Pariz, 28.07.2024 - Meč teniskog turnira Olimpijskih igara Pariz 2024, koji se igra na terenima Roland-Garrosa između Done Vekić i Lucie Bronzetti. Na slici Dona Vekić.foto HINA/ Damir SENČAR/ ds
DAMIR SENČAR/HINA
1.8.2024., 00:16
PONOĆNI TRILER NA PARIŠKOJ ZEMLJI

Donna Vekić: Kad igram za Hrvatsku, sve je nekako drugačije

Osječanka je odigrala nevjerojatan meč i nakon drame u tri seta izborila mjesto u polufinalu olimpijskog turnira

Osječanka Donna Vekić blizu je medalje na olimpijskom teniskom turniru! U četvrtzavršnici je odigrala nevjerojatan meč, počela ga je u srijedu, završila u četvrtak. Negdje 15-tak minuta iza ponoći Donna je iskoristila svoju petu meč-loptu i svladala Ukrajinku Martu Kostjuk sa 6:4, 2:6, 7:6 (8). To je Donnina jedna od najvećih i najupečatljivijih pobjeda u karijeri, pobjeda koja ju je odvela u polufinale olimpijskog teniskog turnira. Nakon iscrpljujuće borbe u četvrzavršnici, nakon što je dala sto posto, pa i više od sebe, Donna će danas ponovno na teren. U večernjem programu četvrtka na Roland Garrosu suparnica joj je Slovakinja Anna Karoline Schmiedlova, 67. igračica svijeta. Schmiedlova je u četvrtfinalu iznenađujuće izbacila Barboru Krejčikovu, aktualnu osvajačicu Wimbledona.

Ono što je Donna odigrala protv Kostjuk bio je triler, pa na kraju drama sa sretnim završetkom za Osječanku. Bilo je tu svega i svačega, a osječka tenisačica je ponovno pokazala nevjerojatnu mentalnu snagu. Kad se činilo da više ne može i da je gotova, izvlačila je ono najbolje iz sebe.

- Stvarno nevjerojatan meč, bilo je tu svega i svačega, ostavila sam sve na terenu. Ma, ne znam što da kažem, bila je prva Donnina reakcija. Na licu joj se vidjelo da je na izmaku snaga, jedva je stajala na nogama, ali smješak s lica nije skidala. Ima razloga za zadovoljstvo, ono što igra na olimpijskom turniru u Roland Garrosu je zaista - nevjerojatno. Od početka turnira, posebice ovo što je pokazala i izvukla u četvrtfinalu.

Vekić je furiozno ušla u meč, povela 5:1, ali Ukrajinka se vratila u velikom stilu i smanjila na 5:4. Bio je to samo početak drame koju je ponudio ovaj susret. Ono što je propustila kod 5:2, Vekić je ispravila i dobila prvi set. U drugom je krenula breakom povela 2:0, imala još dvije prilike za dvostruki break, ali se Kostjuk se izvukla. I počela igrati fantastično. Sve što je opalila ulazilo je u teren i Donna u drugom setu više nije osvojila ni gem. U trećem setu je bilo izjednačeno do 3:3, a onda je Donna napravila break, potom i povela 5:3. Servirala je za meč, ali Ukrajinka se odbijala predati i vratila je izgubljeno. Drama se nastavila, bilo je prilika i preokreta, a vrhunac meča bio je nevjerojatni tie-break. Kostjuk je povela 5:2, Vekić poravnala na 5:5, Donna je treću meč-loptu imala prisilivši suparnicu na pogrešku, ali je opet ostala bez realizacije, jer je Kostjuk odigrala sjajan poen. Na 7:7 je Ukrajinka pogriješila i s nekoliko metara gurnula loptu u mrežu. Kod četvrte meč-lopte Donnin retern je završio u mreži. No koliko god je bilo teško, Donna je odnekud izvlačila snagu, nije padala nego se još jače borila. Prije nego će meč ući u četvrti sat, Donna je iskoristila petu-meč loptu, terenom se prolomio krik zadovoljstva i Osječanka je postala prva Hrvatica, jedina uz Gorana Ivaniševića, koja je u pojedinačnoj konkurenciji izborila polufinale olimpijskog turnira.

Mečevi četvrtfinala

Iga Šwiatek (Polj/1) - Danielle Collins (SAD/8) 6-1, 2-6, 4-1, predaja

Zheng Qinwen (Kin/6) - Angelique Kerber (Njem) 6-7 (4), 6-4, 7-6 (6) 

Anna Karolina Schmiedlova (Slk) - Barbora Krejčikova (Češ/9) 6-4, 6-2

DONNA VEKIĆ (HRV/13) - Marta Kostjuk (Ukr/12) 6-4, 2-6, 7-6 (8)

- Krenula sam u meč dobro, ali znala sam da neće biti jednostavno. Ona bolje igra kad gubi, kazala je Donna, koja je u trećem setu tražila stanku.

- Trebalo mi je samo pet minuta da skinem ovu garderobu sa sebe. Bila sam skroz mokra. Morala sam se malo pribrati.

Osječanka u posljednje vrijeme na terenu djeluje sigurno, samopouzdano, puna vjere u svoju igru. Mentalna snaga je nevjerojatna.

- Odakle mi ta snaga. Ne znam, kad igram za Hrvatsku malo je drugačije nego na turnirima. Ima nekako više živaca, nervoze, ali i nekog naboja. Na turnirima možda ne bi ovako napadala na nekim ključnim poenima, ovdje jesam.

Vremena za odmor nema, četvrtak navečer donosi polufinalni meč.

- Samo da se odmorim i oporavim. Ipak, dolazi meč za medalju. Naravno, nadam se da ću za tu medalju igrati u finalu, dodala je osječka teniska heroina.

Ovo što Donna radi i kako igra posljednjih tjedana je fantastično. Polufinale Wimbledona, sad polufinale olimpijskog turnira. U Roland Garrosu ne misli stati na polufinalu, cilj je daleko veći.