Sport
ROBERT SELIGMAN U AUSTRALIJI

Nakon 15 godina vratio se
u Melbourne po top rezultat
Objavljeno 19. veljače, 2020.
Još se vidim na Igrama u Tokiju, ali ništa se neće znati ni nakon Melbournea

Prije 15 godina Roberta Seligmana otkrio je gimnastički svijet kada je te 2005. godine s 19 godina osvojio četvrto mjesto na Europskom prvenstvu u Debrecinu, zlato na Univerzijadi u Izmiru te deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu održanom u Melbourneu. Nakon 15 godina Seligman se vraća u Melbourne.

Premda je australski grad posljednjih godina bio jedna od etapa Svjetskog kupa, Osječanin je izbjegavao odlazak "Down under". Razlozi su daljina, dakako, i skupoća putovanja, ali i činjenica da se natjecanje održava vrlo rano, polovinom veljače, gotovo mjesec dana prije ostalih natjecanja, pa mu se u dugačkoj sezoni nije ni uklapalo u raspored.

Lov na OI
Međutim, nastup u Melbourneu ove godine otvara mogućnost nečega dalekog većeg zbog čega se ne propušta. Seligman, naime, ima još teoretske (pa i realne, nap. a.) izglede za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju. Za to mora biti pobjednik Svjetskog kupa na konju s hvataljkama. Stanje je trenutno sljedeće: prvi je Lee Chi Kai iz Kineskog Tajpeha ispred Kineza Wenga i dvojice Japanaca, Ibayashija i Kameyame. Robert je trenutno na devetom mjestu, mjesto ispred Filipa Udea, koji, konačno oporavljen, također putuje u Melbourne jer vidi i svoju priliku za nastup na svojim četvrtim Olimpijskim igrama. Seligman još nikad nije bio na najvećem sportskom događaju. Lee Chi Kai već je osigurao Tokio osvajanjem medalje na lanjskom SP-u. Od svih pobjednika svjetskih kupova na svim spravama pravo odlaska imat će samo jedan iz svake zemlje. Kinezi imaju vodećeg na karikama (Liu Wang) i ručama (You Hao), koji su, usput, i uvjerljiviji na svojim spravama. Uz to, navodno su kineski reprezentativci zbog koronavirusa otkazali dolazak u Melbourne. Japanci imaju na preči Miyachija, koji trenutno dijeli prvo mjesto s Epkeom Zonderlandom, a na toj je listi naš Tin Srbić, koji je osvajanjem svjetskog srebra osigurao OI, na trećem mjestu. Stoga, lako je moguće da će se upravo na konju s hvataljkama "spuštati crta" za vizu za Tokio. Tko onda ostaje Seligmanu u konkurenciji? Dakako, u prvom redu Filip Ude, što dvostruko pojačava izglede da Hrvatska prvi put ima dvojicu predstavnika na OI u muškoj konkurenciji. Najbolje rangirani bez vize za Tokio trenutno je petoplasirani Iranac Keikha. Šesti, Armenac Merdinyan, nažalost, zbog financijskih teškoća neće ni otputovati u Australiju, a zbog političkih odnosa između njegove zemlje i Azerbajdžana neće ići ni u Baku za mjesec dana u drugoj etapi Svjetskog kupa koja se još boduje za odlazak u Tokio. Sedmi Cyril Tommasone već je osigurao Tokio, a osmi je Kanađanin Pellerin, koji je objektivno manje gimnastičko ime od Seligmana i Udea. No sigurno je i on u konkurenciji. U kojoj su i Kazahstanac Kurbanov (11.), ali i trenutno 17. Slovenac Sašo Bertoncelj.

- Bertoncelj je, kao i još neke reprezentacije, koliko sam čuo, stigao u Australiju tjedan dana prije natjecanja, a što dovoljno govori koliko vidi svoju priliku. Uostalom, svi se mi, pa tako i ja, još uvijek vidimo u Tokiju. Melbourne će dosta toga usmjeriti, premda će sve biti jasno tek 28. ožujka kada se budu formirale konačne liste sudionika na Olimpijskim igrama - pričao je Seligman, koji je u nedjelju zajedno sa svojim trenerom Vladimirom Mađarevićem otputovao u Melbourne.

Sve bi trebalo biti puno jasnije 21. ožujka kada završava natjecanje u Dohi. Naime, osim Melbournea, bodovi će se još skupljati u Bakuu (od 12. do 15. ožujka) i Dohi (od 18. do 21. ožujka). Ima li Seligman svoju računicu kako do Tokija?

- Ne baš jasnu. Teško je sada predvidjeti. Ali, onako ugrubo, sva tri finala i dvije medalje mogli bi biti dovoljni, ali mislim da je rano za kalkulacije.

Top-razina
Neuobičajeno za njega je što ovako rano otvara natjecateljsku sezonu.

- Istina, u manje od dva mjeseca nakon Nove godine morao sam se spremiti na nekoj top-razini. Mislim da sam i uspio. Evo, na posljednjem treningu dignem ruku, odradim vježbu od 5,9 s kojom ću ići u kvalifikacijama, pa poslije 6,1 onu moju s EP-a u Glasgowu s kojom bih nastupio u finalu. Premda nisam morao, nastupio sam na kontrolnom treningu reprezentacije u Osijeku. Dali su mi dobru ocjenu, ne bih imao ništa protiv kada bi se ovakva razina forme zadržala. U svakom slučaju, kada se nudi ovakva prigoda, i motiv je probuđen - rekao je Seligman.

Kvalifikacije su u četvrtak, 20. veljače, a finala na konju s hvataljkama u subotu, 22. veljače. Nadamo se i s Hrvatima u glavnim ulogama.

Krešimir Lacković
POREDAK NA KONJU S HVATALJKAMA
1. Lee Chih Kai (Kineski Tajpeh)       90

2. Weng Hao (Kina)       80

3. Kaito Ibayashi (Japan)       57

4. Kohei Kameyama (Japan)       55

5. Saeedreza Keikha (Iran)       54

6. Harutyun Merdinyan (Armenija)       52

7. Cyril Tommasone (Francuska)       42

8. Thierry Pellerin (Kanada)       40

9. ROBERT SELIGMAN (HRVATSKA)       36

10. FILIP UDE (HRVATSKA)       34
AUREL BENOVIĆ S ROBERTOM I FILIPOM NA SVJETSKOM KUPU U DOHI I BAKUU
U Osijeku i Čakovcu proteklih dana održani su kontrolni treninzi hrvatske reprezentacije za popunjavanje mjesta sudionika na SK-u u Bakuu i Dohi. Dva mjesta ispunili su olimpijski kandidati Robert Seligman i Filip Ude. Zadane kriterije za oba natjecanja ispunio je i član GD-a Osijek Žito Aurel Benović, koji će nastupiti na parteru. Uz njega u Dohi bi na parteru trebao nastupiti i Matija Baron.
Možda ste propustili...

MEĐUŽUPANIJSKA NOGOMETNA LIGA OSIJEK-VINKOVCI

Vodeći trojac traži bodove na gostujućim terenima

Najčitanije iz rubrike