Novosti
UVOĐENJA “OPTIKE” U STAMBENE ZGRADE

Stiže super brzi internet, ali s njime i nova prava i obveze
Objavljeno 5. studenog, 2014.

I u Osijek polako, ali sigurno, stiže super brzi internet koji podrazumijeva uvođenje svjetlovodnih instalacija, odnosno optičkih kabela u domove građana. No, dok je ovaj postupak za vlasnike kuća poprilično jednostavan, suvlasnike stambenih zgrada čeka mnogo više posla ako žele ići ukorak s tehnologijom 21. stoljeća, a ujedno spasiti zajedničku nekretninu od nagrđivanja izgleda. Da bi krajnji korisnici imali dostupan širokopojasni pristup brzinama iznad 100 Mbit/s, nužno je svjetlovodne niti dovesti do prostora krajnjeg korisnika, što u slučaju kada se krajnji korisnik nalazi u višestambenoj zgradi s mnogo suvlasnika podrazumijeva postavljanje novih svjetlovodnih instalacija na zajedničkim dijelovima zgrade. Iz HERA-e upozoravaju građane kako je operater koji ima potrebu i želi postavljati svjetlovodne instalacije unutar zgrade obvezan prije postavljanja sa (su)vlasnicima sklopiti ugovor. Prije svega kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi koji proizlaze iz multipliciranja instalacija unutar zgrada, a i zaštitila imovina suvlasnika od nagrđivanja unutrašnjeg izgleda zgrade nepotrebnim postavljanjem više instalacija.

- Takvim ugovorom operater postaje “operater zgrade” u smislu Pravilnika o načinu i uvjetima pristupa i zajedničkog korištenja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme te je obvezan dati pristup svjetlovodnim instalacijama svim drugim operaterima, što (su)vlasnicima (odnosno korisnicima stana/poslovnog prostora) omogućuje slobodan izbor operatera usluge. S druge strane svim operaterima na taj način omogućeno je pružanje usluga svim krajnjim korisnicima bez potrebe da postavljaju vlastite svjetlovodne instalacije unutar zgrada, objašnjavaju iz HERA-e koja je, kako bi građanima olakšala proceduru, izradila i Okvirni ugovor koji bi trebao pomoć predstavnicima suvlasnika u komunikaciji s operaterima. I.Solar

ŠTO OSIGURAVA UGOVOR?

Potpisom Okvirnog ugovora s operaterom (su)vlasnici i korisnici stambenih/poslovnih prostora dobivaju (bez potrebe ulaganja vlastitih sredstava) mogućnost korištenja najnaprednijih usluga od bilo kojeg operatera, što indirektno podiže vrijednost njihove imovine, tj. zgrade. Održavanje svjetlovodne instalacije također preuzima operater zgrade s kojim su (su)vlasnici potpisali ugovor. Primjerak Okvirnog ugovora može se preuzeti u digitalnom obliku na internetskoj stranici www.hakom.hr uz napomenu kako Okvirni ugovor nije pravno obvezujući i sukladno dogovoru (su)vlasnika i operatera može se mijenjati ili nadopunjavati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike