Zdravlje
POSTOJI NEKOLIKO PROVJERENIH NAČINA DA PREHLADU “SASIJEČETE U KORIJENU”

Prehlada u prosjeku “obori” odrasle triput godišnje
Objavljeno 9. prosinca, 2019.

Golica vas u grlu. Glava vam je "mutna". Tijelo vas boli. Nema sumnje, hvata vas prehlada. Ponovno. Odraslu osobu u prosjeku triput godišnje "obori" prehlada, a svaka u prosjeku traje devet dana, piše magazin "Health". Ipak, to nije razlog da se predate.
Evo kako ćete zaustaviti prehladu čim osjetite njezine simptome.

Kad osjetite prve simptome...
popijte vodu ili sok od naranče. Unos tekućine svakako će poboljšati vaše stanje, posebice ako vam je nos začepljen ili vas boli grlo;

isperite grlo slanom vodom. Pola žličice soli stavite u čašu tople vode i grgljajte bolno grlo. Tako ćete smanjiti upalu, ukloniti sluz i ono što vas iritira na kašalj;

neka vam nos uvijek bude čist. Koristite sprej za nos čim se pojave prvi simptomi prehlade. Istuširajte se što toplijom vodom kako bi vam se nosna šupljina pročistila.

Nakon nekoliko sati...
otiđite do ljekarne. Kupite lijek protiv bolova, koji će vam pomoći i za smanjivanje simptoma kao što su curenje nosa, suzenje očiju i začepljenje sinusa;

med je zakon! Pojedite žličicu-dvije dobrog starog lijeka - meda ili ga stavite u čaj (ali ne vrući, nego u mlaki).

U sljedećih šest sati...
ako je moguće, nemojte ići na posao. Vaše će se tijelo bolje boriti s virusima ako ste odmorni. Ako ipak morate otići na posao, izbjegavajte kolege i trudite se da što češće perete ruke ili koristite gel za dezinfekciju na bazi alkohola;

ne zaboravite piti tekućinu. Pijte mnogo vode, soka ili čaja, a za ručak pojedite pileću juhu;

malo vježbajte. Dokazano je da lagane vježbe pomažu imunološkom sustavu.

Na kraju dana...
posljednja šansa za borbu protiv virusa. Neka vaša večera bude bogata proteinima. Pojedite meso, ribu, grah, rižu ili povrće bogato antioksidansima. Prije spavanja istuširajte se toplom vodom i potom se dobro naspavajte.

Sljedećeg dana...
Ako se osjećate još lošije, imate povišenu temperaturu ili ste počeli povraćati, otiđite liječniku jer su to simptomi koji upozoravaju kako nije u pitanju samo prehlada. Možda će vam zatrebati antibiotici, no o tome će odlučiti vaš liječnik, a ne vi. Antibiotici, valja podsjetiti, ne pomažu ako je uzročnik virus.

Zimi, nažalost, provodimo previše vremena u zatvorenome, što se vrlo često svodi na ljenčarenje, sjedenje pred televizorom i spavanje, što uz obilnu i jaku hranu, kakvu jedemo u najhladnijem godišnjem dobu, uopće ne godi zdravlju. J.Kn.
Jasminka Knežević
Suh zrak nije dobar
Izbjegavajte, kad god možete, boravak u zatvorenim i pretoplim prostorijama, u kojima je zrak isušen. U takvom ambijentu sluznica respiratornih organa postaje isušena, a naročito su ugroženi grlo, nos i ždrijelo. Tako isušena sluznica podložna je upalama. Upravo je to jedan od uzroka zašto oni koji se “čuvaju” od hladnoće i ne izlaze više kašlju kad dobiju upalu grla.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike