pilanarilistopad 2024.
Ustupljena fotografija
25.10.2024., 18:55
14. kongres pilanara JI Europe

Drvni sektor u krizi, tržišta su zasićena

RH drvna industrija najviše izvozi u Italiju (23 % izvoza), Njemačku (12,3 %), Austriju (8,4 %) i Sloveniju (7,1 %)

VINKOVCI

Vinkovci su bili domaćin 14. kongresa pilanara jugoistočne Europe, središnje mjesto okupljanja predstavnika pilanske industrije i šumarstva, proizvođača pilanskih tehnologija, kao i relevantnih institucija, jedinica lokalne samouprave i sektorskih udruženja, a raspravljalo se o mogućnostima poboljšanja prilika u sektoru drvne industrije, koja je tradicionalno važan dio hrvatskog izvoza te osigurava radna mjesta, posebice u ruralnim područjima.

Sektorska kriza i dalje je glavna tema domaćih, ali i europskih dionika drvnog i drvoprerađivačkog sektora, a ključno ograničenje proizlazi iz zastoja građevinske industrije, jer analitičari ističu kako je taj europski pokretački sektor još uvijek u recesiji, čime se značajno usporava na šumi baziran sektor, a posljedično tržište drvne sirovine u Hrvatskoj, kao i u okolnim zemljama, također je zasićeno, posebice tržište trupaca, rečeno je na skupu.

Sektorski stručnjaci očekuju kako će se ipak pokrenuti glavna tržišta, a za domaću drvnu industriju to je tržište Italije, gdje završi 23 posto hrvatskog izvoza drvnih proizvoda, zatim slijedi Njemačka s 12,3, Austrija s 8,4 te Slovenija sa 7,1 posto. No, generalno gledajući, izvoz je u prvom, drugom i trećem kvartalu 2024. pao za 6 posto.

Kako je rečeno na kongresu, zabrinjavaju neke procjene austrijskih i njemačkih stručnjaka za drvnu industriju koje čak predviđaju daljnje pogoršanje postojećih gospodarskih prilika u nadolazećim mjesecima, dok Italija uglavnom usporeno funkcionira, čekajući opipljive tržišne signale tijekom jeseni.

Na kongresu su sudjelovali predstavnici pilanske industrije, proizvođači biomase, privatne i javne šumarske tvrtke, vodeći proizvođači pilanskih tehnologija, dobavljači tehnologija za biomasu, jedinice lokalne samouprave i relevantne institucije, strukovne komore i udruženja i akademska zajednica.

Glavne teme bile su sektorska kriza i mogućnosti za pokretanje novih narudžbi, što je dovelo do zastoja građevinske industrije, kakvi su službeni podaci i statistički pokazatelji - je li europska drvna industrija još uvijek u recesiji, kako se kriza u poslovanju pilana odražava na prilike u šumarstvu, zašto je tržište drvne sirovine u Hrvatskoj, kao i u okolnim zemljama, zasićeno i što ga može pokrenuti, kakvi su trendovi kretanja cijena trupaca, zašto domaća drvna industrija i dalje najviše izvozi na tržište Italije, kakvi su pokazatelji u zapošljavanju i raspoloživosti radne snage u pilanama i u privatnom šumarstvu, što pripremaju nadležne institucije u pogledu potpora i kompenzacijskih mjera.

Nakon rasprave sudionici kongresa posjetili su postrojenja Bjelin Spačva te spačvanske šume. 

Panel: Novi tehnološki trendovi u preradi

Pilanarski i šumarski stručnjaci raspravljali su i o tome kako mobilizirati dodatne količine sirovine, o biomasi, biogorivu i energiji iz drva, EU projektima - mogućnostima korištenja EU fondova, kako pomoći poslovanju malih pilana, novim tehnologijama za povećanje konkurentnosti, procjeni stanja tržišta u 2025. godini.

Održana je i panel-rasprava “Novi tehnološki trendovi u primarnoj preradi drva”, na kojoj su sudjelovali predstavnici Weiniga iz Njemačke, Grupacije Bjelin, Grupacije Florian, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije i Centra kompetencija Vinkovci.