Mozaik
KULTURNI CENTAR GATALINKA VINKOVCI

Vinkovačke jeseni: Prošlost u sadašnjosti na etnoreviji
Objavljeno 24. rujna, 2019.
Na kraju su predstavljene nagrađene kreacije s natjecanja “Etno kreacija Hrvatske”

U sklopu 54. Vinkovačkih jeseni održana je Etnorevija u organizaciji Kulturnog centra "Gatalinka" Vinkovci na kojoj smo mogli vidjeti radove s dvaju natjecanja, "Etnofrizura Hrvatske" i "Etnokreacija Hrvatske", održanih u Vinkovcima u lipnju.

Natjecanja su dio projekta "Etnovikend u etnogradu" koji još čine "Seminar o izradi tradicijskih frizura", "Tradicijski odjevni predmeti", "Etnofrizure svijeta", tri "Etnorevije" te časopis "Etnorevija" koji izlazi na hrvatskom i engleskom jeziku.

Projekt podržava Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci. Natjecanje "Etno kreacija Hrvatske" održano je u lipnju ove godine u Vinkovcima.

Dubina narodne duše, iz koje se dno nikada ne može vidjeti ni iscrpsti, utkana je u tradicijske frizure i u tradicijske odjevne predmete. Umjetnici, frizeri i kreatori zaustavili su tijek povijesti i prošlosti i dočarali prošlost u sadašnjosti.

Na početku smo vidjeli modno pletivo ‘‘Valens‘‘ iz Vinkovaca. Kolekcija je bila izvan natjecateljske konkurencije, a bila je inspirirana ‘‘rekljom‘‘ ili ‘‘špenceletom‘‘. Potom se predstavila Nikolina Ribarić iz Zagreba, a kolekcija je bila inspirirana narodnom nošnjom Šestine. Tina Miličević iz Velike Gorice radila je klekciju koja je bila inspirirana bojama i materijalima koji prevladavaju na baranjskoj svečanoj nošnji s područja Petrova Sela.

Narodne nošnje ili samo pojedini tradicijski odjevni predmeti u naše su vrijeme zanimljivi, atraktivni i praktički odjevni predmet ili samo funkcionalni suveniri - nošeni, interpolirani i usklađeni sa suvremenim odijevanjem. Melita Samardžić, vlasnica tvrtke ‘‘Kerefeke‘‘ iz Vinkovaca, predstavila se na ovogodišnoj reviji sa svojom odličnom kolekcijom.

U drugom bloku vidjeli smo nagrađene frizure s natjecanja ‘‘Etno frizure Hrvatske‘‘, a predstavljena je treće nagrađena Đurđica Šolić iz Požege. Posjetitelji su mogli vidjeti frizuru u kategoriji ‘‘suvremena frizura inspirirana tradicijskom - avangardna frizura. Drugu nagradu osvojio je Igor Galaš, a prvo mjesto Mario Treščec; radila se frizura na natjecanju iz tadašnjeg sela Otok u Vukovarsko-srijemskoj županiji (danas je to grad Otok).

Nakon frizura vidjeli smo ponovo etnokreacije, a predstavio se Igor Galaš iz Zagreba. Inspiracija kolekcije bio je ‘‘pršnjak‘‘, gornji muški krzneni odjevni predmet do pasa, bez rukava, proizvod kožušara-krznara. Potom se predstavila Tajana Jurišić iz Slavonskog Broda, a kolekcija je bila inspirirana tradicijskim ručno tkanim materijalom. U još jednom predstavljanju Nikolina Ribarić iz Zagreba prikazala je kolekciju koja je inspirirana turopoljskom narodnom nošnjom. Na kraju ove uistinu posebne modne revije vidjeli smo nagrađene kreacije s natjecanja ‘‘Etno kreacija Hrvatske‘‘ koje je održano u lipnju u Vinkovcima.

Treću nagradu osvojila je Tina Miličević iz Zagreba, a njezina kolekcija ponajprije je bila inspirirana siluetom žene u narodnoj nošnji Međimurja, s naglašenim širokim rukavima i trapezastim donjim dijelom nošnje. Dio modela izrađen je od platna ručno tkanoga od 100 posto pamuka koji je kreatorica sama tkala i bojila u tonove ženskih marama ‘‘tibetanki‘‘. Ksenija Vučković iz Zagreba osvojila je drugu nagradu, a inspiraciju je pronašla u bogatstvu specifičnih stiliziranih cvjetnih motiva zlatnoga veza. Vez zlatnom i srebrnom tanjom metalnom žicom u ove krajeve je došao 19. stoljeća iz Turske, Italije i Austrije. Vezlo se ‘‘žutim i bilim‘‘ zlatom. Poslije je metalnu žicu zamijenio konac, a motivi ‘‘zlatoveza‘‘ bili su u bež boji. Prvu nagradu osvojio je Igor Galaš iz Zagreba, a inspiracija su mu bile boja šara na ‘‘reklji‘‘ ili ‘‘špenceletu‘‘. ‘‘Reklja‘‘ je muški i ženski odjevni predmet u Slavoniji izrađen od vune.

Riječima Vinka Žganeca: "Neiscrpiva je dubina narodne duše, iz koje izvire istina koja se ne može nadmudriti, dobrota koja se ne može naplatiti i ljepota koja se ne može zasititi‘‘ završila je još jedna uspješna etnorevija Kulturnog centra ‘‘Gatalinka‘‘ Vinkovci.

Mario Kokaj
Prvu nagradu osvojio je Igor Galaš iz Zagreba, a inspiracija su mu bile boje šara na ‘’reklji’’ ili ‘’špenceletu’’
Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike