Gastro

Recepti za uživanje u roštiljanju
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Ražnjići od puretine i naranče
Pripremite pureće bijelo meso tako da ga uzduž izrežete na trake široke 4-5 centimetara. Iscijedite limun i naranču, dodajte malo maslinova ulja i soli. Dobro izmješajte i prelijte preko mesa. Povremeno okrećite i neka u marinadi stoji preko noći, a ujutro trake mesa nabodite na štapiće tako da budu cik-cak. Želite li da budu sočniji, zajedno s trakom puretine možete nabosti i tanku traku slanine.

Mirisni kotleti
Svinjske kotlete skinite s kosti i preko noći ostavite u marinadi u koju ste stavili sitno sjeckani češnjak, papar, ulje i majčinu dušicu, ili ružmarin. Povremeno okrećite. Obrišite ih i pecite okrećući. Na kraju posolite.

Želite li sočnije zalogaje, umjesto kotleta uzmite meso od svinjskog vrata. Dok se peče, topit će se masnoća kojom je meso prošarano i davati mesu mekoću.

Ljuta piletina
Iz pilećih zabataka izvadite kost i odstranite kožu. Malo ih razrežite i potucite. U sredinu stavite komadić sira i malo sjeckanih feferona. Preklopite i zatvorite čačkalicama. Premažite uljem i zatvorite da tako stoje do roštiljanja.

Ražnjići od pilećih jetrica
Pripremite svježu pileću jetricu i malo deblje kockice slanine. Najprije stavite slaninu, pa jetricu i tako naizmjence završite sa slaninom. Između možete dodati i kolutić mladog luka da dade miris. Često okrećite, a slanina će natopiti suha jetrica. Umjesto jetrica možete staviti male šampinjone, ili kockice tikvica.

Ako ne volite jetrica u ploške tanke slanine možete zamotati suhe šljive bez koštica koje ste prethodno natopili u vodi u koju ste dodali malo rakije!

Slasne pastrve
Sitno nasjeckajte slaninu, malo bijelog luka, peršina, ružmarina i ulja, najbolje maslinovog. Dobro promiješajte i punite trbuh pastrve koji ćete zatvoriti čačkalicama. Premažite ih uljem, stavite grančicu ružmarina i neka tako stoje zatvorene do pečenja.

Na isti način možete pripremiti i malog šarana, ali i brancine i orade. Na kraju prelijte mješavinom ulja, kosanog peršina i češnjaka. Ukusan, jeftin i zdrav zalogaj su srdele. Ako ne nađete svježe, zamrznute otopite tako da ih pred kraj otapanja stavite u jako hladno, ledenu vodu u kojoj ste izmiješali šaku soli.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike