Regija
KOMEMORACIJA

Obljetnica smrti brigadira Vukelića
Objavljeno 18. studenog, 2019.
ORAHOVICA - U povodu pete obljetnice smrti brigadira HV-a Pave Vukelića, u njegovoj Orahovici održan je komemorativni skup u organizaciji Udruge 81. Gardijske bojne ‘‘Kumovi‘‘ Virovitica, čiji je Pave bio i pripadnik. Komemoraciji su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Josip Đakić, ratni zapovjednik i predsjednik Udruge 81. Gardijske bojne ‘‘Kumovi‘‘ brigadni general Renato Romić, zamjenik župana Darko Žužak, saborska zastupnica i gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, general Mladen Kruljac, generali HVO-a Stanko Sopta i Zlatan Jelić, general HV-a Đuro Dečak, general-pukovnik Slavko Barić, i mnogi drugi. Vukeliću su odali počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovom grobu, a potom je počast odana njemu te svim poginulim braniteljima i žrtvama Vukovara i Škabrnje kod spomen-obilježja poginulim braniteljima u središtu grada. Središnji dio komemoracije održan je u Centru za posjetitelje gdje prikazan dokumentarni film o Vukeliću autora Dubravka Kovača i Davora Špoljarića, a potom se obratio predsjednik udruge organizatora, brigadni general Renato Romić.


- On je bio izniman čovjek, ostavio je neizbrisiv trag u Domovinskom ratu, ali i u životu svih koji su ga poznavali. On će vječno ostati u srcima svih nas koji smo ga poznavali, i s njime podijelili niz teških, ali i časnih i ponosnih trenutaka - rekao je general Romić. Nakon obraćanja gradonačelnice Orahovice Ana-Marije Petin, nazočnima je nekoliko riječi uputio prvi Vukelićev zapovjednik u Slavoniji general-pukovnik Slavko Barić, potom zamjenik župana Darko Žužak, saborski zastupnik Josip Đakić te na kraju ministar hrvatskih branitelja general Tomo Medved, izrazivši iskrenu sućut obitelji Vukelić.
- On je bio veličina, usmjeravao je ljude na mudrost, pozivao na razum i bio spreman uvijek predvoditi. I danas tolike godine od Domovinskog rata, pet godina nakon njegovog odlaska, poziv je svima nama da nam njegov životni put, njegova osobnost, pristup preuzimanja obveza, odnos prema Domovini i obitelji bude vječna životna inspiracija. Budimo ponosni na ovog diva od čovjeka, on se svojim likom i djelom svrstao uz bok onih najvećih u našoj povijesti – rekao je ministar Medved. V.Grgurić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike