Kultura
ČETIRI KANTUNA

Ansambl Sorgo u Sv. Donatu
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
Nakon duljega vremena crkva sv. Mihovila iz 14. stoljeća, na mjestu koje Zadrani tradicionalno zovu Četiri kantuna, bit će jedan od koncertnih prostora Večeri. Uz njezino pročelje prigrađeno je pjevalište s najstarijim orguljama u Zadru, koje potječu iz kruga glasovitoga graditelja Petra Nakića i, prema indicijama, graditelj bi mogao biti fra Šimun Lapčić. Orgulje je 1990. restaurirala tvrtka Heferer iz Zagreba.


Organizatori Glazbenih večeri u Sv. Donatu od najranijih su se dana trudili predstavljati mlade zadarske i hrvatske glazbenike. Mnogi su glazbenici svjetskoga glasa još kao mladi nastupali upravo na pozornicama Večeri. Ansambl Sorgo, u kojem sviraju glazbenici iz Zadra (orguljaš Mihovil Buturić i violinistica Ana Ivanov), Osijeka (violončelistica Iva Ilakovac te oboistica Dunja Čolić) i Zagreba (violinist Martin Krpan), počeo je djelovati 2013. Još kao studenti, članovi toga ansambla (kojima je zajedničko zanimanje za ranu glazbu) stasavali su na nastavi komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Laure Vadjon.
U utorak, 28. srpnja s početkom u 21 sat u crkvi sv. Mihovila, predstavit će se djelima Bacha, Telemanna, Haydna i Mozarta. Program je to koji svjedoči kako granice između povijesnih razdoblja u umjetnosti - u ovom slučaju baroka i klasike - nisu bile oštre kao što to se to danas, radi orijentacije, uči. Umjesto njih, uočava se mnogo vijugavih linija života i stvaranja, stilski gusto isprepletenih opusa skladatelja koji su prethodili jedan drugome, a čiji su se životi povremeno i nakratko i preklopili, i koji su mijenjali ukus Europe. N.Vek.
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike