Regija
PRODANI ZA 3,96 MILIJUNA KUNA

Upravu Trgoprometa s 4 lokala kupio je Grad Đakovo
Objavljeno 10. listopada, 2019.
Gradonačelnik Mandarić kaže da je kompleks kupljen za kulturno-društvene sadržaje, tu će se useliti Turistička zajednica i drugo
ĐAKOVO - Kompleks zgrada na korzu u kojem je djelovala uprava PAN - Trgoprometa s četiri velika poslovna prostora - Tekstilnim magazinom, Aromom, Levisom i Varteksom, kupio je Grad Đakovo, a što nam je jučer potvrdio i sam gradonačelnik Marin Mandarić. Kompleks je prodavan na prošlotjednoj usmenoj javnoj dražbi u javnobilježničkom uredu Nikole Brača. Uz Grad, prvotni interes uplatom jamčevine iskazala je i jedna đakovačka tvrtka, no u međuvremenu je odustala. Prema riječima stečajnog upravitelja PAN Papirne industrije - Trgoprometa d.d. Đakovo u stečaju, Tihomira Zeca, početna cijena za spomenuti kompleks bila je 3,965.757,71 kunu, a na koliko je i glasila ponuda Grada Đakova. Grad je, dodaje Zec, tada dao ponudu i za nekretninu, česticu uz spomenuti kompleks, a prodana mu je za 123.946,23 kune. Time Grad nastavlja svoju nekretninsku politiku da kupi godinama prazne, zapuštene prostore i privede ih svrsi od šireg interesa za zajednicu. Rok za uplatu kupovnine je 45 dana. Riječ je o nekretninama ukupne površine nešto manje od 4000 četvornih metara.
Prvo konzervatori
- Planiramo u tom prostoru različite kulturno-društvene sadržaje - najavljuje gradonačelnik Mandarić, a što je, zapravo, na tragu dosadašnjih aktivnosti koje je Grad imao u prostoru nekadašnjeg Tekstilnog magazina (TE-MA), na kbr. 10, Kuća Reichsmann, gdje je u posljednjih godinu dana imao nekoliko izložbi i drugih kulturnih događaja, a kada se taj lokal, s velikim izlozima, pokazao kao prostor koji vješto korespondira s prolaznicima, uopće životom na korzu. Podsjetimo, na javnoj dražbi za ovaj kompleks Republika Hrvatska, Županija i Grad Đakovo imali su pravo prvokupa. Riječ je o nekretninskom nizu čije vizure dominiraju korzom, starom jezgrom grada. Za djelovanja PAN - Trgoprometa u tom je kompleksu radila uprava te trgovačke tvrtke, bilo je tu i njezino manje skladište, dvorište, a četiri lokala na korzu bili su samoposluga i tri prodavaonice brendirane odjeće. S obzirom na to da je kompleks pročeljima na korzu primjer industrijske arhitekture, Grad je svjestan da se, prije bilo kakvih radova na sada već zapuštenim nekretninama, mora konzultirati s konzervatorima.

- Prije svega, moramo obaviti razgovore s Konzervatorskim odjelom, vidjeti je li kompleks pod zaštitom, te odlučiti o daljnjim koracima. Plan nam je taj prostor aktivirati, preseliti tamo Turističku zajednicu Grada Đakova, Turistički info-centar - najavljuje, između ostalog, gradonačelnik Mandarić, a što daje naslutiti kako će kupljeni kompleks na korzu, a i s (kolnim) ulazom iz susjedne, Ulice Katarine Zrinski, biti budući kulturno-turisitčko-društveni centar Đakova.

Oživiti korzo
Odlaskom PAN - Trgoprometa u stečaj zamrli su i njegovi brojni poslovni prostori na korzu, koji su mu, također, davali živost i vizualni pečat. Godinama prazni, sa sve zapuštenijom unutrašnjošću lokala, već dugo vremena daju otužan izgled korzu, a koji treba biti gradska žila kucavica. Gradonačelnik Mandarić kaže kako je Grad, odlučivši da kupi komoleks bivše uprave s četiri lokala PAN - Trgoprometa, i o tome vodio računa.

- Ovim potezom želimo ujedno spriječiti i daljnju devastaciju jezgre grada - dodaje Marin Mandarić, ne otkrivajući zasad kada će krenuti radovi na sanaciji, (pre)uređenju, preseljenju i dr. u kompleks, a koji je, pogotovo je vidljivo s ulaza iz Ulice Katarine Zrinski, u lošem, zapuštenom stanju. Među građanima je stav kako je dobro da je godinama prazan kompleks napokon kupljen jer da će njegovim vraćanjem u život dobrim dijelom biti vraćen i život na korzu.

Suzana Župan
Prodana je i Trgoprometova Tkanina
Na prošlotjednoj usmenoj javnoj dražbi u uredu javnog bilježnika Nikole Brača prodana je i Trgoprometova nekretnina Tkanina, na križanju Starčevićeve i Jelačićeve ulice. Nekretnine je prodana po cijeni od 1.722.209,50 kune, a za nju su bile pristigle tri ponude. Najbolju ponudu imala je jedna optičarska tvrtka.
Možda ste propustili...

BIZOVAČKO VIJEĆE PRIHVATILO PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2020.

Gotovo 20 milijuna kuna za niz važnih projekata i nova ulaganja

ZAVRŠNA KONFERENCIJA EU PROJEKTA

Za Ekonomsku školu 90 milijuna kn

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FISKALNO IZRAVNANJE OŽIVILO LOKALNE PRORAČUNE

Gutić: Općina koja ni sada ne može funkcionirati, nema svrhe

2

VINKOVAČKI SLIKAR DAMIR ZDEP IZLAŽE U SALOONU

Dok slika, sluša glazbu pa se i ona našla na slikama

3

NA 3. SOKOLARSKOM LOVU I PTICA IZ TOMPOJEVACA

Jastreb Nikol se udebljao
i "promašio" svoj prvi lov