BRUNO JOBST
22.10.2024., 13:10
MEĐUNARODNI USPJESI KUGLAČA

Standardi su vrlo visoki, od 1992. osvojeno 105 odličja na tri europska natjecanja

Iza nas je tjedan europskih klupskih kuglačkih kupova, gdje je nastupe odradilo i osam hrvatskih predstavnika. Oni su već tradicionalno itekako konkurentni za najviše plasmane, a to su potvrdili turniri u Zalaegerszegu (Svjetski kup), Mariboru (Europski kup) i Apatinu (NBC kup).

Osvojena su dva naslova, kuglačice riječke Mlake nastavile su svoju zlatnu berbu u najjačem klupskom natjecanju, Svjetskom kupu, gdje igraju samo aktualni prvaci svojih država. Mlaka je dominaciju u domaćim okvirima od 2019. proširila i na one europske, pet uzastopnih naslova u najjačem društvu jasno govori koji je trenutno najbolji ženski kuglački kolektiv na Starom kontinentu.

Uspjehe hrvatskog kuglanja još su podebljali i kuglači Mertojaka, koji su predvodili najbrojniju konkurenciju, onu na NBC pokalu, gdje igraju trećeplasirani iz svojih liga, plus osvajači ili najbolje plasirani u kup natjecanju. Splićani su nastavili hrvatski niz (prethodna dva naslova uzeli su Zadrani), a za primat u Apatinu borilo se čak 25 momčadi. Među njima je bio i KK Osijek, koji se nakon pet godina vratio na euroscenu. S obzirom na blizinu grada domaćina i činjenicu da na stazama kuglane Banja Junaković često nastupaju na turnirima i igraju prijateljske provjere, od kuglača s Drave potajno se priželjkivalo da bi možda mogli izboriti plasman među četiri najbolja u kvalifikacijama. No ovoga trenutka Osječani ipak nisu dio gornjeg eurodoma te su u Bačkoj završili na devetom mjestu, dosta udaljeni od onog četvrtog. Ipak, pozitivno je to što se ponovo izišlo na međunarodnu scenu, što bi bilo sjajno reprizirati i nadolazećih sezona. Možda već i u ovoj aktualnoj, jer sljedeće jeseni Pampas je domaćin Europskog kupa.

BRUNO JOBST

Za treće ovosezonsko odličje pobrinule su se kuglačice Istre, koje su igrale finale Europa kupa (nastupaju državni viceprvaci), gdje su poražene od njemačkog predstavnika. U istom natjecanju muškog dijela Zadrani su bili korak do trećeg mjesta. Blizu odličja bili su još i kuglači Zaprešića, koji su igrali dvoboj za treće mjesto protiv Neumarkta u Svjetskom kupu, ali su izgubili na setove. Ostali su i bez dva poena koje nosi momčadski učinak, a tu im je nemjerljivu štetu nanio Tamas Kiss, koji je srušio čak 741 čunj. Znači, uz malo sreće i koncentracije, ni pet medalja nije bilo nedostižno.

Ove najsvježije tri samo su još dodatno podebljale fantastičan učinak, koji hrvatski klubovi imaju od samostalnosti Lijepe Naše. Prvi su nastupi bili u dva kupa 1992. godine (NBC pokal je u kalendaru od 2002.), a odmah je upisan "double". Kuglači Gramoščice su u Szegedu slavili Svjetski kup, a Medveščak Infosistem bio je najbolji na Europa pokalu u Targu Muresu. Od tada je ukupno osvojeno čak 105 medalja. U Hrvatskoj je završilo 37 najsjajnijih (11 SK, 14 u EK i NBC), uz 35 srebrnih (12, 15, 8) i 33 brončane (12,13,8). Ima tu još i naslova osvojenih za vrijeme bivše države, prvi datiraju od kraja 60-tih prošlog stoljeća.

Doprinos uspjesima dala su i dva kluba iz slavonske metropole. Najjače izdanje je 2002. osvojio Kandit (ima i Ligu prvaka koje je ipak zasebno natjecanje), klub koji nažalost više ne postoji. Preostala perjanica, Konikom Osijek, šest je puta bio na postolju. Najviše je dosegnuo na Europskom kupu (2002.) i NBC pokalu (2011), ima još tri druga mjesta (EP) i još jedno treće (NBC). Nadamo se da neće na ovome i (o)stati.