NK OSIJEK
23.7.2024., 09:11
NAVIJAČI ŽELE OSTANAK EL TORA

Osijek bi opciju Mierezova transfera mogao razmatrati ako ispadne s europske scene

Početak nove sezone je pred vratima, a NK Osijek ga dočekuje s profiliranim igračkim kadrom. Sportski direktor Jose Boto sve svoje operacije oko dovođenja novih igrača završio je još na samom početku priprema.

Šest novih lica ušetalo je u osječku svlačionicu, pa trener Federico Coppitelli ima situaciju kakvu je imao rijetko koji njegov prethodnik unatrag osam godina. Zapravo, nešto slično se u spomenutom razdoblju dogodilo samo jednom, u ljeto 2017. godine, kada je tadašnji sportski direktor Alen Petrović također velik dio posla odradio prije početka priprema. Tada su došli Eros Grezda, Petar Bočkaj i Robert Mudražija, a poslije su se još priključili Haris Hajradinović i Mirko Marić. Tog ljeta Osijek je stigao do play-offa Europske lige gdje ga je zaustavila bečka Austrija.

Ramonova prekretnica

Aktualni ljetni prijelazni rok traje do 5. rujna, a Jose Boto sigurno u rukavu još ima ponekog igračkog aduta kojeg možda izvadi ako se za to ukaže potreba. To bi se moglo dogoditi u dva slučaja. Prvo ako bi se u početku sezone pokazalo kako na nekim pozicijama postoji potreba za pojačavanjem momčadi, a druga je opcija ako neki od standardnih prvotimaca bude napustio Opus Arenu. Zasad o ovoj drugoj varijanti nitko ne govori naglas, ali postoji određeni "akcijski plan" koji je prije svega vezan uz najboljeg Osijekova igrača Ramona Miereza.

Osijek, 17. 08. 2023, Opus Arena, utakmica Osijek - Adana Demirsport UEFA Europa Conference League, trece kolo kvalifikaija. Ekipa NK Osijek. Styope Mkrtchyan (5) i Darko Nejasmic (6).snimio GOJKO MITIĆ
GOJKO MITIĆ

Argentinac je još jedan od rijetkih igrača koji je ostao iz ere Nenada Bjelice kada su ugovori koje je sklapao klub bili prilično izdašniji negoli je to slučaj danas. Osim toga, Ramon je ušao u posljednju godinu ugovora, pa je pitanje njegova statusa posve otvoreno. Navijači ga obožavaju, što se još jednom potvrdilo na predstavljanju momčadi za novu sezonu u Tvrđi kada je Mierez dobio daleko najveće ovacije. Ramon je u Osijeku već pune četiri godine, što je za stranog igrača doista raritetan primjer, a sada je stigao do prave prekretnice svoje karijere. Naime, ušao je u 28. godinu života, a u tim godinama iz SHNL-a nije baš lako napraviti unosan transfer kakvom se nadaju na Opus Areni bez obzira na to što je Mierez u tom razdobolju dvaput bio najbolji strijelac našeg prvenstva. Osijeku njegova nazočnost na terenu znači jako puno jer je dosad zabio 60 pogodaka, čime se sasvim približio kralju Bijelo-plavih strijelaca Robertu Špeharu, koji je na 69, ali nije sve samo u pogodcima. Mierez u svakoj utakmici doslovce izgara na terenu, pa je zbog toga i vrlo cijenjen kod navijača.

Dok je Europe ostaje

Otegotna okolnost je njegova visoka plaća koja je, kako tvrde odgovorni, prevelika za klub u ovom trenutku bez obzira na to što Ramon doista zaradi svaki njezin cent. Sportski direktor Jose Boto već je u nekoliko navrata poručio kako je spreman Mierezu ponuditi novi višegodišnji ugovor, koji bi financijski bio nešto manje izdašan od trenutačnog, a klubu nije strano ni zadržati Argentica do kraja postojećeg ugovora, pa ga sljedećeg ljeta kada mu on izlazi pustiti bez odštete. Cijena koju su na Opus Areni izvjesili za njega odgovara važnosti Miereza za momčad. Dokapetan je, ima kvalitetan utjecaj na mlade igrače poput Antona Matkovića, pa ga se Osijek ne želi olako riješiti, a u sve treba ukalkulirati i klauzulu po kojoj 20 posto od eventualnog transfera pripada Alavesu.

NK OSIJEK

AKO PROĐE LEVADIJU, OSIJEK ČEKAJU ZIRA ILI DAC

Ždrijeb koji je jučer obavljen u Nyonu, koji je sjedište UEFA-e, donio je Osijeku potencijalne suparnike u 3. pretkolu Konferencijske lige. Prođu li Bijelo-plavi estonsku Levadiju, sljedeći europski suparnik bit će im pobjednik susreta koji će igrati azerbjadžanska Zira i slovački DAC iz Dunajske Strede. Treba li uopće podsjećati kako je Osijek prije pet dana upravo protiv DAC-a odigrao “generalku” uoči nove sezone. Susreti 3. pretkola igraju se 8. i 15. kolovoza.

Uglavnom, prema informacijama koje imamo, Ramon će sigurno ostati sve dok Osijek traje na europskoj sceni. Dogodi li se ispadanje u nekom od pretkola Konferencijske lige, počet će se razmatrati i opcija njegova mogućeg odlaska. U ovom trenutku, bar tako tvrde na Pampasu, za Ramona nema konkretnih ponuda, ali treba uzeti u obzir kako su klubovi u jakim ligama tek počeli slagati svoje momčadi za novu sezonu.

U svakom slučaju, neizvjesnost oko ostanka Osijekova najboljeg strijelca potrajat će još neko vrijeme.