Crna kronika
OTKRIVEN UZROK NESREĆE

Prevrnuo se na krov s 2,42 promila alkohola
Objavljeno 27. lipnja, 2020.
Prije slijetanja u kanal i okretanja auta na krov, vozač iz Belog Manastira pijan je pretjecao drugo vozilo na cesti
OSIJEK - Nakon što je policija obavila očevid na mjestu prometne nesreće koja se dogodila na osječkoj zapadnoj obilaznici u četvrtak u prijepodnevnim satima, utvrđeno je da je vozač koji je sletio automobilom s ceste - bio pijan. Imao je visokih 2,42 promila alkohola u krvi. Da je i u ovom slučaju vrijedila narodna izreka da pijani imaju nevjerojatne sreće, svjedoči i to što je 64-godišnji vozač samo lakše ozlijeđen.
Kako doznajemo, slijetanje s ceste dogodilo se u 11.35 sati, a nesreću je izazvao 64-godišnjak iz Belog Manastira koji je nepropisno pretjecao vozilo ispred sebe te je nakon pokušaja vraćanja u svoj kolnički trak izletio s ceste i automobilom se zaustavio u kanalu, na krovu, nekoliko metara ispod ceste.

- Ozlijeđenom vozaču pružena je liječnička pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek, gdje su mu okvalificirane lake tjelesne ozlijede i utvrđena nedopuštena količina alkohola u krvi - 2,42 grama po kilogramu. Za počinjenje prekršaja predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 25.000 kuna, ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju do 12 mjeseci i osam negativnih prekršajnih bodova - doznajemo iz Policijske uprave osječko-baranjske.
Triježnjenje

Sva sreća da u trenutku prelaska pijanog vozača na traku namijenjenu za vozila koja se kreću iz suprotnog smjera nitko nije naišao, jer bi tada zasigurno došlo do tragedije. Tim više što su se na tom dijelu obilaznice već događale prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama.

Unatoč tome što je policija gotovo na "svakom ćošku", to i dalje nimalo ne smeta vozačima da pijani sjedaju za upravljače svojih vozila. Samo u četvrtak u Osječko-baranjskoj županiji u prometu je zaustavljeno šestero vozača koji su imali nedopuštenu koncentraciju alkohola u krvi. Radilo se o četiri vozača automobila i dva biciklista. Najveća količina alkohola - 2,38 promila, utvrđena je kod 47-godišnjaka iz Karanca, kojeg su prometni policajci zaustavili za upravljačem automobila, u 20.40 sati, u Karancu. I ova opasnost na cesti privremeno je uklonjena, jer je vozač smješten u posebnu prostoriju policijske postaje dok se ne otrijezni. Za ovaj prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20.000 kuna, ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju do 12 mjeseci, i šest negativnih prekršajnih bodova.
Niske kazne

Međutim, ma što zakon rekao o visinama kazni, sve ovisi o sucima kojima predmeti pijanih vozača dođu. Naime, kazne koje dobiju na sudu mnogo su niže od zakonom predviđenih, što nikako ne pridonosi sigurnosti prometa na cestama.

Primjerice, 33-godišnjak iz Višnjevca uhvaćen je 21. rujna prošle godine u 23.54 sata za upravljačem automobila na Crnom putu u svom mjestu, s 2,04 promila alkohola u krvi. Uz to i vozačka dozvola mu je istekla. Općinski sud Osijek nepravomoćno ga je kaznio s 5000 kuna zbog vožnje u pijanom stanju, što je najniža moguća kazna te s još 800 kuna, jer mu je isteklo važenje dozvole. Uz to je dobio i zabranu upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od dva mjeseca, a to što je bio uhićen i 22. rujna prošle godine, od minute poslije ponoći do 11 sati istoga dana računa mu se kao 300 kuna novčane kazne, pa mu je ostalo platiti 5500 kuna. Kaznu je morao platiti u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti presude. Međutim, ako u određenom roku uplati dvije trećine kazne što iznosi 3666,67 kuna, smatrat će se da je novčana kazna u cijelosti plaćena. Sveukupno gledajući od maksimalnih 20.000 kuna, kako u ovom tako i u većini slučajeva koji dođu do sudskog epiloga, još uvijek nema ni traga, tako da povećane kazne Zakona o sigurnosti prometa na cestama najčešće ostaju samo mrtvo slovo na papiru, a ljudi i dalje ginu.

Sandra Lacić
SVA POLICIJA ZA VIKEND NA CESTAMA
Zbog velikog broja pijanih vozača PU osječko-baranjska i ovoga vikenda provest će veliku akciju. "Prije svega obratit ćemo pozornost na tzv. četiri ubojice - prekoračenje brzine, alkohol, nevezanje sigurnosnog pojasa te nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom. Sankcije idu i onima koji upravljaju pod zabranom, prije stjecanja prava na upravljanje, ali i vozačima koji oduzimaju prednost prolaska pješacima. Koristit će se maksimalan broj djelatnika i vozila te tehnička oprema - poručuju iz policije.
Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike