Regija
POST FESTUM IZBORA NA RUBU 4. IZBORNE JEDINICE

Slobodna Vlast birala vlast - pobijedio HDZ s 24 glasa
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
Slobodanci su najviše preferencijalnih glasova, njih 14, dali Ivanu Anušiću, HDZ
SLOBODNA VLAST

U njihovu selu "završava" četvrta izborna jedinica i "počinje" peta, no i na prošlonedjeljnom festivalu demokracije, unatoč tome što su rubni i što je "bitan svaki glas", nisu se našli ni u jednom rokovniku neke političke stranke ili kakva kandidata s izborne liste. A oni su vlast, Slobodna Vlast, kako im se selo, na čuđenje mnogih, zove, a naziv mu se povezuje s vremenom Turaka na ovim prostorima, kada je to područje bilo od njih svojevrsna slobodna zona. Tu - gdje prema posljednjem popisu, iz 2011., službeno živi samo 189 duša, no realno ih je sada, potvrdio je i načelnik općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka, još manje, ukupno su 123 birača, a na ovim izborima izlaznost im je bila 41,46 posto - glasačko je pravo iskoristio 51 Slobodanac.

Slobodna Vlast glasala je u društvenom domu, a gdje je većina birača, njih 24, povjerenje dala HDZ-u. Slijedi Domovinski pokret s 11 osvojenih glasova, Restart koalicija osvojila je šest, a HNS i HSS braće Radić pet glasova Slobodanaca. Most i Živi zid u Slobodnoj Vlasti osvojili su po jedan glas. Za preostalih čak 11 lista Slobodanci uopće nisu pokazali zanimanje, pa ni za hit na ovim izborima - platformu Možemo. Najviše preferencijalnih glasova - 14, Slobodanci su dali Ivanu Anušiću, nositelju HDZ-ove liste za 4. izbornu jedinicu. "Ivan Anušić jedini se u kampanji bio najavio da će posjetiti Slobodnu Vlast, obići radove na društvenom domu i lokaciju Vračica, no koronavirus sve je otkazao", kaže Tidlačka.

I dok se rade postizborne analize, tu, u Slobodnoj Vlasti, podaleko od Banskih dvora i Sabora, nastavljena je uobičajena svakodnevica, naslonjena uglavnom na poljoprivredu i državnu cestu D38, koja ovaj rubni kutak IV. izborne jedinice spaja s Požeštinom, u V. izbornoj jedinici. Promet njome ni dandanas nije gust, cesta u ovom slučaju nije donijela novi život, tek vodi u iduće selo, prvo požeškog kraja s te strane, u Imrijevce, pa dalje, do Požege. Tko zna, možda u Slobodnu Vlast jednom dovede i visoke predstavnike - vlasti. Da vide kako je živjeti kao Slobodanac.

Suzana Župan
Na Ovčari je glasalo - osam birača
Zbog malobrojnosti stanovništva sustav malih brojeva na izborima vrijedi i za druga sela na području Općine Levanjska Varoš, ujedno najnenaseljenijeg dijela Đakovštine. Tako je na Ovčari, gdje živi nešto više od 20 duša, na izbore izišlo njih osam. Glasali su u jednoj dvorani do crkve, na području tamošnjeg svetišta. Pet ih je dalo glas HDZ-u, a troje Škori... U Ratkovu Dolu, što ima 30-ak mještana, na izbore je izišlo njih dvanaestero, glasajući u malom društvenom domu. Osmero ih je dalo glas HDZ-u, troje Restart koaliciji, jedan Mostu. Dok nisu imali dom, Ratkodoljani su glasali u jednoj privatnoj kuhinji u selu...

Inače, u ovoj općini nema mjesnih odbora; načelnik Slavko Tidlačka kaže da nisu potrebni u ovakvim općinama. “U njima se ljudi samo posvađaju, a nitko ništa u tim mjesnim odborima ne radi. Stoga sve radi Općina”, kaže varoški načelnik Slavko Tidlačka.
izlaznost
OD 123 BIRAČA

GLASALO IH JE

41,46 POSTO
Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike