljepotom, urednošću i cvijećem podsjeća na dom. Naglasio je i kako su Dani židovske kulture u Belišću događaj koji će uvelike pridonijeti duhovnom razvoju.

Veleposlanik Mor okupljenim je Belišćanima održao i predavanje o Izraelu kao državi inovacija i novih tehnologija i tom je prilikom posjetitelje upoznao i s mnogim vezama Izraela i Hrvatske te se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa.

Zadnje događanje prvog dana Belišćanske zlatne jeseni posvećene Danima židovske kulture, bila je projekcija filma po preporuci Veleposlanstva Države Izrael „Theother story“. Uz projekciju filma i predavanje. U sklopu manifestacije bit će održan i glazbeni program Bogatstvo židovske glazbe te predstavljanje tradicionalne židovske kuhinje.
L.Aničić 

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike