Regija
GORAN ĐANIĆ, NAČELNIK OPĆINE PODGORAČ

Općina nastavlja ulagati u ravnomjeran razvoj naselja
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Svako naselje ima pitku vodu, vatrogasni centar dići će društveni život

Prošla je godina za Općinu Podgorač bila iznimno dobra jer su, osim što je izglasan najveći proračun ikad za 2020. godinu, počeli i radovi na jednom od najvrjednijih projekata u povijesti Podgorača - rekonstrukciji vatrogasnog centra. O projektima i planovima za ovu godinu govori načelnik općine, Goran Đanić.



Stižu višemilijunske investicije?


- Možda jedan od najvećih projekata u Općini Podgorač neće bitno utjecati na njezin gospodarski razvoj, ali će svakako podići društveni život mještana. Rekonstrukcijom vatrogasnog centra u naselju Podgoraču, vrijednom oko 5 milijuna kuna, uredit će se mjesni dom, spremište i dograditi nekoliko vatrogasnih garaža. Ova rekonstrukcija pokazuje uporan rad mene kao načelnika, mojih suradnika, vijećnika, konzultantske tvrtke u povlačenju europskih sredstava, a njezin dovršetak očekuje se do kraja rujna ove godine. Najavljujem i druge milijunske projekte, poput rekonstrukcije nogostupa od oko 7,5 milijuna kuna, zatim rekonstrukcije mjesnog groblja od 7,5 milijuna kuna, gradnje sportskog centra vrijednosti oko 8 milijuna kuna, izgradnje ceste u Poduzetničkoj zoni od gotovo 7 milijuna kuna te velik broj nerazvrstanih cesta. Trenutno se radi na rekonstrukciji kanalizacije u Stipanovcima, a dosad smo plinoficirali tri mjesta. Nadamo se da će ove godine početi i plinofikacija Razbojišta. Na to uvelike utječu vremenski uvjeti i HEP - Plin, pa će se o točnom završetku radova više znati u proljeće.

Niz godina radite na uređenju nerazvrstanih cesta.


- Rekonstrukcija kolnika i oborinske odvodnje u Mlinskoj ulici u Budimcima završena je u roku. Uz nju, uredila se i Vukovarska cesta. Obje vode prema velikom broju kućanstava, a jedne su od 10 ulica planiranih za obnovu u sljedećem periodu. Jednu ulicu sufinancira Ministarstvo graditeljstva s 391.000 kuna, a drugu Ministarstvo regionalnog razvoja sa 120.000 kuna. Ostatak sredstava je iz općinskog proračuna. Prošle smo godine počeli i radove u Poganovcima, gdje je asfaltiranje jedne ulice koštalo 1,2 milijuna kuna, uz stopostotno sufinanciranje iz EU-a. Izgradnjom spomenutih cesta znatno će se poboljšati komunalna infrastruktura i standard mještana Budimaca i ostalih naselja.

Među najvećim projektima ističe se vodoopskrba.


- Svečano obilježavanje završetka izgradnje vodoopskrbe na području Općine Podgorač održali smo u listopadu u Poganovcima, gdje su završeni radovi. U nazočnosti dožupana Gorana Ivanovića, predsjednika Uprave Našičkog vodovoda Ota Dudjaka i zamjenika direktora Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Osijek Marija Spajića kušali smo čašu pitke vode izravno iz hidranta, čime je potvrđena njezina ispravnost, kao i nova era za stanovnike općine. Pokazali smo da naša općina raste i napreduje uz bok nekim većim mjestima i općinama. Još prije 12 godina upustili smo se u ovaj posao, mukotrpno smo i borbeno radili. Vrijednost ovog projekta je oko 20 milijuna kuna, a obuhvaća postavljanje više od 80 kilometara cijevi na području općine, čime je ispred svake obiteljske kuće položena vodovodna cijev. Priključak je besplatan, a vodomjerni sat košta cca 1600 kuna. Još jednom pozivam sve ljude da se priključe na vodopskrbnu mrežu jer ova investicija u suprotnom nema smisla. Ovo je bio samo uvod u daljnje investicije, koje obuhvaćaju izgradnju kanalizacije, pročišćivača i akumulacijskog jezera Breznica.

Općina i potporama pomaže mještanima?


