14.04.2024., stadion Poljud, Split - SuperSport HNL, 30. kolo, HNK Hajduk - NK Osijek. Domagoj Bukvic, Simun Hrgovic Photo: Sime Zelic/PIXSELL
PIXSELL
31.8.2024., 08:00
OSIJEK TRAŽI ISKUPLJENJE NA POLJUDU

Pokazati bar želju za pobjedom
Toga ove sezone često nije bilo

Coppitelli će u Splitu imati na raspolaganju četiri nova igrača, a najbliži debiju je Jakupović

Osijekov težak uvodni dio sezone završit će u subotu navečer na Poljudu. Bijelo-plave čeka već treći derbi u prvih pet kola, a u prethodna dva, koja su odigrali pred svojim navijačima, protiv Dinama i Rijeke, nisu bili uspješni.

Osijek na Poljud stiže kao momčad sa samog dna tablice, mnogi mu ne daju prevelike izglede za pozitivan rezultat, ali povijest nas uči kako osječka momčad postane najopasnija kada na nju nitko ne računa. Uostalom, prošle sezone Osijek je u Splitu slavio u oba navrata, a prva od te dvije pobjede ostvarena je u vrlo sličnim okolnostima kakve su i danas. Dogodilo se prošle jeseni. Bio je debi Zorana Zekića u drugom mandatu na klupi Osijeka. Momčad je bila raštimana, bez samopouzdanja, ali je ugodno iznenadila i došla do pobjede od 2:0.

Promijeniti sudbinu

Uh, kako bi takav rezultat dobro sjeo i ovaj put. Što očekivati od Osijeka u toj utakmici, pitanje je za milijun dolara. Protiv Rijeke bilo je baš loše, zapravo najslabije izdanje u eri trenera Federica Coppitellija. Nije bilo potrebne energije, a još manje odlučnosti. Takav Osijek jednostavno ne smije istrčati na Poljud. Morat će dati i pokazati daleko više ako želi doći do pozitivnog rezultata.

- Igramo protiv jako dobre momčadi koja ima vrlo dobrog trenera. Iskusniji su od nas, što će sigurno pokušati iskoristiti. Kao i mi, Hajduk će željeti pobjedu. Bit će to teška utakmica, a moja je želja da pokažemo kako smo na pravom putu. Prolazimo kroz razdoblje u kojem moramo puno raditi kako bismo došli do željene kvalitete igre. Meni je važno da momčad pokazuje stalni napredak i mislim kako to i činimo. Istina, rezultati nas ne prate, moram priznati kako nikad dosad nisamo doživio da neka momčad toliko puno zasluži, a tako malo dobije, poput nas u ovom trenutku. Pokušat ćemo sve to promijeniti protiv Hajduka - kaže Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka.

Federico pomalo zvuči poput pokvarene ploče. Ponavlja jedno te isto, ali, na njegovu i na žalost navijača Osijeka, na rezultatskom se planu ništa ne mijenja. Nakon četiri kola Osijek još ne zna za pobjedu, te ima samo jedan bod na kontu, što uopće nisu ohrabrujuće vijesti uoči okršaja u Splitu.

- Radimo puno i naporno, pa jednom to mora doći na naplatu. Nogomet je ponekad okrutan jer ima toliko detalja koji mijenjaju percepciju situacije. Nas je zadesilo stvarno puno nesreća i nekih neočekivanih događaja, ali vjerujem kako je to razdoblje nesreća iza nas - nada se Coppitelli.

Coppitellijeve glavobolje

Ovoga je tjedna dobio četiri nova igrača. Svi oni će biti u kadru momčadi na Poljudu, ali je malo vjerojatno kako će bilo koji od njih započeti susret jer su odradili tek poneki trening s novih suigračima, a, recimo, Arnel Jakupović još ni jedan. On je u četvrtak navečer odigrao utakmicu za Maribor u Konferencijskoj ligi protiv Djurgardena, a novoj momčadi će se priključiti u Splitu. Zapravo, on ima najviše izgleda za debi u bijelo-plavom dresu, no on će vrlo vjerojatno biti ulaskom s klupe.

- Zadovoljan sam dolaskom novih igrača jer smo u njima dobili točno one profile koji su nam nedostajali. S njima smo se ekipirali do kraja, sada je sve na mjestu, što znači da ćemo ubrzo biti spremni za sve izazove koji će se pojaviti pred nama - smatra Coppitelli.

Prvi od tih izazova je subotnja večer u Splitu. Coppitelli ima određenih dvojbi oko momčadi zbog loše forme (vratar Čavlina) ili zdravstvenih teškoća (Pušić i Jugović). Petar Pušić, za kojeg trener tvrdi kako je njegov najkreativniji čovjek, imao je problema s mišićem, zbog čega je trenirao odvojeno od momčadi. Ipak, "Puška" je otputovao u Split, kao i kapetan Vedran Jugović, kojeg je mučila viroza. Nastup njih dvojice je pod upitnikom.

- Imamo određenih zdravstvenih problema s Pušićem i Jugovićem, a odluku o njihovim nastupima donijet ćemo uoči samog susreta - rekao je Coppitelli.

Osijek, 08. 08. 2024, Opus Arena. Konferenciska Liga, Utakmica Osijek - Zira, Federico Coppitelli.snimio GOJKO MTIIĆ
GOJKO MITIĆ

Ako jedan od njih ne bude spreman, povećavaju se izgledi da u akciji vidimo Tiaga Dantasa, a ne treba se iznenaditi ako Coppitelli tijekom susreta odluči na teren poslati i preostala dva nova igrača Alessandra Tuiju i Hernanija. Jedna od Coppitellijevih glavobolja mora biti i pitanje vratara. Čavlina je previše griješio u prvih osam utakmica, ali trener nije dao naznake da će na Poljudu doći do promjene na vratarskoj poziciji. No sve su to zapravo sekundarna pitanja. Ono primarno jest kako će Osijek izgledati kao momčad. Mora biti daleko agresivniji, puno više ulaziti u otvoreni prostor iz drugog plana. Protiv Hajduka se ne smije igrati statično i dekadentno. U tom si slučaju osuđen na propast. Treba biti aktivan, napasti visoko kada se za to pruži prilika. Zapravo, od prve minute pokazati želju za pobjedom. Taj detalj nije baš uvijek bio vidljiv u proteklih osam susreta.

Zato trenerove glavobolje ne izazivaju samo pojedinci, više nedostatak pravog stava. Bez njega se na Poljudu ne dolazi do pobjede.

   
      Standings provided by Sofascore