Sport
TOMISLAV STEINBRÜCKNER NOVI JE TRENER BSK-A

U Osijeku imao sigurnost, ali je zov avanture bio jači
Objavljeno 16. siječnja, 2020.
Raskinuo je radni odnos u Gradskom vrtu i krenuo na neizvjestan put

U proljetne borbe za ostanak među hrvatskim nogometnim drugoligašima momčad iz Bijelog Brda povest će treći ovosezonski trener. Ambiciozni Tomislav Steinbrückner, koji je u 53 godine života posljednjih 20 proveo kao učitelj svih kategorija nogometaša.

"Štaci" je nogomet bio predodređen, sudbina koja je započela 1979. godine kada je iz rodnih Petrijevaca došao u pionire Osijeka te prošao sve klupske kategorije uključujući seniorsku u kojoj je odradio dva četverogodišnja profesionalna ugovora igrajući, dakle, na najvišoj kvalitetnoj razini. Kombinirao je to s odlascima u tada relevantn(ij)e sredine iz Belišća, Slavonskog Broda, Pule i Vinkovaca te načinio i inozemne iskorake u Belgiji i Singapuru gdje je 1999. godine zaključio karijeru. Usporedno se pripremao za trenersku, koja je već dvije godine kasnije krenula u tadašnjem osječkom drugoligašu Grafičar Vodovodu s kojim je ispisao povijest izbacujući iz Kupa Hrvatske momčad Rijeke. Uslijedilo je kaljenje u Olimpiji, 2008. je dobio povjerenje vođenja prvog sastava Osijeka kao trener s UEFA "Pro" licencom. Ta je epizoda trajala do 2010. i potom nastavljena tri godine kasnije, ali znatno kraće nego u prvom mandatu. Između toga je preuzeo ulogu voditelja škole tadašnjeg drugoligaša iz Novigrada te imao novu zadaću i u Belišću poslije drugog rastanka s klupom prvoligaša iz osječkog Gradskog vrta. Logična je potom bila inozemna destinacija koju je pronašao u dalekoj Maleziji gdje je, uz suradnju s Ivom Vranješom, drugoligaša Terengannu popeo u elitni razred. Uslijedio je razlaz i povratak u Osijek gdje je formirao i radio s "B" momčadi da bi se posljednje tri godine skrbio o kadetskoj i/ili juniorskoj bijelo-plavoj vrsti. Ove zime prelomivši taj status i krenuvši novim neizvjesnim samostalnim putem raskinuvši radni odnos s matičnim klubom. Drugi poziv predsjednika bjelobrdskog BSK-a Jove Vukovića nije odbio...

- Sredinom protekle jeseni gospodin Vuković mi je već ponudio suradnju, ali ju nisam tada prihvatio ne želeći uskakati u ciklus te prekinuti svoj posao u Gradskom vrtu. Posljednjih sam godina tamo radio s mlađim dobnim kategorijama ne videći više mogućnost dobivanja nove seniorske prigode iako sam, iz plejade trenera, jedan od malobrojnih s najvišom stručnom spremom, a i iza sebe sam imao određene rezultate te stečeno dvadesetogodišnje iskustvo rada sa svim kategorijama nogometaša na više adresa različitoga potencijala. Prelomio sam i odlučio sigurnost Gradskog vrta zamijeniti izazovom u Bijelom Brdu gdje ću pokušati napraviti što je više moguće kako bi svi bili zadovoljni i profitirali. Da ne vjerujem u sebe, sigurno se ne bih odlučio na taj korak, naročito jer su preda mnom tek najbolje, odnosno najzrelije trenerske godine - kaže "Štaco" koji je u ponedjeljak okupio nogometaše BSK-a i počeo pripreme za zadržavanje Bjelobrđana u drugoligaškom društvu.

Pred njim nije lagan proljetni zadatak, ali vjeruje kako će ga uspješno riješiti:

- Lako neće biti, ali to nisam ni očekivao niti sam naviknuo ići takvim putem. Bio je uvijek teži, ali se izazova ne bojim i vjerujem da će “misija ostanak” biti apsolvirana onako kako svi želimo - zaključio je treći ovosezonski trener nogometaša BSK-a.

Dražen Lekšan
ODLIČNI PRVI DOJMOVI
- Za zadržavanje statusa pojačanja su nužnost od kojih su po referencama neka već stigla u klub, ali o čijim ćemo aktualnim potencijalima moći suditi nakon proteka određenog vremena. Prvi su mi dojmovi više nego odlični jer sam došao u stabilnu sredinu u kojoj su mi potvrđena prethodna tuđa iskustva o korektnosti vodećih ljudi. BSK sam gledao u nekoliko navrata i vidio da imaju kvalitetu za ostanak u Drugoj HNL. Imam viziju igre i formaciju koju preferiram, ali ću se naknadno opredijeliti za temeljnu, odnosno kada budem spoznao kompletnu sliku kadra. Bit će, nedvojbeno, više pripremljenih formacija koje ćemo kombinirati tijekom prvenstva u kojemu ćemo se brinuti o svakom detalju tako da improvizaciji neće biti mjesta. Uostalom, kao i do sada u svim momčadima koje sam vodio - poručio je Steinbrückner na početku puta u “žuto-plavom” taboru.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike