
Novi toster za soju u TSH
Ključno za rast stočarske proizvodnje: U Belju radi najveći toster za soju u regiji
DARDA
Belje je pustilo u rad novi toster za soju (postrojenje za termičku obradu soje) u Tvornici stočne hrane u Dardi.
To je najveći toster soje u regiji, kapaciteta pet tona na sat, koji će osiguravati dovoljne količine tostirane soje za potrebe svinjogojske i govedarske linije na kojima se proizvodi stočna hrana za farme Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci te za brojne farme kooperanata. Damir Leko, predsjednik Uprave Belja, tu investiciju ističe kao ključnu za daljnji rast i razvoj stočarske proizvodnje u kompanijama koje su početkom veljače postale dio Grupe Podravka.
- Naša tvornica ima ukupni kapacitet 185.000 tona i spona je između vlastite proizvodnje sirovina i stočarstva. Toster je zapravo baza za cjelokupnu proizvodnju i osigurava nam bolju kvalitetu hrane u kojoj koristimo soju s domaćih oranica. Ta investicija, zajedno sa stanicom za tretman sirovina, koja će biti puštena u pogon do kraja ožujka, obilježava početak novoga investicijskog ciklusa pod upravljanjem Podravke Agri - rekao je Leko.
Davor Ergović, direktor Tvornice stočne hrane, istaknuo je važnost tostirane soje za stočnu hranu, naglasivši kako u svim proizvodima koriste soju s vlastitih oranica koja je vrlo vrijedno proteinsko i energetsko krmivo. Punomasno tostirano zrno soje sadrži oko 35 posto sirovih proteina i visokovrijedne aminokiseline, a tostirana soja poboljšava probavljivost i hranidbenu vrijednost krmiva.
- Naš toster predstavlja novu generaciju tehnoloških rješenja u proizvodnji, velik dio upravljanja je kompjutoriziran, a na početku postrojenja instaliran je prečistač koji izdvaja sve primjese. Soja se termički obrađuje na visokim temperaturama, pa sigurne radne uvjete jamče brojni senzori koji dojavljuju sve izmjene temperature, tlaka i protoka u postrojenju - podvukao je.