Regija
U DANE ĐAKOVAČKIH VEZOVA 100.000 GOSTIJU, TRAŽI SE KREVET VIŠE

Smještajni kapaciteti za Vezove popunjeni još prije tri mjeseca
Objavljeno 28. lipnja, 2019.
ĐAKOVO - Više od tri puta u odnosu na njegov broj stanovnika naraste broj posjetitelja Đakovu u dane Đakovačkih vezova, a misli se na trajanje cjelokupnog programa te manifestacije, čiji đakovački dio programa ove godine traje 17 dana, od 21. lipnja do 7. srpnja. Jer, prema podacima Policijske postaje Đakovo, u sve dane Vezova, koji se ove godine održavaju 53. put, grad minimalno posjeti oko 100.000 gostiju iz cijele Hrvatske i svijeta - od Njemačke i drugih zemalja Europe, do SAD-a, Kanade, Australije.

- Za Đakovačke vezove uvijek se traži krevet više, posebno ove godine, iako se broj kapaciteta znatno povećao. Jer, samo u ovom mjesecu otvorena su još tri privatna apartmanska smještaja, a takav tempo bio je i prošli mjesec - kaže direktorica Turističke zajednice grada Đakova, Marija Burek.

U Đakovu je u ovom trenutku 387 ležajeva u 28 smještajnih kapaciteta koji broje 146 smještajnih jedinica, odnosno soba. Svi ležajevi, ističe Burek, za Vezove su popunjeni još prije tri mjeseca, slobodnih kreveta za rezerviranje za dane Vezova sada nema. U Đakovu se smještajni kapaciteti odnose na hotele, pansione, prenoćišta, apartmane, sobe za iznajmljivanje, hostele, studio apartmane i kuće za odmor. Raspon cijena za svaki je dio tržišta od 80 do 700 kuna.

Zavidna je i kategorija tih smještaja – od maksimalnih pet, đakovački kapaciteti “broje” 3 - 4 zvjezdice. Među dvije oznake za pansione, standard i comfort, đakovački pansioni nose potonju - comfort.

- Što se tiče kvalitete smještaja i usluge, vlasnici svih smještajnih kapaciteta značajno ulažu u kvalitetu smještaja, opremu, komfor, pa je, primjerice, hotel “Đakovo” uložio značajna sredstva u renoviranje i opremanje soba, a tu su i sadržaji poput bazena čime raspolažu “Sobe 2I” u Cepelićevom prolazu ili, npr., teniski tereni, kojima raspolaže pansion “Budimir”.

- Jer, svi objekti danas su svjesni ulaganja u ponudu, ne samo u smještaj - dodaje Burek.

No osim po Đakovu, posjetitelji Đakova u dane Vezova koriste i smještajne kapacitete drugih destinacija u susjednim županijama, kao što su Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska, pa ekonomska korist od đakovačke manifestacije nije samo lokalnog karaktera, nego efekt ima za cijelu regiju.

- Đakovačke vezove kao glavni motiv posjeta turisti spajaju i s drugim sadržajima u Slavoniji, pa ovdje ostaju i po nekoliko dana. Glavna za to su im tri glavna vezovska dana - prvi cijeli srpanjski vikend, no dolaze i ranije, te ostaju i nekoliko dana kasnije - ističe Burek. Uz Vezove, kao glavni motiv dolaska u ovaj dio Hrvatske, turisti spajaju s posjetom Kopačkom ritu i drugim baranjskim sadržajima, osječkoj Tvrđi, Vukovaru, dvorcima po Slavoniji, Jankovcu i dr. Ove godine dodatni vjetar u leđa vezovskim gostima jest i značajan popust od 40 posto na karte za putovanje vlakom u unutarnjem prometu, a koji su Grad Đakovo i njegova Turistička zajednica dogovorili s Hrvatskim željeznicama. Popust se odnosi na dane od 1. do 7. srpnja.
Suzana Župan
Danas na 53. Đakovačkim vezovima
Program 53. Đakovačkih vezova nastavlja se danas, u petak, 28. lipnja, u 10 sati radionicom animacije za djecu vrtića i premijerom prošlogodišnjih ostvarenja u Gradskoj čitaonici, a u 11 sati petom projekcijom EFF-a Srce Slavonije u Gradskoj čitaonici. Šesta projekcija EFF-a je u 21.00 na korzu gdje je, u 22.30, proglašenje pobjednika 16. EFF-a Srce Slavonije. U 17 sati je Kolo - predstavljanje literarnih radova učenika Đakova i Đakovštine u zgradi Reichsmann (korzo, kbr. 10). U 19.30 u katedrali je pučko crkveno pjevanje, a u 21 sat u vezovskom šatoru Večer šokačke glazbe - nastupaju Tamburaški orkestar Općine Semeljci, Ćiro Gašparac, Marinko Blažinkov, Stanko Šarić i Darko Ergotić te Najbolji hrvatski tamburaši.
Najčitanije iz rubrike