Regija
PRVA TELEFONSKO-ELEKTRONIČKA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Valpovački HDZ odbio prijedloge o zaduženju Grada za 19 milijuna kn
Objavljeno 28. ožujka, 2020.
VALPOVO - Zbog mjera koje su uvedene u borbi protiv koronavirusa, vijećnici Gradskog vijeća u četvrtak su održali, prvu u povijesti, sjednicu telefonsko-elektroničkim putem, a na kojoj su vijećnici odlučivali iz svojih domova i ureda. S obzirom na jedinstven način održavanja sjednice, vijećnici su dobili mogućnost za pitanja vezana uz teme dnevnog reda postaviti gradonačelniku i izvjestiteljima do njezina početka, a odgovore će primiti pisanim putem. Glasovanje je obavljeno na način da su vijećnici SMS porukama na mobitel ili e-mail adresu predsjednika Vijeća ili tajnika grada dostavljali svoju odluku: za, protiv ili suzdržan, doznajemo.

Uz ranije predložene točke dnevnog reda, vijećnici su izglasali i dopunu: zaključak o izradi mjera za ublažavanje posljedica epidemije COVID-19 za gospodarstvene subjekte i građane Valpova. Sukladno priopćenju i najavama GO HDZ-a Valpovo, koje je stiglo nekoliko sati prije održavanja sjednice, vladajuća većina u Vijeću, predvođena HDZ-om i koalicijskim partnerima, nije prihvatila prijedloge vezane uz dugoročno i kratkoročno zaduživanje te izvješće o radu gradonačelnika i njegovih zamjenika, kao ni izvješće o radu upravnih tijela Grada.

"U trenucima teške situacije prouzročene koronavirusom, gradonačelnik Valpova inzistira da se održi telefonska sjednica Gradskog vijeća na kojoj želi zadužiti Grad za dodatnih 19 milijuna kuna koji neće donijeti niti jedno novo radno mjesto ili na bilo koji način utjecati na poticanje gospodarstva. HDZ kao odgovorna politička stranka, pod ovim okolnostima i u ovim kriznim trenucima, nije spreman podržati zaduženja i ovakve prijedloge gradonačelnika, odnosno za još jedan novi niz iracionalnih kreditnih zaduženja, koji se će se vrlo vjerojatno prije ili kasnije pretvoriti u još veću katastrofu, čije će posljedice, godinama, plaćati građani grada Valpova", navodi se, između ostalog, u dugom i opširnom priopćenju valpovačkog HDZ-a, koje je potpisao njegov predsjednik, Antun Katalenić.

"Pregledom financijskih izvještaja Grada Valpova i priljeva najvećeg nenamjenskog prihoda od poreza i prireza na dohodak zadnje dvije godine, apsolutno je neracionalno i neopravdano ići u dugoročna zaduživanja za svaki i najmanji vlastiti udio Grada u investiciji, a posebno za one investicije koje se planiraju u potpunosti financirati iz kredita. Grad se na taj način prezadužuje i opterećuje buduća razdoblja, a time dovodi u pitanje likvidnost proračuna, odnosno mogućnost podmirenja svojih dospjelih obveza prema dobavljačima, radnicima i bankama, što je slobodno možemo reći - već sada slučaj", smatra valpovački HDZ, koji je stajališta da bi novo veliko zaduživanje predstavljalo "opasnu tempiranu bombu za likvidnost i operativno funkcioniranje grada" s obzirom na to da "istovremeno slobodna vlastita sredstva koja se slijevaju na račun grada očito ne stoje na računu, jer se velikim dijelom koriste za financiranje promocije i općeg populizma bez ikakvih konkretnih ulaganja te gospodarskih pomaka, gdje niti jedan poduzetnik niti proizvodni pogon nije ‘privučen‘ u grad zadnje tri godine".

HDZ-ovci naglašavaju da su odluke donijeli poučeni iskustvom i da su spremni na odgovor gradonačelnika kako HDZ blokira Grad i projekte.
Lidija Aničić
Odbijeno je i izvješće o o radu gradonačelnika i zamjenika, te upravnih tijela Grada
Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike