Kultura
AMBIJENTALNA PREMIJERA NA OLJK-U

Ferenčina je sanjao "Višnjik" u Slavoniji
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Paralelu između poznate Čehovljeve drame i ove regije ne treba posebno isticati, smatra redatelj Dražen Ferenčina

U ambijentu gdje će u ponedjeljak, 6. srpnja, u 21 sat u sklopu 20. osječkog ljeta kulture biti premijerno izveden Čehovljev Višnjik, u dvorištu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Tvrđi, autorska je ekipa - na čelu s redateljem Draženom Ferenčinom na konferenciji za novinare izvijestila medije i javnost kako probe napreduju, s čime su se sve suočavali tijekom ovog uistinu nesvakidašnjeg procesa rada na predstavi.


Veliki prijatelj osječkog HNK-a, ali i ovog podneblja, kako ga je najavila Petra B. Blašković, Dražen Ferenčina Fec od srca je zahvalio Osječanima koji su još uvijek iz svog matičnog kazališta prognane glumce Gavelle prigrlili i pružili im poligon za igru i u toj im se igri pridružili. Nada se ravnatelj Gavelle da će se sa svojom zagrebačkom publikom družiti od jeseni, a do tada će predano raditi na koprodukcijskoj premijeri u kojoj je četvero zagrebačkih glumaca te osmero osječkih, s tim da će Antoniju Pintarić u Zagrebu mijenjati Tara Rosandić.


Simbolično im je sedam dana bilo potrebno od dogovora o suradnji do prve probe, naglasio je redatelj, kojega osječka publika pamti po mnogim sjajnim predstavama, a i sam se prisjetio Šokice, 260 dana i Viteza slavonske ravni.


- Ugodan, brz rad pun neuobičajenih okolnosti, a svi su se jedva čekali vidjeti uživo. Nitko ne jamči rezultat, ali uvjeren sam da će svi dugo pamtiti proces i da će svima biti žao kada dođe dan odlaska iz Osijeka - emotivan je bio Ferenčina, kojemu su Čehov i njegov Višnjih daleko ispred svih autora i komada i upravo ga je u Slavoniji htio postaviti, jer paralelu između ove regije i drame ne treba posebno isticati. Višnjik je drama za kojom se nerijetko poseže u prijelomnim vremenima poput ovoga.


Međukazališne i međugradske koprodukcije i suradnje pozdravila je i ravnateljica Drame, Petra B. Blašković, između ostaloga i stoga što ovakvi projekti neizbježno rezultiraju sinergijom, kreativnošću. Usto, situacija iz koje još uvijek nismo izašli pokazala je da je prilagodljivost kazališta, a predstava je spoj dobrih i pozitivnih želja, naglasila je Petra Blašković, koje je umjetnicima priskrbio prijeko potrebnu umjetničku razmjenu tijekom koje su se događali kreativni ekskurzusi. Već na prvom su se virtualnom "sastanku" osjetile dobre vibracije i entuzijazam svih sudionika, unatoč fizičkoj udaljenosti, ali i želja da se što prije svi vide uživo. Ne čudi, jer je ovo bila "ugodna umjetnički i ljudski plodna suradnja", podijelila je ravnateljica Drame dojmove s kolegama i medijima zahvalivši svima koji su u projekt ušli bez straha i rezervi.
U ime je organizatora OLJK-a, Grada Osijeka, ekipu kazalištaraca - i domaće osječke i gostujuće zagrebačke - pozdravila Danijela Klobučar naglasivši kako su upravo ova ambijentalna uprizorenja u sklopu Ljeta nerijetko donosila HNK-u nagrade, pa se s pravom nadaju da će tako biti i ovaj put.


Narcisa Vekić
AUTORSKA I GLUMAČKA EKIPA "VIŠNJIKA"
Dramaturg: Dubravko Mihanović; glazba: Igor Valeri; scenografi: Dražen Ferenčina, Davor Molnar; kostimograf: Marita Ćopo; scenski pokret: Maja Huber; oblikovatelj svjetla: Tomislav Kobia: glume: Sandra Lončarić, Antonia Mrkonjić, Anja Đurinović Rakočević, Antonija Pintarić/Tara Rosandić, Miroslav Čabraja, Ivan Ćaćić, Ivan Grčić, Duško Modrinić, Antonija Stanišić Šperanda,

Enes Vejzović, Davor Panić i Aljoša Čepl. Nakon premijere, dan poslije slijedi i repriza na OLJK-u, u istom ambijentu, s početkom u 21 sat.
Sandra Lončarić

glumica

Iz ove smo apokaliptične situacije svi izvukli najbolje. Osijek je dobio pojačanje i svježu energiju, nadam se da će to publika prepoznati. Nakon tri tjedna proba i druženja, mi s nestrpljenjem čekamo premijeru
Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike