Kultura
GUDAČKI ORKESTAR ZA KRAJ PREMIJERNOG CIKLUSA "COVID-19"

Oduševljena osječka publika nije puštala orkestar s pozornice
Objavljeno 11. srpnja, 2020.

Premijerni ciklus COVID-19 Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku započeo je u svibnju koncertom gudačkog kvarteta, a u znaku gudačkih instrumenata također je i priveden kraju. Posljednja, šesta u nizu premijera, održana u petak, bila je koncert gudačkog orkestra HNK-a u Osijeku koji je pod dirigentskom palicom maestra Filipa Pavišića, ravnatelja Opere, izveo remek-djela nekih od najvećih skladatelja u povijesti klasične glazbe.


Koncert je otvoren izvedbom Vivaldijevog Koncerta za flautu u g-molu, RV 439 (La Notte), u kojoj se iznimno uigranom gudačkom orkestru, na pozornici u odlično ispunjenom dvorištu kazališta, kao solistica, pridružila mlada splitska flautistica Mia Mandić.


- Orkestar me je jako lijepo pratio, tako da mi je bio pravi užitak, ali i velika čast svirati s njime. Prvotna je zamisao bila da u svibnju s gudačkim orkestrom nastupim u katedrali, no taj se plan izjalovio zbog situacije s koronavirusom. Za večerašnji smo se nastup nekako na brzinu uspjeli dogovoriti, tako da nismo imali puno vremena za pripremu, ali po pljesku bi se reklo da se publici svidjelo - dojmovi su 25-godišnje flautistice.


Mia je s pozornice ispraćena snažnim i dugotrajnim pljeskom, kakav se mogao čuti i nakon svake od sjajnih izvedbi tijekom regularnog dijela koncerta u trajanju od sat vremena i čak - tri bisa! Na repertoaru su se našle i Mozartova Serenada za gudače, KV 525 (Eine kleine Nachtmusik), Simfonija br. 5 u c-molu, I stavak, Op. 67 Ludwiga van Beethovena, Adagio za gudače, Op. 11 Samuela Barbera, Brittenova Simple Symphony, Op. 4, te na bisevima Tužni valcer Jeana Sibeliusa i popularni Mozartov Turski marš. Oduševljena publika jednostavno nije "puštala kući" maestra i njegov orkestar, tako da su za sam kraj neplanirano ponovili Simple Symphony.


- Publika je bila oduševljena više nego na Novogodišnjem koncertu. (SMIJEH) Planirali smo dva bisa, pa smo dodali još jedan, a sudeći po aplauzu, mislim da smo ih mogli odsvirati još nekoliko. Drago mi je da je koncert bio toliko posjećen i da je publika prekrasno odreagirala. Osijek definitivno ima publiku koja zavrjeđuje ovakve koncerte, jer ovo večeras su bila originalno pisana djela za ovaj sastav. Volio bih istaknuti da smo Turski marš, originalno pisan za klavir, izveli u aranžmanu za gudački orkestar našeg vrhunskog dirigenta Pavla Dešpalja - rekao je maestro Pavišić.


Zadovoljstvo koncertom gudačkog orkestra i izuzetno lijepom atmosferom u kojoj je održan, kao i cjelokupnim programom ciklusa COVID-19, izrazila je intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja.


- Imali smo jedan sjajan koncert koji će sljedeće sezone sigurno ući u "normalnu" repriznu produkciju naših predstava i koncerata. Na premijerni ciklus COVID-19 sam iznimno ponosna. Prateći što se radi u drugim nacionalnim kućama i što se događa sa Splitskim ljetom i Dubrovačkim ljetnim igrama, doista možemo reći da smo bili pioniri u osmišljavanju programa u ovim nesvakidašnjim uvjetima. Naša je blagodat bila pozornica u dvorištu. Možda je to neki pokazatelj za budućnost, kada dođu velike vrućine i kada su ljudi željni događanja, da osmislimo nekakve programe koje ćemo izvoditi "pod nebom" u našem dvorištu - kaže Vrselja.

Ukoliko mu to vremenske prilike dozvole, gudački će orkestar koncerte na istom mjestu, s počekom u 21 sat, održati i u subotu i nedjelju.


Danijel Miklić
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike