Regija
HKD LISINSKI NAŠICE

Veterani plešu, pjevaju i čuvaju običaje svog kraja
Objavljeno 11. kolovoza, 2020.
NAŠICE


U Našicama nešto više od godinu dana djeluje Veteranska folklorna sekcija HKD-a Lisinski koja okuplja tridesetak članova, zaljubljenika u folklor. Veteranska sekcija bazirana je na izvođenje plesova, pjesama i običaja našičkog kraja. Kako navodi voditelj Miroslav Šarić, jedan dio plesača plesao je još 60-ih godina, a sekcija okuplja starije članove, sve još uvijek pjevno i plesno sposobne, čime je voditelj izrazito zadovoljan.


U radu s članovima veteranske sekcije voditelj se bazira na koreografiranom folkloru, nastoji prikazati običaje, pjesme i plesove koji se možda više i ne izvode. Želja mu je ono što je zaboravljeno i gotovo nestalo vratiti u život. Kako navodi voditelj, i sami članovi unose svoju osobnost i karakter u koreografije.


- Prilikom nekih nastupa imamo simbiozu generacija, spoj mlađe i starije sekcije i onda još bolje možemo prikazati neki običaj. Uz izvorno prikazivanje običaja, dosta pazim i na odijevanje članova, prilikom izvođenja koreografije. Mnoga društva imaju suvremenu obuću, nose moderne frizure, a ja nastojim da to sve bude kako je nekad bilo - navodi Šarić.
Voditelj je istaknuo kako su se članovi zbližili i izvan probi, a ta povezanost se osjeti i na pozornici na nastupima. Članovi organiziraju izlete, druženja, slave zajedno rođendane i postali su obitelj koju povezuje ljubav prema folkloru. M.Ku.
Možda ste propustili...

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike