/Sipa USA
25.7.2024., 20:08
KAOTIČNO OTVARANJE

Nije bio kraj nego prekid, Argentina na kraju - izgubila

Nadrealni scenarij u prvom susretu olimpijskog nogometnog turnira u Parizu teško je opisati

Olimpijske igre bit će svečano otvorene ovoga petka, ali neka natjecanja već su počela. Tako i olimpijski turnir u nogometu, a već prvog dana dogodio se nešto nesvakidašnje.

- Ovo je najveći cirkus koji sam doživio u karijeri - kazao je izbornik argentinske olimpijske reprezentacije Javier Mascherano nakon poraza Gauča od Maroka s 2:1.

Teško je opisati što se sve događalo na stadionu Geoffroy-Guichard u Saint-Etienneu u susretu između Maroka i Argentine. Bio je to nadrealni scenarij za prvu utakmicu olimpijskog turnira, pišu francuski mediji. Invazija navijača na stadion koji su izviždali Argentince i podržavali Marokance, upadi gledatelja na teren, prekidi zbog sigurnosnih razloga, produžetak od 16 minuta, remi 2:2... No to nije sve, dva sata nakon utakmice i vijećanja poništen je gol Argentine iz 106. minute za remi, odlučeno je da kraj nije kraj, nego prekid utakmice te je na kraju upisana pobjeda Maroku od 2:1.

- Ono što se dogodilo na terenu bio je skandal. To nije susjedski turnir, to su Olimpijske igre. Utakmica je prekidana sedam puta, moraš donijeti odluku kada se treći put dogodi prekid - dodao je bivši veznjak Barcelone, Liverpoola, West Hama i još niza klubova, sada izbornik argentinske momčadi.

- Rekli su nam da je utakmica prekinuta iz sigurnosnih razloga. U svlačionici smo proveli više od sat i pol i nitko nam nije rekao što će se dogoditi.

Show je počeo u 16. minuti sudačke nadoknade, kada je Argentina zabila za 2:2. Argentina je u tom napadu dva puta uzdrmala okvir gola, marokanski vratar je obranio jednu loptu, a iz četvrtog pokušaja Cristian Medina zabio je za 2:2. Ljuti marokanski navijači zasuli su teren čašama i bocama, a 20-ak navijača je utrčalo u teren. Švedski sudac Glenn Nyberg poslao je momčadi u svlačionicu, ali nije svirao kraj utakmice, već prekid. Iako, nakon tog upada gledatelja na teren u 106. minuti kada je na travnjak uletjela i policija kako bi zaštitila Argentince, na velikom ekranu stadiona u Saint-Etienneu je pisalo: "Utakmica je završena, molimo, idite do najbližeg izlaza."

Prva vijest je bila kako se Argentina spasila u sudačkoj nadoknadi izvukavši bod. Na službenom razglasu navijači su zamoljeni da napuste stadion, što je odavalo dojam da je sve gotovo. Međutim, potom se na službenoj olimpijskoj stranici pojavila vijest da je utakmica ustvari prekinuta.

Uslijedilo je gotovo dvosatno vijećanje hoće li se susret nastaviti ili će biti prekinut. Na kraju su se momčadi pojavile na terenu kako bi mogle odigrati dodatne tri minute. Prije nastavka izjednačujući gol Argentine je poništen zbog zaleđa nakon videoanalize, a Maroko je u dodane tri minute obranio prednost.

- Stalno su nam govorili 'gledamo, gledamo'. Ni marokanski igrači nisu htjeli igrati tri minute kasnije. Ne treba nam pomoć, ali ni da nam se rugaju - poručio je Mascherano.

- Bilo je sramotno - istaknuo je vratar Geronimo Rulli.

Oglasio se i argentinski nogometni majstor Lionel Messi, koji se oporavlja od ozljede gležnja. Kratko i jasno je napisao što misli o svemu: Neobično.