epa10838998 Borna Gojo of Croatia reacts to winning a point over Novak Djokovic of Serbia during their fourth round match at the US Open Tennis Championships at the USTA National Tennis Center in Flushing Meadows, New York, USA, 03 September 2023. The US Open runs from 28 August through 10 September. EPA/BRIAN HIRSCHFELD
EPA
12.9.2024., 19:23
TENISAČI HRVATSKE I LITVE U VARAŽDINU

Ne trebamo i ne želimo bježati od činjenice da smo favoriti

Hrvatska teniska reprezentacija je u Varaždinu, gdje danas (petak) od 17 sati počinje susret Svjetske skupine I Davis Cupa s Litvom. Hrvatski muški tenis je u slobodnom padu, u momčadi nema nekadašnjih nositelja igre reprezentacije Borne Ćorića i Marina Čilića, ali iz Varaždina se čuju pozitivni tonovi i optimizam.

Jučer je održan ždrijeb, aktualna juniorska svjetska prvakinja u sedmoboju Jana Koščak izvukla je lopticu, čime je određen raspored igranja. Borna Gojo i Vilius Gaubas otvorit će hrvatsko-litavski obračun, a nakon njih će na teren Duje Ajduković i Edas Butvilas. Za subotnji okršaj parova, koji počinje u 14 sati, hrvatski izbornik Velimir Zovko prijavio je Matu Pavića i Milija Poljičaka, a s druge strane mreže trebali bi stajati Ričardas Berankis i Pijus Vaitiekunas.

- Kao što svaki put kažem, velika je čast i ponosan sam što opet mogu nastupiti za hrvatsku reprezentaciju. S njihove strane je mlad i talentiran igrač, koji je u posljednje vrijeme stvarno u dobroj formi. Napravili smo analizu, gledali smo neke njegove mečeve, jer nisam imao priliku igrati protiv njega. Mislim da smo se dobro pripremili. Sva priča bit će na terenu, tako da - hajdemo vidjeti što će se dogoditi - kazao je Gojo, koji je za reprezentaciju odigrao nekoliko sjajnih mečeva, no problem je što sad duže vrijeme nije igrao. Zbog tog izbivanja s turnira pao je na 439. mjesto pojedinačne ATP liste, na kojoj njegov suparnik trenutno zauzima 182. poziciju.

- Način na koji igram tenis jest da dosta toga uvijek o meni ovisi. Nadam se da će biti moj dobar dan i dobar ishod za Hrvatsku.

Duje Ajduković trenutačno je 105. u ATP poretku, a za suparnika ima 368. igrača svijeta, Edasa Butvilasa.

- Borna ima dosta iskustva u Davis Cupu, tako da je dobro da igra prvi. Što se tiče mog suparnika, na prošlom turniru sam ga malo pogledao, jučer smo ga analizirali i to je manje-više to što znam. Ne treba bježati od činjenice da smo favoriti, ali kao i u svakom meču, a pogotovo kad je Davis Cup u pitanju, koji se igra svakih pola godine i izuzetno je važan, naravno da neće biti lagano - rekao je Ajduković.

Najiskusniji igrač gostujućeg sastava, 35-godišnji Ričardas Berankis, koji je u ovom natjecanju prvi put nastupio 2007., nije prijavljen za pojedinačne mečeve, nego samo za susret parova. Izbornik Šarunas Kulnys objasnio je to ozljedom njegova igrača, pa će tako Mate Pavić i Mili Poljičak, ne bude li promjene, a moguća je do sat vremena prije meča u subotu, igrati protiv Berankisa i Vaitiekunasa.

Prvog dana, u petak, program će početi u 17 sati (igrat će se dva pojedinačna meča), a u subotu u 14 sati (parovi pa dva pojedinačna meča).