Kultura
INTARZIJE, SITNOREZI U ĐAKOVU

Ivan Blanda: Sačuvajmo kulturnu baštinu Slavonije
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
Otvorenje izložbe intarzija i sitnoreza umjetnika đakovačkih korijena Ivana Blande Sačuvajmo kulturnu baštinu Slavonije planirano je za 10. siječnja u 18 sati.


Ivan Blanda rođen je u Đakovu 16. prosinca 1926., a umro u Zagrebu 15. veljače 1990. Djetinjstvo i školovanje proveo je u Đakovu i Osijeku. U duši umjetnik, po zanimanju stolar s majstorskim ispitom, vezan uz drvo, furnir i sve prirodne materijale.


Živio je s obitelji u Požegi, gdje je u suradnji s tadašnjim kustosima galerija izlagao svoje radove. U Zagreb dolazi 1963., gdje s prof. dr. Antunom Bauerom 1988. otvara veliku izložbu svojih radova. Sve slike simboliziraju Slavoniju, koju nosi u srcu. Tijekom vremena uviđa da propadaju stari zanati, da ognjišta ostaju pusta, jer stari umiru, a mladi se iseljavaju. To ga strašno boli, te stvara opus radova posvećen temi "Spasimo Slavoniju od iseljavanja, spasimo stare zanate jer to je naša kulturna baština".


Radovi su izrađeni od rezanog furnira (prirodnih listića drva u posve prirodnoj boji), najčešće na milimetarski sitne dijelove, i lijepljenog na drvenu podlogu.
Izložbu organizira unuka Lana Guliš (akademska slikarica i profesorica likovne kulture i povijesti umjetnosti u Zagrebu) u čast djedu, koji je obilježio njezin životni put, te u povodu njegova rođendana i 30. godišnjice smrti. N.Vek.
Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

Najčitanije iz rubrike