Terenska vježba CZ-a na Polojima u Županji, listopad 2024.foto: VSŽ
VSŽ
19.10.2024., 16:02
ŽUPANIJSKA TERENSKA VJEŽBA "SAVA 2024."

Na Polojima pokazana spremnost svih snaga sustava civilne zaštite

ŽUPANJA

Provjera koordinacije provedbe mjera obrane od poplave na rijeci Savi i spašavanje na vodi bila je tema u subotu uspješno odrađene županijske terenske vježbe dijela operativnih snaga civilne zaštite "Sava 2024." na gradskom izletištu Poloji u Županji. Sudjelovalo je ukupno 126 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite, koji su istovremeno radili na šest radnih punktova. Vježbom je uspješno koordinirao voditelj Službe civilne zaštite Vukovar, Stjepan Draganić. Vježba je provedena na nacionalnoj i županijskoj razini i pokazala je osposobljenosti, opremljenosti i uvježbanosti interventnih timova Vukovarsko-srijemske županije i drugih dionika uključenih u sustav civilne zaštite.

Terenska vježba CZ-a u Županjifoto:VSŽ
VSŽ

Ravnateljstvo civilne zaštite, podsjećamo, u razdoblju od 18. do 21. listopada provodi vježbu "Slavonija 2024-2", na više lokacija unutar pet slavonskih županija gdje se simuliraju različiti scenariji poplava kako bi se testirala sposobnost operativnih snaga u različitim geografskim i hidrološkim uvjetima. Područje Slavonije, zbog svoje geografske položenosti i hidroloških karakteristika, povremeno je izloženo rizicima od poplava koje mogu imati značajne posljedice na stanovništvo i infrastrukturu. Stoga je, ističu u Ravnateljstvu civilne zaštite, od iznimne važnosti kontinuirano razvijati i testirati kapacitete lokalnih, regionalnih i nacionalnih snaga za civilnu zaštitu kako bi se osigurala maksimalna pripremljenost i učinkovitost odgovora u realnim situacijama.

Terenska vježba CZ-a na Polojima u Županjifoto: VSŽ
VSŽ

Cilj uvježbavanja je utvrditi procedure te osnažiti suradnju i koordinaciju između različitih službi na regionalnoj razini, poboljšati komunikacijske protokole i testirati operativnu sposobnost službi da djeluju u sklopu integriranog sustava upravljanja incidentima koristeći modernu tehnologiju i opremu. Odrađujući vježbe sudionici razmjenjuju znanja i iskustva te kroz praktičan rad razviju vještine potrebne za brzo i učinkovito reagiranje na poplave, čime se doprinosi povećanju sigurnosti i zaštite stanovništva u Republici Hrvatskoj.

Terenska vježba CZ-a na Polojima u Županjifoto: VSŽ
VSŽ
Terenska vježba CZ-a u Županjifoto: VSŽ
VSŽ