25.08.2024., stadion Opus Arena, Osijek - SuperSport HNL, 04. kolo, NK Osijek - HNK Rijeka. Photo: Borna jaksic/PIXSELL
PIXSELL
26.8.2024., 19:18
ZVIŽDUCI I NEGODOVANJE NAVIJAČA NAKON PORAZA OD RIJEKE

Čavlina griješi, Osijek tone, a Coppitelli vjeruje u preobražaj

Neopasni: Osijek je nakon olako primljenog pogotka izgledao kao momčad bez imalo samopouzdanja

Nogometaši Osijeka nikako ne uspijevaju pronaći izlaz iz rezultatske krize. Nakon Šibenika i Dinama cijeli plijen s Opus Arene odnijela je i Rijeka.

No, za razliku od Šibenčana i Zagrepčana, Riječani se nisu za to morali nešto posebno namučiti jer su Bijelo-plavi odigrali najlošiju utakmicu ove sezone, koju je dodatno začinio novim pacerajem vratar Nikola Čavlina. Dakle, baš sve po starom, s razlikom u kojoj je Osijek ovaj put napadački bio posve jalov i nemoćan. Čudno je bilo ozračje nakon susreta. Kohorta je podržavala momčad, a onda je s istočne tribine krenuo val nezadovoljstva popraćen već uobičajenim skandiranjem "Uprava, odlazi".

Čavlinini krediti

Ništa čudno s obzirom na slabe rezultate koje Bijelo-plavi nižu tijekom kolovoza. Razočaranje je bilo to veće jer je momčad uoči susreta protiv Rijeke imala potrebno vrijeme za tjelesnu rekuperaciju nakon što je izišla iz razdoblja ubrzanog ritma igranja, ali ispostavilo se kako joj to uopće nije pomoglo. Osijek je u toj utakmici izgledao posve ispuhano i nemoćno. Situaciju je dodatno otežala još jedna u nizu vrlo loših reakcija vratara Nikole Čavline, koja je omogućila Rijeci rani dolazak u vodstvo, što je potpuno presjeklo momčad. I sad se doista već mora postaviti pitanje je li ta odluka o dovođenju Čavline na posudbu bila dobro rješenje te ima li smisla više trpjeti te njegove pogreške. Čavlina dosad baš ničim nije pokazao kako je bolji od vratara koje je Osijek imao na raspolaganju prije njegova dolaska na posudbu.

- Bilo je teško nastaviti nakon te Čavlinine pogreške. Normalno je da mlada momčad i mladi igrači čine pogreške. Sigurno da Čavlina nije na razini koju smo očekivali. Došao je k nama kao odličan vratar. Svi su bili sretni što nam se priključio, ali sada se stavlja u sve težu situaciju. Pozicija vratara je osjetljiva i nije lako donijeti odluku o promjeni. Vjerujem i dalje u njegov talent - rekao je Federico Coppitelli, trener nogometaša Osijeka.

Osijek, 24. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. nogomet, Osijek - Rijeka. Matković Anton (34) Vedran Jugović (7).snimio GOJKO MITIĆ

Matković Anton (34) Vedran Jugović (7)

GOJKO MITIĆ

Dakle, prema svemu sudeći, Čavlina ima još kredita kod trenera. No nema nam smisla forsirati vratara na posudbi koji radi toliko krucijalnih pogrešaka. Da je vratar vezan ugovorom uz Osijek, još bi se moglo progutati i podvesti pod nazivnik sazrijevanja, ali s Frankom Kolićem, recimo, nije bilo ni izbliza toliko strpljenja. Branio je desetak utakmica u završnici prošle sezone, griješio je mnogo manje od Čavline, ali je izguran iz momčadi. Kompleksnost situacije povećava i to što je vrlo vjerojatno i Čavlinino samopouzdanje poljuljano. Zato je pred Coppitellijem jako važna odluka koja se ne tiče samo ove sezone već i budućnosti vezane uz vratarsko pitanje općenito. Nažalost, momčad se nije u stanju izvući nakon takvih pogrešaka, što već upozorava na puno dublji problem. Konkretno, u susretu protiv Rijeke Bijelo-plavi su bili gotovo neopasni za suparnička vrata. Nedostajalo je prave agilnosti te posebno ideje i odvažnosti. Stvari koje su u nekim prijašnjim susretima postojale, a te su večeri izostale.

