Sport
KRISTIAN ESKERIČIĆ, RUKOMETAŠ CUENCE

U mom gradu od 60-ak tisuća stanovnika već je više od 300 zaraženih
Objavljeno 3. travnja, 2020.
Desni vanjski nakon povratka iz Španjolske nalazi se u Đakovu u samoizolaciji, ovih dana viđa samo obitelj, i to s distance

Prije nešto više od tri mjeseca povod razgovoru s bivšim rukometašem Osijeka i Đakova Kristianom Eskeričićem bio je puno ljepši. Trajalo je Europsko rukometno prvenstvo, a s igračem španjolske Cuence razgovarali smo o obračunu Hrvatske i Španjolske. Bilo je to uoči onoga prvoga susreta koji za obje reprezentacije nije imao nikakvo značenje.

- Volio bih kada bi se Hrvatska i Španjolska susrele i u finalu - poručio je tada desni vanjski španjolske Cuence, koja je prije toga izborila skupinu EHF Kupa.

Posljednji let
Hrvatska i Španjolska igrale su nešto kasnije i finale, ali je tema našeg novog razgovora puno ružnija svakodnevica. I nema veze sa sportom. Njegova druga zemlja, Španjolska, jedno je od najvećih europskih žarišta koronavirusa, a on se upravo prije tjedan dana (prošli petak na subotu) uspio vratiti kući.

- Stigao sam, čini mi se, posljednjim zrakoplovom iz Madrida preko Bruxellesa. Poslije toga letovi su u ovom smjeru bili otkazani; koliko sam čuo iz našeg veleposlanstva, bila su još poslije rezervirana dva zrakoplova. Htio sam ja doći i ranije. Odmah kada su nam rekli da nema više treninga i kada sam vidio kamo to vodi, tražio sam da idem kući. Tada su mi savjetovali da izbjegavam aerodrome. Međutim, kada se vidjelo kako nema pomaka i da stvar zapravo postaje samo još gora, sam predsjednik kluba mi je rekao da probam otići kući i da ćemo biti u kontaktu. Odmah nakon slijetanja u Zagrebu, javio sam se u zračnoj luci službi, ostavio sam adresu gdje ću biti i broj mobitela, oni su mi rekli da se obvezno javim lokalnom stožeru civilne zaštite uz upute kako se ponašati. Eto, već sam tjedan dana u samoizolaciji u Đakovu. Potpuno sam sam. Dođu moji, mama mi skuha pa mi donesu ručak, eventualno na distanci popijemo kavu.

Kući je stigao s određenim zdravstvenim problemima. Srećom, nikakve sumnje nema u koronavirus.

- Dijagnosticiran mi je akutni bronhitis. Bronhiji su skroz bili začepljeni. Bio sam tada na radiološkom pregledu i snimka nije pokazala nikakve promjene kojim bi se sumnjalo na koronavirus pa nisam ni bio podvrgnut testiranju. I ovdje kada sam razgovarao s liječnicom objasnila mi je kako koronavirus ima potpuno drukčije simptome od ovih mojih. Uostalom, situacija se kod mene bitno popravlja.

Karantena
A kakva je situacija bila u Španjolskoj prije tvog odlaska?

- Ah, što da vam kažem. Vidite i sami, čitate i gledate. U mom mjestu Cuenca, koje ima oko 60-ak tisuća stanovnika, već je više od 300 kojima je dijagnosticiran koronavirus. Grad je oko 150 kilometara od Madrida, a tamo je najviše oboljelih. Srećom, koliko mi je poznato, zasad nema slučajeva u mom klubu. Inače, prije ove samoizolacije već sam praktički bio izoliran, i to puno rigoroznije negoli u Hrvatskoj. Tamo je proglašena totalna karantena za cijelu zemlju. Mogao si samo otići u trgovinu ili ljekarnu, i to svakih nekoliko dana. Znači, ako te uhvate na ulici, moraš dokazati kako ideš samo u tom smjeru. Nema tamo već neko vrijeme šetnje kako bih uhvatio zraka. Koliko sam čuo, kazna je ako vas uhvate tri do čak četiri tisuće eura.

Kao i svaki sportaš, trenutno je osuđen na individualne treninge.

- Od prije surađujem s Matejom Išasegijem, kondicijskim trenerom, koji je sada zaposlen u NK-u Osijek. Dobio sam od njega program i trebao bih ovih dana započeti. Nisam, naime, upravo zbog bronhitisa neko vrijeme trenirao ni individualno.

Njegov klub prije nego što je prekinuta sezone posve je dobro stajao. Ne toliko u Ligi Asobal, koliko u skupini EHF Kupa.

- U našoj skupini EHF Kupa nakon četiri kola osvojili smo tri boda, dva manje od drugoplasiranog francuskog Nimesa, s kojim smo odigrali neriješeno kod njih. Ostala su još dva kola, a oni su trebali doći kod nas, tako da smo imali realne izglede za plasman u četvrtfinale. U prvenstvu smo peti. Znači, da se proglasi sadašnje stanje, ne bismo igrali Europu s obzirom na to da smo u Kupu Kralja izgubili u polufinalu nakon dva produžetka i nakon što smo primili gol u posljednjoj sekundi, pa bismo za novi nastup u EHF Kupu morali osvojiti četvrto mjesto. No ne znam kako će se sve rasplesti. Sumnjam uopće hoće li se i EHF Kup i španjolsko prvenstvo uopće nastaviti i završiti - zaključio je đakovački internacionalac.

Krešimir Lacković
Kristian Eskeričić

rukometaš

Potpuno sam sam. Dođu moji, mama mi skuha i donesu ručak, eventualno na distanci popijemo kavu
U Španjolskoj je rigoroznije nego u Hrvatskoj, totalna karantena proglašena je za cijelu zemlju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike