Regija
ULAGANJA SE ISPLATILA

Za bolji život 25 milijuna kuna - sve je više djece
Objavljeno 6. lipnja, 2020.
Ukupan iznos demografskih mjera iz proračuna Belog Manastira veći je od milijun kuna godišnje
BELI MANASTIR - Prema analizama, Beli Manastir ubraja se u skupinu gradova s najvećim rastom izdvajanja u podizanje kvalitete života.Riječ je, prije svega, o potporama gospodarstvenicima i poljoprivrednicima. Nadalje, osigurani su obnova i gradnja infrastrukture kroz različite EU projekte, ulaganje u poduzetničke potporne institucije, i slično. Povećana su i proračunska sredstva za neprofitne organizacije, socijalu, sport i kulturu.

- Proveli smo projekte u vrijednosti od 80 milijuna kuna, a u ovom trenutku provodimo projektne aktivnosti u iznosu većem od 25 milijuna kuna. Radimo na obnovi i proširenju civilne i poslovne infrastrukture, a dovršetak koridora 5C otvara nove poduzetničke mogućnosti - priča gradonačelnik Tomislav Rob, naglašavajući kako je čuo za rezultate analiza koji dokazuju opravdanost napora uloženih u upravljanje gradom. Tvrdi kako je jedan od osnovnih pokazatelja cijele priče demografski oporavak jedinog baranjskog grada. Doduše, još uvijek je riječ o blagom oporavku loših demografskih trendova, ali ipak - oporavku.

- S obzirom na broj djece koja su u predškolskom programu, njih više od 190 te jednakom broju prvašića u osnovnim školama, u protekle dvije godine demografska je slika sve ljepša. Tome su, sigurno je, pomogle i mjere u funkciji pomoći obiteljima s djecom - kaže Rob, nabrajajući neke od njih, poput sufinanciranja troškova prehrane učenika u osnovnim školama, prijevoza za učenike srednjih škola, nabave školskog pribora i udžbenika osnovcima, subvencioniranja dječjeg ljetovanja u Dramlju, opreme za novorođenčad, potom stipendija i slično. Ukupan iznos demografskih mjera iznosi više od milijun kuna, a najnovija je (od kraja prošle godine) subvencioniranje kupnje nekretnine za stanovanje osobama mlađim od 45 godina. Od početka primjene ove mjere isplaćene su 22 subvencije ukupne vrijednosti približno 240.000 kuna. Sviđalo se to nekome ili ne, boljitak života znači i ulaganje u infrastrukturu. Više-manje, ono je vezano uz Intervencijski plan, odnosno sufinanciranje iz EU fondova.

- Iz tog su programa realizirani projekti vrijedni 65 milijuna kuna, a u provedbi su projekti vrijedni 15,5 milijuna kuna. Predstoji uređenje prometne infrastrukture Branjinog Vrha, gradnja skladišnih kapaciteta, pružni prijelaz Šećerana - Branjin Vrh, uređenje prostora Umjetničke škole, Učenički dom i nastavak uređenja Šećeranskog jezera - ističe Rob, dodajući kako bi možda već u srpnju mogao biti potpisan ugovor s izvođačima radova na novom nogometnom stadionu...

Ivica Getto
PEER centar je najvredniji projekt
Najvredniji projekt koji se upravo provodi zasigurno je PEER centar. I on je sufinanciran sredstvima EU-a iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, ukupne vrijednosti 32,5 milijuna kuna. Dio projekta koji se odnosi na vrtić smješten u centru sufinanciran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 1,8 milijuna kuna. Projekt se odnosi na rekonstrukciju bivše upravne zgrade i beljskog restorana koji će ubuduće imati potpuno drugačiju namjenu. Ideja projekta je revitalizacija i razvoj prigradskih naselja kroz koji Grad pokušava osigurati svim stanovnicima ujednačeni razvoj i dostupnost različitih usluga. Tamo će, naime, biti vrtić, inkubacijske jedinice, hostel...
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike