Regija
U MIMOHODU I STUDENT LUKA JURIŠA

Budući profesor tambure svira čak 15-ak instrumenata
Objavljeno 5. srpnja, 2019.
Secijalnost mu je brač, ali svira i šargiju, lijericu, mandiolinu..., pa i klavir. Luka je jedan od rijetkih samičara iz Đakovštine, pa i Slavonije

Uza sve brojne studentske obaveze, nastupe, vježbe i dr., 21-godišnji Luka Juriša iz Đakova će i na 53. Vezove. Kao član KUD-a Tena nastupit će u svečanom vezovskom mimohodu u nedjelju, 7. srpnja. Luka je multitalentirani student druge godine na Odsjeku za kulturu i umjetnost - smjer tambura, na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Jer, ovaj mladi čovjek svira čak petnaestak instrumenata - sve tambure, a specijalnost mu je brač, ali i šargiju, lijericu, mandiolinu..., pa i klavir. Među tradicijskim instrumentima, Luka je virtuoz na samici, pa kao samičar prati i KUD-ove, a s tim je instrumentom nastupao i na svečanom zatvaranju Vezova, pri izboru najbolje nošenog narodnog ruha u djevojaka, snaša i momaka. Luka je jedan od rijetkih samičara iz Đakovštine, pa i Slavonije.

- Tambure sviram od svoje sedme godine. Majka i otac bili su u folkloru - tata u KUD-u Osijek 1862., a mama u KUD-u Tena Đakovo, čiji sam i ja član. Ove godine na Đakovačkim vezovima nastupam samo s KUD-om Tena, a prije sam pomagao i drugim KUD-ovima te svirao na samici. Također, na Vezovima znam nastupati i s KUD-om “Milko Cepelić” iz Vuke - kaže mladi Juriša pod čijim vještim prstima svira svaki žičani instrument. Na upit kada ima priliku svirati na lijerici, karakterisitčnoj za dubrovački kraj, i šargiji, instrumentu bosanske Posavine, Luka kaže: “U KUD-u imamo koreografije za linđo i bosansku Posavinu.”

Ovaj budući profesor tambure niže nagradu za nagradom, uspjeh za uspjehom - uz brojne nagrade i prva mjesta na državnim i međunarodnim natjecanjima, Luka Juriša osvojio je i prošlogodišnji Grand Prix na Međunarodnom natjecanju tamburaša te Oskar znanja na državnom natjecanju. Njegovo znanje i trud valorizirala je i sama Akademija čiji je student, pa je i dobitnik Dekaničine nagrade, a koju je dobio u prosincu 2018. godine. Kao član dua, zajedno s Marijom Pušić, odazvao se pozivu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beču da on na tamburi, a Pušić na klaviru, održe koncert “Hrvatska tamburica” u Veleposlanstvu RH u glavnom austrijskom gradu. Gošća večeri bila je mlada hrvatska sopranistica impresivnog glasa na studiju u Beču, Varaždinka Lucija Spevec. Bečku je publiku oduševio spoj Jurišine interpretacije na tamburi i nastupa Marije Pušić, također studendice osječke Akademije za umjetnost i kulturu, na glasoviru. Juriša je potvrdio da je tambura instrument na kojem se mogu izvoditi i djela klasične glazbe stranih i domaćih autora.

U budućnosti se Juriša vidi kao profesor predaač tambure u školi, no razmišllja i o solističkim nastupima.

- To ću još vidjeti, što prije bude... - kaže Luka, čije je znanje, ovladavanje s čak petnaestak instrumenata s naglaskom na tamburu, pravo, neprocjenjivo bogatstvo, najdragocjeniji kapital za cijeli život.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike