Kultura
HNK U OSIJEKU: “POSTKORONSKA” SEZONA

Gudački kvartet otvorio ciklus “Pozornica u dvorištu”
Objavljeno 23. svibnja, 2020.
Na istom će mjestu, u isto vrijeme, ponovno nastupiti i u utorak, 26. svibnja, srijedu, 27. svibnja, i petak, 29. svibnja

Nakon dvomjesečne karantene, jučerašnjim koncertom gudačkog kvarteta u dvorištu osječkog Hrvatskog narodnog kazališta počela je njegova "postkoronska" sezona. Koncert održan u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama bio je prva premijera u sklopu premijernoga ciklusa "COVID-19", koji se održava pod sloganom "Pozornica u dvorištu" i uključuje tri glazbene, dvije dramske i jednu baletnu premijeru.


Gudački kvartet koji su činili Béla Nagy (violina), Vilim Škreblin (violina), Tena Micevski (viola) i Maja Iljovski (violončelo) u jednosatnom nastupu izveo je program na kojem se našlo trinaest skladbi velikana kao što su Johann Sebastian Bach, John Williams, Aram Khachaturian, Frédéric Chopin i Erik Satie, a u nadahnutim izvedbama uživalo je 50-ak zaljubljenika u klasičnu glazbu. Kao gost u dijelu se koncerta gudačkom kvartetu na pozornici u dvorištu HNK-a (Prolaz Radoslava Bačića) pridružio i harmonikaš Trajko Iljovski.


Taj je kvartet među glazbenicima osječkog HNK-a odabrao ravnatelj Opere Filip Pavišić, uz čiju je pomoć i savjete sastavljen zanimljiv i atraktivan program.


- Drago mi je što je "postcovid" sezona počela upravo s jednim ovakvim koncertom. Zbog više sam razloga izuzetno sretan što je do nje došlo, a jedan od glavnih je što je premijerni ciklus "COVID-19" iznjedrio ovakvu formu - gudačkog kvarteta. Mi smo zbog pandemije bili prisiljeni na takav potez, no trebao bi biti standard da u svakom orkestru bude nekoliko ovakvih kvarteta i komornih sastava - rekao je maestro Pavišić.


Iako su ozvučenje i akustika u dvorištu nešto drukčiji nego u kazališnoj dvorani, violončelistica Maja Iljovski izrazila je zadovoljstvo jučerašnjim koncertom.


- Vani je malo drukčija atmosfera, ali mislim da je sve bilo kako treba. Pridržavamo se epidemioloških mjera, no situacija je sve bolja te se nadam i čvrsto vjerujem da ćemo se jako brzo vratiti "pravom" programu, s cijelim ansamblom - rekla je Iljovski.


Gudački kvartet i danas će u 17 sati održati, već rasprodani, koncert u dvorištu HNK-a, a na istom će mjestu, u isto vrijeme, ponovno nastupiti i u utorak, 26. svibnja, srijedu, 27. svibnja, i petak, 29. svibnja. Za ta tri koncerta ulaznice su u prodaji.

Danijel Miklić

OD BACHA I BRAHMSA DO WILLIAMSA

U jednosatnom programu gudačkog kvarteta našlo se trinaest skladbi: J. S. Bach: Aria Schaffe konnen sicher weiden; A. Dvořák: Humoresque; F. Chopin: Nocturne Op. 9 No. 2 Es-dur; A. Sullivan: Three Little Maids From The Mikado; L. Delibes: Lakme, Flower Duet; J. Williams: Theme From The Schindler’s List; F. Satie: Gymnopedie No.1; A. Piazzolla: Five Tango Sensations Fear; C. Gardel: Por Una Cabeza; A. Piazzolla: Adios Nonino; A. Khachaturian: Gayane Sabre Danceb; V. Monti: Csardas; J. Brahms: Hungarian Dance No. 1.

Najčitanije iz rubrike