Mozaik
PROJEKCIJA “TIMES OF GREAT DEPRESSION”

Film Vladimira Gojuna sniman je i u - Baranji
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Dokumentarac prikazan na manifestaciji Barutana 020 portret je hrvatskog indie-blues glazbenika Adama Semijalca

Drugog dana manifestacije Barutana 020, u vrlo dobro ispunjenom prizemlju Kulturnog centra u Osijeku, održana je projekcija dokumentarnog filma "Times of Great Depression". Film iz 2018. godine, čiji je autor poznati dubrovački filmaš sa zagrebačkom adresom Vladimir Gojun, svojevrsni je portret hrvatskog indie-blues glazbenika Adama Semijalca, koji posljednjih petnaestak godina djeluje pod umjetničkim imenom Bebè Na Volè.

Semijalac je autor triju albuma, izuzetno dobro prihvaćenih od kritike, "Time of great depression" (2015.), "Hate is a wonderful thing" (2018.), te ovogodišnjeg "Tanac za crnega vraga", nastalog kao rezultat dvogodišnjeg etnomuzikološkog istraživanja (zajedno s umjetnicom Selmom Banich) folklornog nasljeđa - narodnog bluesa - i u narodu s njim povezanih običaja, pod naslovom "Ode zemlja u led’nu, svak ti šuti istinu" preuzetim iz stiha njegove pjesme "Baba Ljuba blues".

Film "Times of Great Depression", premijerno prikazan 2018. na Liburnia Film Festivalu, sniman je dijelom u Baranji odnosno u Kopačkom ritu koji u filmu - kako kaže redatelj Gojun - ima autoironijsku i eskapističku ulogu, dijelom u Semijalčevoj radnoj sobi, te na njegovim klupskim nastupima kojima se nametnuo svojim pristupom bluesu, ali i na prosvjedima protiv Vlade održanima u Zagrebu 2012. godine.

Projekciji u sklopu manifestacije Barutana 020, ujedno i osječkoj premijeri dokumentarnog filma "Times of Great Depression", nazočio je i njegov autor Vladimir Gojun, kojemu je to četvrti dokumentarac.

- Mislim da je Adam jedan od najautentičnijih hrvatskih glazbenika, o kojemu se gotovo ništa ili jako malo zna. Poznajem ga gotovo svoj cijeli život s obzirom na to da su naši očevi prijatelji još od srednje škole. Ponekad smo se znali družiti preko ljeta i znao sam da se oduvijek interesira za glazbu, koja nam je bila zajednička strast. Isprva sam onako usput promatrao njegovu karijeru, no u trenutku kad sam se preselio u Zagreb studirati, intenzivirali smo naše druženje kroz glazbu i koncerte, a nakon što je počeo djelovati pod alter egom Bebè Na Volè, još sam se jače zainteresirao za njegov glazbeni izričaj i tu sam se nekako odlučio raditi film o njemu. Izuzetno mi je drago da je "Times of Great Depression" prikazan u Osijeku, to je nešto što sam jako dugo čekao jer Baranja je na neki način bila inspiracija za vizualni identitet filma i background Adamova emotivnog i eskapističkog načina shvaćanja života i stvaranja - rekao je nagrađivani dubrovački filmaš.

Gojunov film u nešto više od sat vremena trajanja dotiče mnoge teme, među kojima i usamljenost, siromaštvo i depresiju, kao i početni Semijalčev problem prisvajanja tradicionalnih glazbenih i poetskih obrazaca bluesa - koji su nastajali na američkom Jugu, na engleskom jeziku - da bi se odsviralo i izreklo nešto autentično i vjerodostojno.

Danijel Miklić
KONCERT GRUPE ŠUMSKI NA OTVORENJU
Koncert grupe Šumski je na natkrivenom dijelu trga Eurodoma otvorio manifestaciju. Bend koji čine Kornel Šeper (bas, glas), Marin Juraga (gitara, glas) i Viktor Krasnić (bubanj, glas) te pridruženi članovi Franjo Glušac (gitara), Igor Pavlica (truba) i Stanislav Kovačić (violončelo) predstavio je jedinstven zvuk nastao pod utjecajem čitavog niza glazbenih stilova - od afrobeata preko new wavea do glazbe iz crtanih filmova. Izvodeći pjesme sa svih svojih pet studijskih albuma, od kojih je posljednji, hvaljeni album “Ostrvo ledenog kita” objavljen 2018., stvorili su pomalo pomaknutu, ali istovremeno živahnu i plesnu atmosferu, u kojoj je uživala osječka publika.
Vladimir Gojun

redatelj

Izuzetno mi je drago da je “Times of Great Depression” prikazan u Osijeku, to je nešto što sam jako dugo čekao jer Baranja je na neki način bila inspiracija za vizualni identitet filma.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI PROJEKT OSJEČKOG KULTURNOG CENTRA

"Kultura u novoj Rupi": Prvi je nastupio Dino Dvornik Tribute band

2

CHRIS AUBER AMERIČKI STAND UP KOMIČAR OVE SUBOTE U OSIJEKU

Njemačka publika voli šale na svoj račun, američka ne

3

METALLICA PREDSTAVILA JOŠ JEDAN DIO ALBUMA “S&M2”

Live izvedba pjesme “Moth Into Flame”