Regija
TOMISLAV ROB, GRADONAČELNIK BELOG MANASTIRA

Sve bliži našim nastojanjima da postanemo moderan srednjoeuropski gradić
Objavljeno 11. studenog, 2019.
Imamo Program demografskih mjera u cilju zadržavanja i privlačenja mladih obitelji

Danas je Dan svetog Martina, zaštitnika jedinog baranjskog grada, koji, ujedno, proslavlja i svoj dan. Od novog državnopravnog ustrojstva RH obilježava ga 26. put, a treća je to proslava Martinja za vrijeme mandata gradonačelnika Belog Manastira Tomislava Roba.

PEER centar, škola...
Između dva Dana grada mnogo toga se počelo događati u Belom Manastiru. Od brojnih projekata izdvojite one koji su, prema vašem mišljenju, najvažniji?

- Svi su projekti važni, a ako treba izdvojiti neke najvažnije, krenimo od PEER centra u Šećerani, vrijednog 33 milijuna kuna. Radovi su u završnoj fazi, a u njemu će biti novi dječji vrtić, stanovi za mlade koji su izišli iz sustava udomiteljstva i ostali sadržaji. U sklopu vrtića planirana je i jaslična skupina, a u opremanje vrtića uključilo se i Ministarstvo demografije. Sigurno je da će PEER centar Šećerani dati novu viziju. Završena je i zgrada za produženi boravak OŠ Dr. Franje Tuđmana. Opremljene su učionice i knjižnica, a djelomično je, zbog žalbe, zaustavljena nabava dijela informatičke opreme. Vjerujem da će projekt u cijelosti biti realiziran tijekom drugog polugodišta. U dogovoru s Osječko-baranjskom županijom traži se model financiranja plaća učitelja u produženom boravku. Ne treba zaboraviti ni na zgradu u kojoj su stanove dobili stanari ruševnih gradskih stanova. Od 20 stanova njih 18 dobilo je nove stanare, uskoro ćemo zbrinuti još dvije obitelji. Zgrada je energetski učinkovita. Pri samom je kraju Dom kulture u Branjinom Vrhu, a tehnički pregled nije obavljen zbog tisuću kuna vrijedne parcele u njegovoj okolici, ali će i to biti riješeno. Prostorije u Domu su opremljene, potpisan je ugovor s vlasnicima tamošnje buduće trgovine, a raditi će nakon što dobijemo dozvolu početi i ugostiteljski objekt. U opremanje vrtića uključilo se Ministarstvo rada i mirovinskog sustava s 1,7 milijuna kuna, a osim sportskog vrtića tamo je planiran i prostor za djecu s posebnim potrebama. Bit će otvorena četiri nova radna mjesta. Uređena je okolica Doma, sagrađeno novo igralište, a u tijeku je uređenje prometnog dijela koji se naslanja na taj prostor. Kad govorimo o Branjinom Vrhu, ne treba zaboraviti ni na 600-tinjak tisuća kuna vrijednu rasvjetu uz biciklističku stazu između ovog naselja i Belog Manastira. Njezino postavljanje sufinancirali su Ministarstvo regionalnog razvoja, Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje i Grad. Bilo je pitanja zašto je rasvjeta okrenuta prema državnoj cesti, a ne prema pješačko-biciklističkoj stazi, a to je zato što je tako rekla struka.

Jedna od većih investicija je projekt nazvan Prometni centar.

Investicija je vrijedna 16 milijuna kuna, pri samom je kraju, a posao je vrhunski odrađen. Riječ je o potpunoj obnovi ulica Dr. Franje Tuđmana i Vladana Desnice, koja je dobila i novi dio. Na tome ne mislimo stati. Na redu su i sljedeće ulice, a sredstva ćemo potražiti dijelom iz svog proračuna, dijelom aplicirajući na fondove. U prvom redu mislim na ulice Petra Preradovića i Josipa Pančića, odnosno ulicu Vladimira Nazora. Kada smo kod prometnica, moram reći da smo u suradnji s Hrvatskim cestama, Cestingom i HŽ Infrastrukturom očistili cijev koja odvodi oborinsku vodu iz podvožnjaka, a vrlo brzo će biti gotova projektna dokumentacija za uređenje podvožnjaka, koji će biti proširen, u njemu će biti i pješačko-biciklistička staza.

Čini se da zadovoljni mogu biti poduzetnici i poljoprivrednici?

Nadam se da je tome tako. Nastavili smo isplaćivati potpore poljoprivrednicima, a novina su potpore za voćare. Iz Intervencijskog plana isplaćeno je 4,5 milijuna kuna poduzetnicima. Nadam se još jednoj većoj tranši isplata. Sastavni dio ugovora s tvrtkama koje su ostvarile potpore su nova investiranja odnosno zapošljavanja.

Demografske mjere
Poticanje zapošljavanja može se svrstati i u kategoriju demografskih mjera, prilično važnih u eri odlazaka iz Baranje. Postoje li još neke demografske mjere?

