Mozaik
MARATON ZA BUĐENJE SVIJESTI

Borba protiv suše sadnjom mladog drveća
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Favorit je uz akaciju i grmasta portulaka koja može rasti gotovo posvuda i apsorbirati ugljični dioksid

Dvadeset trkača sudjelovalo je u nedjelju na maratonu u južnoafričkom gradu Cape Townu trčeći s mladicama stabala privezanima na leđima radi poticanja svjesnosti o važnosti pošumljavanja autohtonim vrstama drveća u borbi protiv suše.

Autohtona stabla mogu se dobro nositi sa sušom i klimatskim promjenama, a aktivisti potiču da se njima diljem Južnoafričke Republike zamijene invazivne vrste koje gutaju dragocjenu vodu.

U 2018. je Cape Town pretrpio najtežu sušu u posljednjih stotinu godina i gotovo ostao bez vode zbog čega su vlasti morale ograničiti potrošnju te uspostaviti javna mjesta za opskrbu. Iskorjenjivanjem invazivnih stabala moguće je stvoriti milijarde litara vode zalihe.

Aktivist i uzgajivač Siyabulela Sokomani, koji je trčao maraton u nedjelju noseći mladicu divlje masline privezanu na leđima, rekao je da je skupina prijatelja odlučila prikupiti novac za sadnju 2000 stabala u Khayelitshi, jednom od najvećih townshipa (satelitskih gradova) Cape Towna odakle mnogi od njih potječu.

Taj 34-godišnji poduzetnik pohađao je ondje školu i bio je nadahnut incijativom svog učitelja koji je osnovao klub za zaštitu okoliša. "U ‘townshipu‘ gdje sam ja odrastao nije bilo stabala",
rekao je. Lani se vratio u svoju školu kako bi zasadio 67 stabala na Mandelin dan, u spomen na 67 godina koliko je prvi crni južnoafrički predsjednik radio u javnoj službi. Sokomanijev ‘favorit‘ je uz akaciju i grmasta portulaka (lat. Portulacaria afra) koja, prema podacima Ujedinjenih naroda, može rasti gotovo posvuda i apsorbirati ugljični dioksid iz atmosfere brže od svih drugih vrsta stabala u sušnim uvjetima. Sokomani je suosnivač organizacije Township Farmers, utemeljene 2017. radi podučavanja djece o važnosti poljoprivrede i sadnje stabala u školama. Od 2001. do 2018. Južna Afrika izgubila je 1,34 milijuna hektara šumskog pokrova, ili 22 posto, prema podacima organizacije za praćenje šuma Global Forest Watch. Pošumljavanje je umjetno podizanje šume na površini, koja je duže vrijeme bila bez šume. To se radi sadnjom sadnica ili sjetvom sjemena. U prirodnim šumama, tlo ima sposobnost prirodne obnove, regeneracije, a na prostorima, gdje nema šume, a želi se posaditi, tlo tek treba steći potrebne kvalitete.
Hina
1,34

milijuna hektara šumskog pokrova izgubila je Južna Afrika od 201. do 2018.
Iskorjenjivanjem invazivnih stabala moguće je stvoriti milijarde litara vode zalihe
67

stabala zasađeno je na Mandelin dan, u spomen na 67 godina koliko je prvi crni južnoafrički predsjednik radio u javnoj službi
Možda ste propustili...

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike