25.07.2024., Osijek - Prva utakmica drugog pretkola Konferencijske Lige: NK Osijek - FCI Levadia Tallinn. Photo: Borna jaksic/PIXSELL
PIXSELL
7.8.2024., 18:11
IZNENADNI ODLAZAK GOLGETERA S OPUS ARENE

Mierez odlazi u UAE, Osijeku tri milijuna eura

Mierezov transfer u Al Jaziru realiziran je, prije svega, zbog njegovog inzistiranja na odlasku

Ramon Mierez naprasno odlazi iz Osijeka. Na prvu vijest izgleda iznenađujuće, ali zapravo se već prije susreta sa Šibenikom osjetilo kako je nešto "divlje u zraku".

Vijest o Ramonovom odlasku snažno je odjeknula jer se nije moglo očekivati kako će ona biti obznanjena baš u predvečerje europske utakmice. Zapravo, već duže vrijeme pitanje nije bilo hoće li, već kada će Mierez napustiti Opus Arenu? Ušao je u posljednju godinu ugovora, nije bio sklon prihvatiti produženje suradnje, pa je ovakav rasplet bio neminovan. Tajming je ispao jako loš, ali dosad nije bilo ponuda.

Ultimatum

Cijelo vrijeme se pričalo kako za njega ne postoje ponude što je, čini se, bila istina jer Ramon je bio miran. Sve do pred susret protiv Šibenika. Tada su njegovi agenti pohodili Opus Arenu, a način na koji je Mierez odigrao tu utakmicu dao je naslutiti kako se "nešto iza brda valja". Ponuda je došla, a u klubu, čini se, nisu baš svi bili spremni upaliti "zeleno svjetlo" za transfer, pa se Ramon odlučio na bunt. Poručio kako više neće obući Bijelo-plavi dres bez obzira ode li sada ili na isteku ugovora sljedećeg ljeta. Zavladala je prvo konsternacija, a onda je prevladao razum jer inatiti se u toj situaciji značilo je veliki financijski gubitak za klub. Naime, Ramonov ugovor narastao je do milijun eura po godini, a u pozadini se valjao strah od mogućeg odlaska u Dinamo sljedećeg ljeta kada mu istekne ugovor što je rasplet kakav je Osijek želio izbjeći pod svaku cijenu.

NK Osijek. Pripreme Austrija. Ramon Mierez, Jose Boto, Nikola Čavlina
NK OSIJEK

Dinamo je već u nekoliko navrata želio dovesti Ramona, a pritisak je najveći bio proljetos, ali na Opus Areni su ostali čvrsti te odbili sve ponude. Ramon je i tada bio nemiran zbog tih odbijenica jer je želio ići u Dinamo, ali je klupska logistika uspjela "ispeglati" to njegovo inzistiranje na transferu. Sada se konačno slomilo. Prije tri tjedna smo nagovijestili mogućnost njegovog odlaska prije kraja ljetnog prijelaznog roka, a ovaj transfer koliko god bio težak za prihvatiti, jer Ramon je bio važna karika momčadi i ljubimac navijača koji su mu u posljednje vrijeme često skandirali na otvorenoj sceni, praktično ostala jedina opcija u kojoj bi "vuk bio sit, a sve ovce na broju". Mogućnost ostanka u Osijeku postojala je ali samo u slučaju kada bi Ramon odbio tu ponudu, ali on je jednostavno želio otići.

Loš trenutak

Tako će karijeru nastaviti u Ujedinjem Arapskim Emiratima u Al Jaziri gdje će dobiti unosnu plaću. Možda tri ili četiri puta veću od one koju je imao na Opus Areni, a klub će na ime odštete dobiti 3 milijuna eura od kojih će 20 posto morati proslijediti Alavesu. Tako se završila "saga o Mierezu", isključivo na njegovo inzistiranje. Sam odlazak nije toliko sporan jer takav je rasplet bio očekivan, no vrlo loš je ispao tajming baš uoči važnog ogleda sa Zirom. I tome će se još raspravljati, ali po svemu sudeći drugog izlaza jednostavno nije bilo. Na koncu, dogodilo bi se prije ili kasnije.

ŠTO ĆE PODUZETI BOTO?

Odlazak Ramona Miereza ostavio je prazninu na poziciji centralnog napadača. Trener Federico Coppitelli sada na raspolaganju ima samo Kemala Ademija, a u samoj "špici" može koristiti i mladog dragulja Antona Matkovića. No, za očekivati kako će sportski direktor Jose Boto krenuti u nabavku još jednog napadača. I ne samo napadača...

Iz ove perspektive bilo bi bolje da se dogodilo prije, ovako Coppitelli je pripremao jednu momčad, a u najteži dio sezone ući će s nekim drugim ljudima i bez najjačeg napadačkog aduta. Međutim, treba podsjetiti i na razmišljanje sportskog direktora Josea Bota "nijedan igrač koji ne želi biti u Osijeku, neće biti u Osijeku". Ispalo je kako se to odnosi i na najboljeg igrača, ali ni najbolji igrači jednostavno ne trebaju biti iznad kluba. Ako je Ramon odbacio mogućnost potpisivanja novog ugovora, pa sada ultimativno tražio odlazak onda se tu više o čemu nema razgovarati. Iznos odštete nije onakav kakav je klub priželjkivao, ali mora se uzeti u obzir činjenica u kojoj je Mierez u posljednjog godini ugovora, te da bi već na zimu imao mogućnost slobodnih pregovora s bilo kojim klubom, a Osijek bi u tom slučaju ostao bez ikakve odštete.

Osijek, 25. 07. 2'24, Opus Arena, Europska konferencijska liga, Drugo kolo kvalifikacija. Utakmica Osijek - FCI Levadia Tallinn. Ramon Mierez (13).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Koliko god teško pada njegov odlazak zbog svega što je značio na terenu nema druge nego ga prihvatiti - kao neminovnost.