Osijek, 04. 09. 2024, Stadion Gradski vrt. UEFA Women's Champion League. First qualifying round. ŽNK Osijek - Spartak Myjava. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ
4.9.2024., 19:39
NOGOMETAŠICE OSIJEKA

Uspješno prošle prvu europsku prepreku: Dva pogotka Lojne za susret s Irkinjama

Prema uzoru na onu poznatiju izvedenicu Lige prvaka, i u Gradskom vrtu smo slušali himnu ženske Lige prvakinja, koja se u tom natjecanju izvodi od 2021. godine. Zvuk iz razglasa pokušavali su nadglasati s pomoću bubnjeva navijači iz Slovačke, koji su samo zbog nastupa nogometašica Spartaka pristigli u Osijek.

Ne znamo hoće li Slovaci ostati u subotu u Osijeku, jer njihove će nogometašice igrati susret za utješno treće mjesto. Naime, slovačke su prvakinje poražene od domaćina Osijeka u drugom polufinalnom susretu 9. skupine Lige prvakinja. Osječanke će za prolazak među 32 ekipe u subotu od 17 sati igrati protiv igračica irskog Peamount Uniteda, koje su u srijedu u podnevnim satima svladale bjeloruski Dinamo BSUPC s 2:1.

Osijek, 04. 09. 2024, Stadion Gradski vrt. UEFA Women's Champion League. First qualifying round. ŽNK Osijek - Spartak Myjava. snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Prvo poluvrijeme nije bilo pogodaka, a moglo ih je biti. Mnogo više prilika imale su Osječanke. Čak se u četiri jako dobre situacije našla Lorena Balić. U dvije ju je odlično proigrala Maja Joščak, koja je tako propustila prigodu učvrstiti svoje mjesto među 10 najboljih asistentica u Ligi prvaka. Od početka susreta predstavile su se sve tri ovoljetne osječke prinove iz inozemstva. Portorikanke stoperica Cox i desni bočni Garcia te Amerikanka Porter. Slovakinje su zaprijetile u sedmoj minuti, nakon što je u prilici pred slovačkim vratima bila Porter. Pokazale su tada kako im je kontra jako oružje. Kao i prekidi jer su glavama u odličnim situacijama u 22. minuti pucale stasite Bogorova i Kramlikova, ali je oba puta sjajno intervenirala vratarka Osijeka Anastasiadis, Kanađanka ciparskih korijena. Mogla je njezina sunarodnjakinja, sutkinja Zoe Stavrou dosuditi kazneni udarac za Osijek nakon što je u kaznenom prostoru pogodila u ruku slovačku igračicu. Skočile su i povikale igračice Osijeka, ali je Cipranka bila sigurna u svoju odluku.

U nastavku susreta trener Osijeka Branko Maksić ostavio je na klupi Balić, a u igru je ušla Paula Petković, koja je ovog ljeta stigla iz splitskog Hajduka. Sve je riješeno u četiri minute, a junakinja je bila Izabela Lojna. Prvo je u 49. minuti prošla u kazneni prostor i pucala prema vratima, loptu je kroz noge propustila Petković, što je prevarilo slovačku vratarku. Četiri minute kasnije Živković je ubacila s lijeve strane, neodlučna je bila slovačka obrana, što je iskoristila Lojna svojim drugim pogotkom. “Desetka” Osijeka izišla je iz igre u 68. minuti uz pljesak i skandiranje mladih nogometašica Osijeka. Trebat će energije i za subotu jer Osječanke irski prvak dijeli od plasmana u drugi krug Lige prvakinja.