Na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća izglasan je Program demografskih mjera u cilju zadržavanja odnosno privlačenja mladih obitelji. Riječ je, među ostalim, o poticanju stambenog zbrinjavanja, dio kojega radimo u suradnji sa Županijom. Nadalje, s 15.000 kuna sufinanciramo kupnju prve nekretnine, sufinanciramo nabavu udžbenika, smanjili smo cijene vrtića, uveli srednjoškolske stipendije za učenike koji već primaju stipendije od tvrtki, povećali broj studentskih stipendija, pa vjerujem da će svi studenti biti stipendirani, dio iz gradskog a dio iz županijskog odnosno državnog proračuna. Da se pokazalo svjetlo na kraju tunela pokazatelj je povećan promet nekretnina, 195 djece upisane u vrtiće, uz listu čekanja od njih 30-ak, broj prvašića na prošlogodišnjoj razini i slično.

Što Belomanastirci mogu očekivati u sljedećem razdoblju?

Čekaju nas velike investicije. Gradski sportski park, primjerice, čija je gradnja blizu odobrenja. Obavljeni su geoistraživački radovi, gotova je projektna dokumentacija, a na proljeće očekujem da će gradnja stadiona biti prijavljena SAFU-u, a nakon toga početak rušenja starog, odnosno gradnja novog objekta i svih sadržaja. Iduće kupališne sezone vrata bi trebao otvoriti i novi SRC Bazeni. Prije dvadesetak dana potpisan je ugovor s izvođačima radova koji su proteklog tjedna uvedeni u posao. Nakon odabira izvođača radova počinje i gradnja Kuće baranjskog kulena u Branjinom Vrhu, a mještane Šumarine očekuje rekonstrukcija Doma kulture, uređenje okoliša i gradnja igrališta. Planirana je gradnja zvonika, pa će, uz već rekonstruiranu niskonaponsku mrežu i buduću rasvjetu, Šumarina promijeniti svoj izgled. Već sam spomenuo uređenje prometnica i podvožnjaka. I nadalje ćemo aplicirati na fondove i izrađivati projekte.

Za razvoj je potrebna suradnja sa Županijom i ministarstvima. Jeste li zadovoljni suradnjom?

Potpore Županije su izdašne. Župan Ivan Anušić ispunjava obećanje da će skrbiti o cijeloj Županiji, pa vrlo brzo očekujemo početak rada nove zgrade za fizikalnu terapiju, nova je oprema stigla u Dom zdravlja, a energetskom obnovom Druge srednje škole sve tri srednjoškolske zgrade sada su uređene. U tijeku je i energetska obnova Doma za stare i nemoćne, Županija subvencionira stambene kredite, uključit će se u obnovu bazena s kapitalnom potporom od milijun kuna, a tu su i brojni drugi projekti. Što se ministarstava tiče, teško mi je neko izdvojiti jer sa svima imamo izuzetnu suradnju, kao i s državnim tvrtkama, ustanovama i institucijama.

Beli Manastir je multietnička sredina i u njemu žive gotovo sve nacionalne manjine registrirane u RH. Kakva je suradnja?

Moram reći da dugo nije zabilježen ni jedan međunacionalni incident, što mi je posebno drago. Sa svim manjinama odlično surađujemo. Primjerice, u suradnji sa SNV-om sufinancirat ćemo obnovu zgrade Srpskog kulturnog centra u kojoj će prostor dobiti brojne udruge. Na znatno veću razinu podignuli smo suradnju s romskom nacionalnom manjinom i saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem. Kali Sara je dala potporu za gradnju multifunkcionalnog igrališta koje će uskoro biti gotovo, stambeno su zbrinute neke romske obitelji, a bit će sagrađeno i moderno malo obilježje u novoj Ulici 5. studenog. S pripadnicima Mađarske nacionalne manjine suradnja je gotovo svakodnevna. Izdvajam gradnju novog Trga svetog Martina u neposrednoj blizini DZMH-ove Mađarske kuće. Manjinskim udrugama izlazimo u susret i pri sufinanciranju manifestacija i slično.

Poruka za kraj

Mislim da je Beli Manastir iz godine u godinu sve ugodnije mjesto za život i približava se nastojanjima da postane mali, moderan srednjoeuropski gradić. Samo uz zajedničku suradnju cilj će biti postignut. Svim Belomanastirkama i Belomanastircima želim sretan Dan grada.

Ivica Getto
VRLO VAŽAN PROJEKT AGLOMERACIJE
“Projekt koji zaslužuje važno mjesto u razvojnom planu je projekt aglomeracije, poboljšanje vodokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Belog Manastira. Vrijedan je 145.800.000 kuna, a 15. listopada je odlučeno da će se financirati iz fondova EU-a. Tako će početi izgradnja javne odvodnje i novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda prigradskih naselja. Projekt će zadovoljiti kompletnu infrastrukturu, a njegov je dio i nabava specijaliziranih vozila. Na taj način uredit će se problem širenja mreže, pročišćavanja otpadnih voda, ali i smanjivanja gubitaka. Uz ostale, moram istaknuti zasluge jedinog baranjskog saborskog zastupnika, Belomanastirca Roberta Jankovicsa, čiji je politički angažman imao važnu ulogu, i za projekt aglomeracije i za zadržavanje uslužnog područja Baranjskog vodovoda, koji će i nadalje samostalno obavljati svoju djelatnost na području gdje je to i do sada činio”, rekao je Rob.
Najčitanije iz rubrike