Mozaik
GLAZBENICI PROTIV KORONAVIRUSA

Bend Cotyda i prijatelji iz Đakova u autorskoj skladbi zapjevali - “Ostani doma”
Objavljeno 30. travnja, 2020.

Prošle su poplave, ratovi, potresi, i ovo proći će, samo ostati kod kuće. Znam, nije lako, izolacija je koma, teško je mijenjati sebe, al‘, potrudi se, i ostani doma… - stihovi su to pjesme "Ostani doma", u izvedbi đakovačkog banda Cotyda i njihovih prijatelja. Dok su drugi, angažirani na sličnim glazbenim projektima koje je iznjedrila izolacija zbog pandemije koronavirusa, radili obrade vlastitih ili tuđih skladbi, odnosno glazbenih klasika na ovu temu, Cotyda i prijatelji napisali su, uglazbili, i snimili vlastitu skladbu, pritom u cijelosti poštujući sve mjere socijalne distance.

Prema riječima gitarista Cotyde Darija Balekića, autora glazbe i teksta skladbe "Ostani doma", na ovome u cijelosti đakovačkom projektu bilo je angažirano četrdesetak osoba - od glazbenika, solista, snimatelja do djelatnika Hitne pomoći u Đakovu, zubnog odjela Doma zdravlja, DVD-a Đakovo, Doma za starije i nemoćne Đakovo, Ljekarne, djece i dr. Svi su oni dali svoj doprinos glazbenoj poruci ‘ostani doma‘.

- Pjesma donosi jednu osebujnost, svojevrsni je spoj reaggea, rocka, pop-ritma i tambure, uz klavijature, električnu, bas i klasičnu gitaru, bubnjeve, plus već spomenutu tamburu - kaže Balekić. Videospot donosi niz prizora s gradskih ulica, trgova i parkova opustjelih u vrijeme izolacije i drugih mjera vezanih uz sprječavanje širenja koronavirusa, pa je tako upečatljiv prizor praznih ljuljački u Velikom parku, u kojemu i počinje spot, praznog Strossmayerovog trga ispred katedrale i oko fontane, prazne učionice itd.

Uz Cotydinog vokala Darka Breulja, ženski vokal je Marija Bućanović, Matija Vidović odsvirao je tamburu i napisao aranžman tambura, dok je njegov brat Luka Vidović bio zadužen za videoprodukciju. Uz Breulja i Balekića, Cotydu čine i Marko Vujić, akustična gitara, i Đorđe Andrić na bubnjevima. Među prijateljima Cotyde u realizaciji ove ideje sudjelovao je i Matej Bućanović, zadužen za snimanje.

- Snimao je svatko u svojoj kući, snimio sam kod kuće orijentacijsku snimku, pa su se svi ostali nadograđivali na to. Sve smo na kraju spojili u jedinstvenu pjesmu, i tako je nastala đakovačka glazbena poruka "Ostani doma". S ustanovama, čiji djelatnici sudjeluju u projektu, sve je dogovoreno unaprijed. Njih je Luka Vidović snimao s distance, poštujući razmak - kaže Dario Balekić. Pjesma je na YouTube kanalu Cotyde te se ‘vrti‘ i na radijskim i TV programima. S. Župan
Sudjelovali su i djelatnici Hitne pomoći, zubari, vatrogasci, djelatnici Doma za starije i nemoćne...
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike