Mozaik
OSJEČANKA NATAŠA PRALICA AUTORICA BLOGA “NATAŠINE SLASTICE”

Držim se starih dobrih
bakinih recepata, ne
eksperimentiram mnogo
Objavljeno 24. prosinca, 2018.
DESET JE MJESECI NASTAJALA KUHARICA “MOJI ČOKOLADNI KOLAČI” I ISPLATILO SE

Osječanka Nataša Pralica, autorica najpopularnijeg hrvatskog “slatkog” bloga “Natašine slastice”, na kojem objavljuje isprobane recepte i dekoracije sa slikama postupka pripreme, dugogodišnja je redovna suradnica na posebnim izdanjima Glasovih kuharica. Ove je godine izdala i knjigu “Moji čokoladni kolači”. Osim na blogu Natašu možete pratiti i na YouTubeu, Facebooku i Instagramu.

Kako je nastala ideja za knjigu?

- Trudim se publici ponuditi recepte s preporukom, a što su s vremenom moji posjetitelji prepoznali, tako da danas blog ima veliku posjećenost. Moja velika ljubav prema slastičarstvu donijela mi je neka nova iskustva u životu kao što su: natjecanje, nadograđivanje znanja i vješina, posao u proizvodnji kolača... Iza mene stoje suradnje s poznatim brendovima. Posebice me veseli to što sam već duže vrijeme suradnica tvrtke Kvasac d.o.o. Često su me pitati hoću li imati svoju knjigu koju bi željeli kupiti. Moram priznati da sam često znala razmišljati o tome i kako bih to mogla izvesti. Ipak, nije to baš ni tako jednostavno, jer treba u to uložiti mnogo vremena, truda, novca….. Budući da su moje objave na blogu detaljno objašnjene u slikama postupka, tako sam zamišljala knjigu, ali to je veliki trošak i svaki put bi se na samu pomisao zaustavljala i odustajala od toga.

Početkom ove godine ukazala mi se prilka raditi za Gospodarski list kao stručna suradnica i fotograf. Oni inače rade na način da im čitateljice šalju recepte na određenu temu, naravno, odabrani recepti su honorirani uz knjigu gratis. Moram spomenuti da nam je stiglo zaista mnooogo recepata koje smo urednica Martina i ja detaljno pregledavale i birale one najinteresantnije. Izabrane recepte sam pripremala, fotografirala, ocjenjivala, iskomentirala svaki detalj vezan uz određeni kolač…, i tako je deset mjeseci nastajala kuharica “Moji čokoladni kolači”. Svi moji prijatelji, rođaci i oni koji su probali te kolače zaista su imali odlične komentare i zato znam posebno spomenuti kako se isplati svakako kupiti ovu knjigu, jer osim što je povoljna, svatko može pronaći nešto za sebe.

Od kada datira ljubav prema pripremi kolača?

- Još kao mala imala sam svoju kuharicu s receptima za kolače koja je bila veoma interesantna i prilagođena manjem uzrastu. Uvijek sam se voljela motati oko mame kada bi nešto pravila, a zatim bih joj pripremala iznenađenja da joj pakažem i da sam nešto naučila. Zapravo, sve se nekako zahuktalo i postalo ozbiljnije u mojim dvadesetima, kada sam shvatila da gajim veliku ljubav prema slastičarstvu i da sam gladna znanja, a onda je sve krenulo.

Volite li kuhati i slana jela?

- Evo, bit ću iskrena. Kuham kao i druge domaćice, više tradicionalna jela, nisam sklona eksperimentiranju. Moj suprug je veliki zaljubljenik u gastronomiju, čak me iznenađuje koliki opseg znanja ima na tom području, iako mu to nije zanimanje. Često iz šale znamo reći da je on kod nas zadužen za slano, a ja za slatko.

Koji vam je omiljeni kolač, ili slastica?

- Na blogu imam zaista dobrih recepata i teško mi je odlučiti se koji mi je najdraži, ali nekako više naginjem onim kremastijim varijantama. Osim pripreme recepata, stekla sam vještine u izradi raznih dekoracija. Posebice bih istaknula tičino ili fondan smjesu koju rado pripremam.

Što vam je najzahtjevnije kuhati?

- Što se kuhanja tiče, uvijek mi je draže napraviti kolač nego kuhati (smijeh). Nemam nešto što mi je najzahtjevnije, jer se držim starih dobrih bakinih recepata, ne eksperimentiram mnogo, to ostavim suprugu.

Imate li planove za još neke knjige?

- Moji posjetitelji godinama me pitaju hoću li imati svoju knjigu, jer vjeruju mojim receptima i tako ih žele imati u pisanom obliku. Stvarno mi je drago zbog toga, čak sam i razmišljala o tome. Inače, na blogu sve što objavim stavim detaljan postupak pripreme u slikama, tako sam razmišljala da bi i knjiga mogla izgledati. Na kraju to ispadne dosta komplicirano i skuplje, tako da svaki put odustanem na samu pomisao. Sretna sam što mi se ukazala prilika da pripremim kuharicu “Moji čokoladni kolači”.

Jasminka Knežević
Uvijek sam se voljela motati oko mame kada bi nešto pravila, a zatim bih joj pripremala iznenađenja da joj pakažem i da sam nešto naučila
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike