Obnovljen je i Info-pano, listopad 2024.foto: Marija Lešić Omerović

Obnovljen je i Info-pano

Marija Lešić Omerović
DODATNO OJAČAN NASIP NA SAVSKOJ ŠETNICI

Županja dobila i montažni sustav obrane od poplave

Rekonstrukcijom je riješen problem procjeđivanja vode kroz tijelo nasipa

ŽUPANJA

Hrvatske vode i na području Vukovarsko-srijemske županije mnogo ulažu u unaprjeđenje, obnovu i razvoj sustava obrane od poplava kako bi se smanjili rizici, zaštitilo stanovništvo i smanjile moguće štete. Kao dodatnu zaštitu od visokog vodostaja Save, koji je i 2014. godine najozbiljnije zaprijetio Županji, savska je šetnica dobila zaštitni protupoplavni montažni sustav, a slagat će se po potrebi pri pojavi velikih voda. Njime će biti smanjena mogućnost sloma nasipa, što bi, kao u slučaju Rajeva Sela i Račinovaca, kada je nakon puknuća tamošnjih nasipa potopljena Cvelferija, prouzročilo veliku opasnost za ljude i materijalna dobra. I Županja je tada bila na korak do katastrofe, koja je, srećom, izbjegnuta. Sava je rasla 13 centimetara na sat i bilo je samo pitanje trenutka kada će golema vodena sila probiti nasip i potopiti grad.

Obrambena visina

U sklopu vrlo vrijednog projekta rekonstrukcije lijevoobalnog savskog nasipa, koji su pokrenule Hrvatske vode, od rampe "Muzej Topola" do stepeništa i križa na nasipu u Županji radilo se na povećanju sigurnosti zaštite od poplava i štetnog djelovanja voda. Na dijelu nasipa koji se proteže uz Gradski muzej Županja pri visokim vodama rijeke Save uočeno je pojačano procjeđivanje kroz zemljani trup obrambenog nasipa (tijelo i/ili temeljno tlo). Taj je problem, pojasnili su nam u Hrvatski vodama, otklonjen tako da je izvedena vodonepropusna zavjesa od čeličnog žmurja (talpi) kako bi se prekinula linija procjeđivanja vode kroz tijelo nasipa. Da bi se spriječila mogućnost prelijevanja vode, postavljene su i sidrene ploče za montažni sustav obrane od poplava dužine 180 metara koji se može instalirati za samo nekoliko sati u slučaju opasnosti od ekstremno visokog vodostaja. Sustav se sastoji od stupova i čeličnih panela koji se postave u sidrene ploče. Time se postiže obrambena visina koja pruža sigurnost da neće doći do prelijevanja vode čak i kod ekstremnih vodostaja.

Infopano u funkciji

Prilikom rekonstrukcije zadržana je trasa postojećeg nasipa. U sklopu tog projekta obnovljen je i infopano na šetnici u Županji, koji već nekoliko godina nije bio u funkciji. A pokos nasipa popločan je travnim kockama. Vrijednost radova iznosila je 655.669,42 eura bez PDV-a, a izveli su ih Zajednica ponuditelja Jet-set d.o.o. Vrbanja i Sokol d.o.o. Vinkovci. Izvođač je bio dužan sve radove predviđene troškovnikom izvesti do 18. rujna, a u ugovorenom roku sve je i završeno.

Inače, projektom modernizacije lijevoobalnog savskog nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške, koji su nakon katastrofalnih poplava 2014. godine pokrenule Hrvatske vode, nasipi su dodatno ojačani, osigurana je ujednačena razina sigurnosti od prodora i odgovarajući pristup nasipu u svrhu provedbe mjera obrane od poplava. Provedenim je mjerama osigurana sigurnost građana i njihove imovine, što je i osnovni cilj projekta, pa visoki vodostaji rijeke Save, poput spomenutoga vodenog vala iz 2014., više ne bi trebali biti problem.

Zahvaljujući tome projektu, vrijednom oko 49 milijuna eura, naselja uz Savu u najistočnijoj županiji sada su sigurna od poplava. 

Ojačan je nasip na savskoj šetnici, listopad 2024.foto: Marija Lešić Omerović

Ojačan je nasip na savskoj šetnici

Marija Lešić Omerović
Postavljeno je čelično žmurjefoto: Marija Lešić Omerović

Postavljeno je čelično žmurje

Marija Lešić Omerović