- Općina brine za svoje mještane od rođenja. Za svako novorođeno dijete darujemo 1000 kuna, a za nešto starije sufinanciramo vrtić, koji djeca mogu pohađati u Podgoraču, gdje je ispostava Dječjeg vrtića Zvončić Našice. Zadovoljni smo jer godišnje vrtić pohađa 20 do 30 djece, a predškolcima smo u suradnji s DVD-om osigurali besplatan prijevoz do vrtića. To je još jedan od projekata društvenog karaktera koji se temelji na suradnji svih udruga na razini općine. Tako je novo kombi-vozilo, pristiglo u proljeće 2019., iskorišteno za višemjesečni prijevoz predškolaca. Pohvaljujem podgoračke vatrogasce jer su se, uz puno intervencija na gašenju požara, opskrbi pitkom vodom i saniranju poplava, uključili prvi put i u ovakav projekt. Bolju svakodnevicu za djecu osiguravaju i brojna igrališta postavljena u Budimcima i Kelešinki. Postavljanjem ovih i budućih dječjih igrališta pridonijet će se i ostanku mladih obitelji s djecom u svom selu. Ne treba zaboraviti ni osnovce, čiji trud iznimno cijenimo, pa i nagrađujemo. Tako svake godine novčanim iznosom nagrađujemo odlikaše naše OŠ Hinka Juhna. Potporu smo prenijeli i na financiranje 10 studenata, s ciljem njihovog vraćanja i rada na razvoju općine. Dobra je vijest da će se u idućoj akademskoj godini stipendije povećati, i to sa 600 na 800 kuna mjesečno. Ne zaboravljamo ni najstarije mještane, pa njima dijelimo uskrsnice i božićnice u iznosu od 150 kuna bez obzira na visinu mirovine. Iako demografska slika općine nije najbolja, vjerujem da će se uređenjem Poduzetničke zone otvoriti radna mjesta i smanjiti iseljavanje, a tome svakako mogu pridonijeti i naše mjere poticajne izgradnje. Kako bismo dodatno potaknuli naseljavanje, osiguravamo besplatan građevinski materijal za gradnju obiteljskog doma. Uz to, mladi koji ga sagrade u dogovorenom roku mogu ostvariti dodatnih 15.000 kuna. Na ovaj se način sagradilo već sedamdesetak kuća, a brojni su zahtjevi u obradi.

Dugoročni projekti vezani su uz razvoj turizma?


- Tako je, među njima je akumulacija Breznica, za koju je predviđeno raspisivanje javne nabave za izgradnju tijekom 2020. godine. Tek to će biti jedna od najvećih investicija na području općine, koja se proteže na prostoru triju katastarskih općina, Podgorač, Stipanovci i Kršinci. Budući projekt odnosit će se prvenstveno na obranu od poplave, na navodnjavanje te razvoj turizma. Istina, možda je razvoj turizma strana riječ za naše područje, no siguran sam da će u dogledno vrijeme biti sve važnija. Tome pogoduje blizina oba jezera Borovik, našičkog Lapovca, kao i akumulacije u Đurđenovcu. Cilj mi je stvoriti lijepu priču povezivanja svih jezera u lokalnu turističku ponudu, koja će obuhvatiti cikloturizam, ali i konjički turizam. Ovaj projekt mogao je biti i ranije gotov, no njegovu realizaciju koči nekoliko naših mještana koji pokušavaju izvući neka veća sredstva od prodaje svojih čestica. Pregovori su pri kraju pa sam uvjeren da oni neće uspjeti zaustaviti ovu važnu investiciju.

Općina Podgorač će se i dalje zauzimati za ravnomjerno ulaganje u svim naseljima te tako poboljšati komunalno i infrastrukturno uređenje svih naselja na svom području.


Ivona Ćosić
BESPLATNI INTERNET, MANIFESTACIJE
- Boljoj virtualnoj povezanosti, ali i korištenju novih tehnologija za učenje i razvoj odlučili smo doskočiti. Lani je na javnom natječaju EU-a odobren projekt Općine Podgorač za postavljenje besplatnog bežičnog interneta vrijednosti 15.000 eura u okviru projekta “WiFi4EU” koji će biti dostupan svima. Što se tiče društvenog života, naše tradicionalne manifestacije počinju uskoro, prvo Uskršnji stol sa slavonskim delicijama. Ljeti se okupljamo na nadaleko poznatim Podgoračkim ljetnim noćima, a u jesen dočekujemo prijatelje iz drugih KUD-ova na manifestaciji Oj jesenske duge noći.
RESPEKTABILAN PRORAČUN BIT ĆE I VEĆI
- Proračuna za 2020. godinu jedan je od najvećih, iznosi 25 milijuna kuna, no treba napomenuti da u u njemu nisu obuhvaćeni napisani projekti, za koje se nadamo da će biti realizirani. Projekte vrijedne skoro 50 milijuna kuna u proračun ćemo uvesti kada za to budu raspisani natječaji EU fondova, a izglasani se odnose najviše na rekonstrukciju, izgradnju i obnovu općinskih naselja te pomoć građanima. Tako smo osigurali sredstva za rekonstrukcija dijela mrtvačnice u Stipanovcima te nastavak rekonstrukcije nogostupa, kao i renoviranje mjesnog doma. U Kršincima je na redu gradnja vatrogasnog spremišta, a u Ostrošincima počinje rekonstrukcija nogostupa, kao i u Razbojištu, Bijeloj Lozi i Poganovcima. U Razbojištu je u planu je i projektiranje fontane, a jedna će biti ove godine izgrađena u Bijeloj Lozi. Velika novost svakako je postavljanje videonadzora u Podgoraču i Budimcima, jer imamo slučajeve vandalizma, uništavanja javnog dobra, pa je to uistinu potrebno. U Poganovcima se gradi cesta vrijedna skoro 1,5 milijun kuna, a tamo će se urediti i mjesni dom te izgraditi fontana. U proračun je uračunata i briga za mještane, kroz program Zaželi te zapošljavanje kroz javne radove, kao i potrebe sportskih, društvenih i drugih udruga. Osigurane su i božićnice, uskrsnice, stipendije, kao i pokloni za blagdan svetog Nikole.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike