04.10.2024., Pula: U okviru 9.kola SuperSPort HNLa, Istra 1961 ugostila je Osijek. Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL/PIXSELL
PIXSELL
4.10.2024., 20:33
Poput razbijene vojske

Bezopasni Osijek s dva autogola častio domaćina na Aldu Drosini

Nesretna figura pulske utakmice bio je Luka Jelenić, koji je dva puta zatresao mrežu Malenice

Aldo Drosina ostaje nerješiva enigma za nogometaše Osijeka u posljednje vrijeme. Iako su u Pulu stigli u dobrom raspoloženju, Bijelo-plavi nisu uspjeli prekinuti post koji tamo traje već dvije i pol godine.

Porazom od Istre 1961 prekinut je i niz od četiri uzastopne pobjede Osijeka, a sve važno dogodilo se u prvih 20-ak minuta utakmice, kada je nesretni stoper Bijelo-plavih Luka Jelenić dvaput poslao loptu u vlastitu mrežu. Nakon toga Osijek više nije uspio povezati konce svoje igre. Istina, u nastavku su Bijelo-plavi odigrali nešto bolje, ali tek za počasni pogodak. Bila je to loša partija osječke momčadi, koja će opet podignuti upitnike iznad kvalitete nekih igrača.

Nes(p)retni Jelenić

Osijek je u Puli istrčao s dvije promjene u odnosu prema susretu protiv Varaždina prije šest dana. Na desnom krilu je umjesto Matkovića osvanuo Bukvić, na poziciju desnog beka vratio se Hasić nakon odrađene suspenzije. Bijelo-plavi su entuzijastično krenuli u susret, ali taj njihov polet bio je kratkog daha. Naime, Puljani se nisu imali namjeru "pokoriti", a onda su iz prve prave akcije došli u vodstvo. U 12. minuti Jurišić se malo zaigrao na lijevoj strani. Mogao je jednostavnije riješiti jednu presječenu loptu, no on ju je pokušao iznijeti, ali ju nije zadržao pod kontrolom. Uslijedila je jednostavna akcija domaćih u kojoj je na lijevoj strani izbačen Heister, čiji je prizemni ubačaj Jelenić ispred Lawala poslao u vlastitu mrežu za vodstvo domaćina. Tako se Osijek prvi put još od kraja kolovoza i poraza od Hajduka našao u rezultatskom zaostatku.

Istra 1961 - Osijek 2:1

PULA - Stadion Aldo Drosina. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 1184. Sudac: Ante Erceg (Benkovac) - 6,5. Strijelci: 1:0 Jelenić (12-autogol), 2:0 Jelenić (22-autogol), 2:1 Soldo (88). Žuti kartoni: Marešić, Lekweiry (Istra 1961), Pušić, Bukvić (Osijek). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: MARCEL HEISTER (ISTRA 1961)

ISTRA 1961

2(2)

Majkić 6, Kadušić 6,5, Iovu 6,5, Koski 6,5, Heister 7, Valinčić 6 (od 74. Keller -), Marešić 6,5, Lekweiry 6,5 (od 65. Maurić 6), Lisica 6,5 (od 85. Ramić -), Vuk 6, Lawal 6,5 (od 65. Gagua 5,5)

OSIJEK

1(0)

Malenica 5,5, Hasić 5,5, Tuia 6, Jelenić 5 (od 28. Omerović 6), Jurišić 6, Dantas 6, Mikolčić 5 (od 46. Jugović 6), Bukvić 5,5 (od 59. Hernani 6), Soldo 6, Pušić 5,5 (od 76. Živković -), Jakupović 5 (od 46. Ademi 6)

Nisu Osječani nakon tog događaja uspijevali povezati konce igre, a nakon desetak minuta dospjeli su u još veću nevolju. U 22. minuti opet je obrana pukla na desnoj strani, a da tragedija bude veća, Osječani su zabili sami sebi jer je nejaki udarac Lisice Jelenić skrenuo u vlastitu mrežu. Nekoliko minuta kasnije Jelenić je morao napustiti igru zbog ozljede nakon što je stradao u zračnom duelu s Lawalom na sredini terena. Nije to bio dobar dan za Osijekova stopera jer je bio umiješan u oba Istrina pogotka, a na kraju je i stradao. Ušao je Omerović, a Hasić, koji se baš nije proslavio u na desnoj strani obrane, ušao je u sredinu.

Mučio se Osijek do kraja tog prvog dijela, prije svega s agresivnošću domaćina na koju nije našao odgovor. Izgledali su Bijelo-plavi poput razbijene vojske, pa nije čudo što u toj nemoći nisu uspjeli uputiti nijedan ozbiljan udarac prema vratima istre 1961, a na odmor su mogli otići s još gorim iskustvom da je snažan udarac Heistera iskosa s lijeve strane umjesto u lijevoj vratnici završio u mreži. Osijek je vjerojatno jedva dočekao kraj tog užasnog prvog poluvremena kako bi se tijekom odmora pokušao pregrupirati i pokazati više u nastavku susreta.

Tek počasni

Trener Osijeka Federico Coppitelli pokušao je zamjenama pokrenuti svoju momčad, pa su odmah na početku drugog dijela u igru upali Jugović umjesto Mikoličića i povratnik nakon ozljede Ademi umjesto odsječenog i neprimjetnog Jakupovića. Osijek je imao loptu više u nogama nego u prvom dijelu, ali i dalje je bio bezopasan. S druge strane domaćin je u 55. minuti opet došao do velike prilike. Lisica je ubacio na drugu vratnicu, a tamo je posve sam bio Vuk, koji je sa 6-7 metara volejom poslao loptu pokraj vrata. Malo je nogometa bilo u drugom dijelu, a više žestoke borbe i duela, što je, jasno, išlo naruku domaćinu, koji je želio spriječiti rasplamsavanje igre. Osijek je pokušavao, ali jednostavno nije mogao ozbiljnije zaprijetiti Majkiću. Gotovo se stalno igralo na polovici domaćina, ali nikakve koristi od toga nije bilo s obzirom na to da Osijek nije imao pravu ideju kako izigrati pulsku obranu. Jedina prava prilika stigla je nakon prekida. U 84. minuti Hernani je ubacio iz kornera, Jurišić je spretno loptu zahvatio glavom, a Majkić je taj pokušaj izbacio ispod grede opet u korner. U samoj završnici susreta pojavio se tračak nade kada se Soldo u 88. minuti, nakon još jednog Hernanijeva ubačaja iz kuta, najbolje snašao u gužvi pred Majkićem i smanjio vodstvo Puljana.

Golovi

1:0

Heister je poslao prizemni ubačaj s lijeve strane na koji utrčava Jelenić, koji je u padu poslao loptu u vlastitu mrežu

2:0

Lekweiry je ubacio slijeva, Lisica nije najbolje zahvatio lopti na sedam-osam metara od vrata, no ona je pogodila Jelenića, skrenula smjer i prevarila Malenicu

2:1

Hernani je ubacio iz kuta, a Soldo je iz gužve poslao loptu u mrežu

Igralo se do kraja još desetak minuta, ali očajnički pokušaji Osijeka nisu donijeli izjednačenje, pa su Bijelo-plavi doživjeli prvi poraz nakon nešto više od mjesec dana. 

   
      Standings provided by Sofascore