10.02.2024., stadion Aldo Drosina, Pula - SuperSport HNL, 22. kolo, NK Istra 1961 - NK Osijek. Roko Jurisic Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL
PIXSELL
4.10.2024., 06:30
OSJEČANI GOSTUJU U PULI

Bijelo-plavi sad plešu u pobjedničkom ritmu, ne plaše se Istrine agresije

Cilj je odigrati kvalitetnu utakmicu i pokazati naš identitet, jer u tom slučaju rezultat neće izostati, kaže Coppitelli

Nogometaši Osijeka će danas (petak) na gostovanju kod Istre 1961 otvoriti posljednje kolo prvog od četiri kruga SuperSport HNL-a.

Bijelo-plavi na "Drosinu" odlaze u pobjedničkom ritmu jer su nanizali četiri uzastopna trijumfa koja su im vratila samopouzdanje, a uz to je trener Federico Coppitelli između dvije prvenstvene stanke (nova slijedi nakon susreta u Puli, nap. a.) dobio vremena za uigravanje momčadi, koja je u završnici ljetnog prijelaznog roka poprimila posve nove obrise. Osijek danas ima neke nove adute, poput Tuije, Jelenića, Tiaga Dantasa i Jakupovića, a sad se očekuje da i starosjedioci više povuku. Uglavnom, Osijek je u posljednje vrijeme počeo jasnije iskazivati ideju novog načina igre, pa sve što trener Coppitelli želi u Puli jest nastavak procesa koji bi na kraju trebao dati osječkoj momčadi novi identitet i napadačko-pobjednički DNK.

Talijanski dvoboj

Taj put još je dug, ali valja na njemu iskoristiti svaku priliku koja se nudi kako bi se momčad dodatno uigrala. Coppitelli ima nesreću što je prisiljen taj proces s momčadi prolaziti tijekom sezone. No, nakon očekivanih početnih muka, sada mu je krenulo. Susret s Istrom 1961 svakako će biti novi veliki test za njega i momčad, posebno jer Puljani u posljednje vrijeme baš ne leže Osijeku.

- Čeka nas utakmica protiv suparnika koji je imao više vremena od nas izgraditi identitet i način igre. Kolega Paolo Tramezzani je u Puli već sedam-osam mjeseci, u kojima je uspio u momčad ugraditi svoje ideje. Prošle sezone igrali su vrlo dobro, a i ove su čvrsta momčad, koju nije lako pobijediti - kaže Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka.

Respekt prema suparniku treba postojati, međutim, od Osijeka se očekuje nastavak pobjedničkog niza i daljnje napredovanje na tablici. Gostovanja poput ovog Puli, a onda i onog u Šibeniku nakon prvenstvene stanke zbog obveza reprezentacije, pružaju Bijelo-plavima priliku za podebljavanje bodovnog konta. No susret na "Aldu Drosini" krije određene zamke makar je evidentno kako se Puljani muče s realizacijom jer u posljednja tri susreta nisu uspjeli zabiti pogodak. Međutim, brzina koju imaju u ofenzivnom dijelu momčadi mora se shvatiti ozbiljno jer inače bi se Bijelo-plavi mogli naći u neobranom grožđu.

- Istra 1961 neugodan je protivnik, posebno na domaćem terenu, ali mi ćemo biti spremni za taj izazov. Suparnik će biti agresivan, ima dobro organiziranu tranzicijsku igru i to su segmenti na koje moramo znati pronaći pravi odgovor - smatra talijanski strateg na klupi Osijeka.

Bit će to nadmudrivanje dvaju talijanskih stručnjaka, što će susretu dati dodatnu draž, a, nadamo se, i kvalitetu. Iskustvo je na strani Istrina trenera Tramezzanija, a entuzijazam zbog prvog posla sa seniorskom momčadi trebao bi biti Coppittelijev adut. No na kraju, što god treneri spremili na taktičkom planu, opet će najvažnije biti čija će momčad na terenu bolje provoditi te zamisli i tko će biti raspoloženiji.

- Za mene je ključno odigrati dobru utakmicu. Sve više igrača nam igra u dobroj formi, sada smo oko mjesec dana zajedno, očito je kako rastemo i napredujemo - kaže Coppitelli, pa u šali dodaje:

- Za još bolje izdanje nedostaje nam onih prvih pet utakmica, kada nam je momčad imala druge pokretače na terenu.

Povratak Hasića

Te velike promjene, krajem kolovoza, sad su iza Osijeka. Coppitelli je malo-pomalo uspio standardizirati momčad, što je iznimno važno, a još je važnije što ti njegovi igrački aduti iz utakmice u utakmicu izgledaju sve bolje.

- Svjestan sam kako nas određuje rezultat, ali on neće izostati ako iz tjedna u tjedan podižemo kvalitetu igre i pokazujemo identitet na planu pristupa i odlučnosti. Svjestan sam kako smo još uvijek skloni oscilacijama, jer smo mlada momčad, ali pokušat ćemo ih svesti na najmanju moguću mjeru. Želja nam je nastaviti kontinuitet dobrih nastupa i rezultata koji smo započeli u susretu sa Slaven Belupom - poručujue Coppitelli.

Arnel Jakupović FOTO: DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Arnel Jakupović

PIXSELL

Standardiziranje momčadi praktično znači samo jedno vječno otvoreno pitanje - koga na desnog beka. Tu poziciju zatvarao je Emin Hasić, koji je po vokaciji stoper, protiv Varaždina se na njoj zaigrao, zbog Hasićeve suspenzije (tri žuta kartona, nap. a.), Nail Omerović. S obzirom na brzance koje pulska momčad ima u svojim redovima, možda će Omerović opet biti prvi pick, jer svojim brzinskim svojstvima može odgovoriti na izazve tog tipa. Međutim, pogrešno će biti ako Osijek na "Drosini" bude razmišljao samo o tome kako se obraniti. S dolaskom Jakupovića sad opet postoji jak napadački adut, a još je važnija pojava Tiaga Dantasa s "dirigentskom palicom" na sredini terena. Portugalac ima vizije i sposobnosti organizacije igre koje dio njegovih suigrača još nije "ubrao". Trebaju se naviknuti na to da Dantas ispred sebe baš sve vidi i, što je još važnije, sposoban je vrlo brzo izabrati i realizirati rješenje. Nema dvojbe kako će baš taj tandem, Dantas-Jakupović, biti osovina osječkih napada, a bude li imao konkretnu pomoć Matkovića i Pušića na krilima te Solde u sredini terena, Puljani bi se mogli naći u priličnim problemima.

Ipak, za Osječane će najvažniji opet biti gard, s kojim su imali malo problema u posljednje vrijeme, posebno kada bi im rezultat išao u korist. Povlačili bi se prije nego što su susret odveli u mirne vode, pa je to jedan od segmenata na kojem bismo u Puli voljeli vidjeti napredak.