Osijek, 24. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. nogomet, Osijek - Rijeka. Emin Hasić (33). Lima Barros Pedro (10) i Darko Nejašmić (6).snimio GOJKO MITIĆ
Nisu se morali ni pošteno oznojiti

Rijeka se prošetala Opus Arenom: Opet Čavlinin poklon i potpuna nemoć Bijelo-plavih

- Moram biti iskren, ako ne igramo dobro protiv kvalitetnog protivnika s vrlo dobrim napadačima, moramo biti odvažni i puni samopouzdanja. Poslije tog kiksa igrali smo da ga ne ponovimo. Utakmica je pritom bila dosta izjednačena, ali su oni pokazali veću kvalitetu, više odlučnosti i jaču individualnost. Meni jako teško padaju ovi slabi rezultati jer se radi o mom životu i poslu. Dobio sam priliku raditi ovdje, stvoriti nešto i ne želim se već nakon tri mjeseca vratiti kući neobavljena posla - priča Coppitelli.

Pojačanja

Ako to ne želi, onda će morati nešto mijenjati i prestati pričati o tome "što bi bilo kad bi bilo". Stalno se vraća u prošlost, koju ne može promijeniti, ali zato može budućnost učiniti drukčijom. Naravno, uz pomoć ostalih odgovornih ljudi u klubu.

25.08.2024., stadion Opus Arena, Osijek - SuperSport HNL, 04. kolo, NK Osijek - HNK Rijeka. Photo: Borna jaksic/PIXSELL
PIXSELL

Podrška Bakiru Bešireviću

Tijekom susreta s Rijekom Kohorta je podignula transparent u znak podrške nekadašnjem igraču Bijelo-plavih Bakiru Bešireviću. On se bori s genskom bolešću rožnice, zbog čega mu je znatno oštećen vid. Beširević je obavio operaciju oba oka, a sad je u fazi oporavka i iščekivanja hoće li mu ti operativni zahvati donijeti poboljšanje. Inače, Beširević je jedna od klupskih legendi jer je s 327 drugi na ljestvici svih vremena po broju nastupa za NK Osijek u SHNL-u. Ispred njega je samo Mile Škorić, koji je Osijekov dres odijevao 337 puta. 

- Čeka nas Hajduk, još jedna važna i teška utakmica, a nakon nje dolazi prvenstvena stanka u kojoj će završiti prijelazni rok. Vjerujem kako ćemo popuniti redove dvojicom ili trojicom novih igrača, pregrupirati se i krenuti uzlaznom putanjom. Moramo biti strpljivi, imamo vrlo mladu momčad, dobru i kvalitetnu. Imali smo dobrih izvedbi, jedino nam ostaje strpljenje i pošten odnos prema navijačima i klubu te nastaviti raditi dalje. Promjene u sljedećim utakmicama bit će tema, ali roster nam je trenutačno kratak, pa nemam puno prostora za rotacije - smatra trener Bijelo-plavih.

Osijek, 24. 08. 2024, Opus Arena, SuperSport HNL 24/25. nogomet, Osijek - Rijeka. Roko Jurišić (22) i trener Federico Coppitelli.snimio GOJKO MITIĆ

Roko Jurišić (22) i trener Federico Coppitelli

GOJKO MITIĆ

JURIŠIĆ: NE SMIJEMO POGNUTI GLAVE

Roko Jurišić bio je jedan od rijetkih Osijekovih igrača koji je pokazao strast i iznadprosječnu borbenost u susretu protiv Rijeke. No, na kraju nije imao nimalo razloga za zadovoljstvo.

- Borba je i bit će borba dok ne krenu pozitivni rezultati. Nažalost, opet nam se dogodio poraz kojem se nismo nadali. Primili smo prvi gol iz kornera, baš neočekivano, na glup način. No, umjesto da se vratimo kao u Gorici, padnemo u glavama. Idemo derbi s Hajdukom odraditi najbolje što možemo, nastojati pobijediti uoči prvenstvene stanke i onda se “resetirati” i što bolje pripremiti za nastavak sezone. Vjerovao sam i prije, vjerujem i sada u svoje suigrače i u naš klub. Bit će to puno bolje, siguran sam u to - optimizam je ponudio Jurišić.

Igračka pojačanja sigurno će dobiti. Sada je u prvom planu Arnel Jakupović koji bi trebao donijeti toliko potreban napadački poticaj, ali ne bi on trebao biti jedini novi igrač. Očekuje se još dolazak desnog beka i jednog krilnog napadača. Osijek pozicijski i ne izgleda tako loše, ali u ovom trenutku njegov najveći problem su najvažnije stvari. Jeftino prima, a vrlo teško stvara prilike i zabija pogotke.

- Ovo je naša trenutačna stvarnost, moramo se s njom suočiti i napraviti sve što možemo kako bismo to promijenili. Imali smo dosad problema s tranzicijom u momčadi, no osobno ne pravim dramu iako osjetim gorčinu zbog ovih rezultata - poručuje Coppitelli.

Sada je najvažnije ne donositi panične odluke. Slika nije dobra, ali još uvijek ima sasvim dovoljno vremena za njezin popravak.