Mozaik
53. MLADOST I LJEPOTA SLAVONIJE

Etno kutak bit će posvećen stanovima u Mikanovcima
Objavljeno 14. veljače, 2020.
Kulturno-umjetničko društvo ‘‘Šokadija‘‘ iz Starih Mikanovaca, 53. godinu zaredom, organizator je manifestacije ‘‘Mladost i ljepota Slavonije‘‘ u Starim Mikanovcima, koja će se održati u Domu kulture 15.veljače s početkom u 19 sati. Ususret manifestaciji, na konferenciji za novinare govorili su: Anica Lesić, predsjednica KUD-a Šokadija Stari Mikanovci, Mario Milinković, načelnik Općine Stari Mikanovci, te mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Gradski muzej Vinkovci.

U vrijeme poklada KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca organizira tradicijsku priredbu sa središnjim programom ‘‘Revija snaša, djevojaka i momaka‘‘ koji odjeveni u narodno ruho predaka predstavljaju i pokazuju mladost Slavonije u stoljetnoj raskoši običajne baštine. Sudionici Revije djevojaka, snaša i momaka moraju detaljno poznavati nošnju koju nose, bilo da je ona izvorna ili rekonstruirana, kao i nakit, obuću, frizuru i pokrivala za glavu, znati običaj koji predstavljaju i tradiciju mjesta iz kojega dolaze, a prezentaciju moraju izvesti dijalektalnim govorom.

- Mi smo kao Općina ponosni što je manifestacija ostala dugi niz godina te da je svake godine interes sve veći. Ovom manifestacijom čuvamo naše običaje i tradicijsko ruho - rekao je Mario Milinković, načelnik općine Stari Mikanovci.

U natjecateljskom dijelu priredbe natjecat će se pet snaša, sedam momaka i osam djevojaka, prosudbeno povjerenstvo u sastavu: mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, Gradski muzej Vinkovci, Dubravka Matoković, prof.Gradski muze Požega i Jasmina Jurković, Petras, prof. Gradski muzej Virovitica odlučivat će o najbolje predstavljenoj snaši, djevojci i momku.

Kao i prošle godine, tu će biti i Etno kutak, scenograf je Josip Knežević, a prikazat će se Mikanovački stanovi, gdje će o stanu govoriti Stjepan Gašparović, u čijem je vlasništvu jedini ‘‘aktvni‘‘ stan u Mikanovcima, koji se nalazi na podgajačkoj strani, u Boku, a uzgajaju se ovce.

U kulturno-umjetničkom programu nastupit će Najbolji hrvatski tamburaši, KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca te Stjepan Gašparović. M.Kokaj
Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

KRATKI FILM REDATELJA NEBOJŠE SLIJEPČEVIĆA

Hrvatski film u selekciji Cannesa

Najčitanije iz rubrike