Bez slavonskog kola nije moglo

Bez slavonskog kola nije moglo

Branko Biočić
14.10.2024., 14:31
KUD IZ VELIKE GOSTOVAO U RAŠI

Folklor i slasne delicije na Slavonskoj večeri

Prijateljstvo folkloraša iz Velike i Raše traje punih 29 godina. Uživalo se u čobancu, fišu, šaranu u rašljama

RKUD Rudar iz Raše i KUD "Ivan Goran Kovačić" iz Velike nastavili su svoju 29-godišnju suradnju i razmjenu posjeta, pa je večer u Raši opet bila u znaku slavonske pjesme i plesa, ali i čobanca, kotlovine, roštilja i šarana na rašljama, kojima su gosti iz Slavonije počastili svoje domaćine i Rašane.

Dugogodišnji predsjednik, a sada tajnik RKUD-a Rudar Raša Josip Pino Knapić vratio nas je u povijest te suradnje i druženja.

- Sve je počelo 1995., kada smo pozvani da predstavljamo Istarsku županiju u Slavoniji na manifestaciji "Čuvajmo običaje zavičaja". Sprijateljili smo se i do danas se posjećujemo i družimo, razmjenjujemo naš rad i delicije svoga kraja. Mi gore predstavimo naš folklor i Istru, donesemo pidoće, lignje, nekiput radimo brodet s palentom, maneštru - za što se čeka u redu, a oni nam donesu svoj folklor, običaje i kuhinju. Iduće godine proslavit ćemo 30. obljetnicu našeg druženja - rekao je Knapić.

Glavni operativac, uz članove Udruge hrvatskih dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Općine Velika te članove KUD-a "Ivan Goran Kovačić" iz Velike, tamošnjeg Lovačkog društva i Sportskog ribolovnog društva Veličanka, koji su sudjelovali u pripremi i podjeli hrane, bio je predsjednik toga KUD-a Bernard Gruić.

DRUŽENJE ZA SVE GENERACIJE

Robwert Hofman, načelnik općine Velika, poručuje kako je u Rašu dolazio i prije nego što je postao načelnik, a dolazio mu je i otac. “Ovo druženje nastavlja se iz generacije u generaciju, a mi, i čak i oni puno mlađi od nas, nastavljamo tu suradnju i druženje, tako će i naši sinovi i kćeri. Stvarno je lijepo doći ovamo i napraviti ovu Slavonsku večer. Mislim da je to 14. godina Slavonske večeri u Raši, a prijateljsko druženje Raše i Velike puno je duže, rekao je Hofman. Pripreme za jubilarnu feštu dogodine već su u tijeku.

- Suradnja je počela još dok su gospodin Pino Knapić i naš pokojni predsjednik Stanko Raguž bili predsjednici društava, i, eto, traje iz godine u godinu, tako da se izmjenično posjećujemo. Oni nama dolaze u Veliku na Najduži stol u Hrvata i smotru folklora, i baš lijepo predstavljaju svoju županiju, općinu, istarsku kulturu i gastronomiju. Evo i mi organiziramo Slavonsku večer u Raši, održavajući je već 14 godina. Suradnju ćemo nastaviti jer se ovdje osjećamo kao doma, a ne kao gosti. Spremili smo roštilj, kotlovinu, čobanac, fiš i naš specijalitet, šarana na rašljama. Donijeli smo oko 100 kilograma mesa i isto toliko kilograma šarana te našu vrhunsku graševinu iz Kutjevačkih vinograda, tako da svi koji su došli iz Raše i okolice na našu Slavonsku večer nisu otišli ni gladni ni žedni. Malo ćemo predstaviti našu općinu i folklor našega kraja, bit će pjesme, plesa i veselja, pa neće ničega nedostajati - rekao je Gruić. 

Šaran na rašljama

Šaran na rašljama

Branko Biočić
Kotlovina se brzo razgrabila

Kotlovina se brzo razgrabila

Branko Biočić
Domaćini i gosti

Domaćini i gosti

Branko Biočić
Slavonske delicije

Slavonske delicije

Branko Biočić
I čobanac je bio na meniju

I čobanac je bio na meniju

Branko Biočić
Slavonsko veče

Slavonsko veče

Branko Biočić